Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

8 Νοεμβρίου Γιορτή Ρεθύμνου "Η Μονή Αρκαδίου",


ΕΘΝΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ,

Η μονή Αρκαδίου,

Εκτός από τις δύο μεγάλες εθνικές επετείους, την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου, που γίνεται η καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, στο Ρέθυμνο γιορτάζεται επίσης το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου στις 8 Νοεμβρίου και η Μάχη της Κρήτης.                                                                                                                                                                                          

Η Μονή Αρκαδίου θεωρείται ιστορικό σύμβολο εθελοθυσίας και ελευθερίας. Στην επανάσταση του 1866 το πολιορκούσαν οι Τούρκοι. Στις 8 Νοεμβρίου του 1866 οι Τούρκοι, υπερέχοντας τρομακτικά σε αριθμό, κύκλωσαν τη μονή και χτύπησαν με τα κανόνια τους την κύρια είσοδο. Ο ηγούμενος Γαβριήλ συγκέντρωσε τα γυναικόπαιδα στην μπαρουταποθήκη. Οι αγωνιστές αντιστάθηκαν σθεναρά μέχρι που ηττήθηκαν. Όταν οι Τούρκοι έφτασαν μπροστά στην πόρτα της μπαρουταποθήκης, ο Κωστής Γιαμπουδάκης δε δίστασε να πυροβολήσει ανατινάζοντας την, μετατρέποντας το μοναστήρι σε αιώνιο σύμβολο θυσίας και ανδρείας. Εκτός από 114 άτομα που αιχμαλωτίστηκαν εκ των οποίων 4 διέφυγαν, οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν. Το Αρκάδι το πάτησαν οι Τούρκοι αλλά δεν τους υποτάχτηκε ποτέ. Η Ευρώπη ένιωσε άμετρη συγκίνηση από το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου ενώ οι μεγάλες δυνάμεις στήριξαν τον αγώνα μέχρι που η Κρήτη ενώθηκε με την Ελλάδα το 1898.Έτσι κάθε χρόνο η 8η Νοεμβρίου στο Ρέθυμνο είναι αργία και γίνεται μεγάλη παρέλαση τιμώντας το ολοκαύτωμα της μονής Αρκαδίου.

 Ο εορτασμός για τη Μάχη της Κρήτης είναι επίσης κάτι που τιμάται στο Ρέθυμνο. Γίνεται την πρώτη Κυριακή μετά την 20ή Μαΐου και κρατάει τρεις μέρες, ενώ οι εορτασμοί περιλαμβάνουν μεγάλη παρέλαση, ομιλίες και πανηγύρι. Στις ομιλίες οι στρατιώτες διαβάζουν τα ονόματα των νεκρών που έπεσαν για την ελευθερία και πέφτουν κανονιοβολισμοί. Το 1991 στους εορτασμούς των 50 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης στο Ρέθυμνο έγινε μια μεγάλη παρτέλαση στην οποία συμμετείχαν όλοι οι βετεράνοι που πολέμησαν τότε.


Aναδημοσιευση από Hellas.Teipir

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου