Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016

Μνήμη και Ταυτότητα γαστρονομίας Ελλάδας στο Αμάρι,2ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΑΜΑΡΙ
«Φαγητό, Μνήμη και Ταυτότητα στην Ελλάδα και στην Ελληνική Διασπορά»
Το 2ο Συμπόσιο Ελληνικής Γαστρονομίας που διοργανώνουν η Μαριάνα Καβρουλάκη, ανεξάρτητη ερευνήτρια της Ιστορίας της Ελληνικής Διατροφής και Γαστρονομίας και η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης θα πραγματοποιηθεί στο παλιό σχολείο του Αμαρίου το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Ιουλίου. Το θέμα του 2ου Συμποσίου Ελληνικής Γαστρονομίας είναι: «Φαγητό, Μνήμη και Ταυτότητα στην Ελλάδα και στην Ελληνική Διασπορά».
Το Συμπόσιο επιδιώκει να εγείρει ερωτήματα και να δώσει απαντήσεις γύρω από τις σχέσεις που έχουν οι διατροφικές και μαγειρικές επιλογές και συνήθειες, οι πρακτικές κατανάλωσης, οι γεύσεις και οι συνταγές, οι διαπολιτισμικές ανταλλαγές, η νοσταλγία κ.α. με τη μνήμη και την ταυτότητα (ατομική, ταξική, ομαδική, τοπική, εθνική, εθνοτική κ.λ.π.), από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα και στη διασπορά.
Τα θέματα προσεγγίζονται τόσο από επιστήμονες και επαγγελματίες που προέρχονται από διάφορους χώρους όσο και από καλλιτέχνες. Η Μαρία Τσουκνάκη, η Κατερίνα Φανουράκη, η Γιώτα Κότικα, η Iνώ Βαρβαρίτη, η Περσεφόνη Μύρτσου και η Eugenia Demeglio θα πλαισιώσουν με τα έργα τους το φετινό συνέδριο.
Παραδοσιακά, οι εργασίες κάθε ημέρας κλείνουν με ένα δείπνο για τους εγγεγραμμένους συμμετέχοντες, το οποίο προσφέρει απόλαυση αλλά και τροφή για συζήτηση. Η Κοινωνική Ομάδα Γυναικών Αμαρίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Σάμιτος» βρίσκονται πίσω από όλες τις ετοιμασίες των δείπνων του φετινού συνεδρίου, ενώ η Ιωάννα Παντελάκη, chef κρητικής κουζίνας (Caldera Creta Paradise), η Κούλα Βαρυδάκη-Χανιαλάκη, μαγείρισσα κρητικής κουζίνας, o Kώστας Κατσανεβάκης (Louis Hotel) και o Θεόδωρος Μαρτσακλής (Caldera Creta Paradise) θα παρουσιάσουν μπροστά στο κοινό τοπικές συνταγές.
Το Συμπόσιο πολλά οφείλει στον ενθουσιασμό των εθελοντών, στην φροντίδα της Κοινωνικής Ομάδας Γυναικών Αμαρίου και στην προσφορά εξαιρετικών υπηρεσιών και προϊόντων από τους χορηγούς του. Ευχαριστούμε θερμά τους: Anek Lines, Ανώνυμη Αναπτυξιακή Αμαρίου, Alexander Hotel Γερακάρι, Greek Foodblogs, EatCrete, Oινοποιείο Δουλουφάκη, Biolea, Dinapoja, Avli, Πυλιακή Γη, Creta Carob, Φάρμα Αλεξανδράκη, ΑΝΕΑ AE, Fisika Shop, Caravel Spices & Teas, Αρτοποιείο Δρανδάκη, Τυροκομική Αμαρίου! Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα: www.hellenicgastronomy.wordpress.com.
Αναδημοσιευσα Από Ρεθεμνιωτικα Νεα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκπαιδευτικός Πίνακας.

Discussing the Divine Comedy with Dante
Από μόνος του όλος ο πίνακας είναι μοναδικός. Θα διαπιστώσετε πως πατώντας το ποντίκι σας πάνω στην φωτογραφία, σας μεταφέρει σε σχετικές πληροφοριακές σελίδες (wikipedia). Δηλαδή, επιλέγοντας μία από τις απεικονισμένες προσωπικότητες, μεταφέρεστε στην ιστορία της ζωής του. Είναι ομολογουμένως απίθανο..
sirlinuxas