Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Τηγανίτες πατάτες Ναι Ευχαριστώ,

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ: Smart tips για να τρως τηγανητές πατάτες χωρίς ενοχές!
"Βασανίσαμε" τη διαιτολόγο διατροφολόγο Ευθυμία Δέδε να μας δώσει μυστικά για να μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς δεύτερες σκέψεις τις τηγανητές πατάτες! Δεν είσαι περίεργη να μάθεις;
Τηγανητές πατάτες!!! Πως αντιδράς στη θέα τους; Πόσο μπορείς να κατρακυλήσεις για χάρη τους; Πόσο καταπιέζεσαι όταν ακούς ότι πρέπει να τις αποφεύγεις γιατί παχαίνουν; Enough is enough... Μπορεί να είσαι fitness girl, μπορεί να ξέρεις πως το όμορφο σώμα θέλεις θυσίες, αλλά έχεις και κάποια όρια. ΦΩΝΑΞΕ ΤΟ! YOU LOVE FRENCH FRIES!!!
"Βασανίσαμε" τη διαιτολόγο διατροφολόγο Ευθυμία Δέδε ώστε να μας δώσει μυστικά για να μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς δεύτερες σκέψεις τις τηγανητές πατάτες! Δεν είσαι περίεργη να τα μάθεις;
Απίθανα μυστικά για να απολαμβάνεις τις τηγανητές πατάτες
Μπορεί να τις έχουν εξορίσει στο διατροφικό πυρ το εξώτερον! Δεν είναι ψέμα πως δύσκολα θα μπορέσεις να τις βάλεις δίπλα στη φράση "σωστή διατροφή"! Αυτό όμως εσένα δεν σε νοιάζει καθόλου... Εσύ θέλεις απλά να μπορείς να τις απολαμβάνεις. Κάναμε τα αδύνατα, δυνατά, παρακαλέσαμε και έτσι η διαιτολόγος βρήκε για εσένα έξυπνα μυστικά για να τις φτιάχνεις με τον πιο υγιεινό τρόπο!
Το αδύνατο σημείο τους; Το λάδι! "Οι τηγανητές πατάτες συνήθως απορροφούν πολύ λάδι για αυτό και παχαίνουν. Αν όμως τις εντάξετε σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο και τις φτιάξετε με τους τρόπους που σας προτείνουμε, θα γλιτώσετε θερμίδες και θα επιβαρυνθείτε λιγότερο από επιβλαβή του τηγανίσματος" εξηγεί η διαιτολόγος.
Τι να κάνεις; "Η θερμοκρασία αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα οξείδωσης των ελαίων. Για αυτό είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας ορισμένες οδηγίες, ώστε να ­κάνετε το τηγάνισμα λιγότερο βλαβερό:
• Τηγανίζεις μόνο με ελαιόλαδο
• Προθερμαίνεις το λάδι, χωρίς όμως να το αφήνεις να καεί
• Στραγγίζεις καλά τις πατάτες πριν τις τηγανίσεις, γιατί έτσι το λάδι δεν καταστρέφεται γρήγορα και οι πατάτες δεν απορροφούν πολύ λάδι
• Δεν αφήνεις τις πατάτες να καίγονται... ο χρόνος τηγανίσματος πρέπει να είναι σύντομος
• Αντικαθιστάς το λάδι μετά από κάθε τηγάνισμα.
Δύο extra tips για λιγότερες θερμίδες...
Αν έχεις τον έλεγχο του... τηγανιού, τότε μπορείς άνετα να περιορίσεις ακόμη περισσότερο τις θερμίδες στο πιάτο με τις τραγανές πατάτες τηγανητές! Να τι άλλο μπορείς να κάνεις:
Tip no. 1 - Βάλε πολύ λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι, τόσο όσο να σχηματίζεται ένα λεπτό στρώμα στην επιφάνειά του. Αρκεί για να κάνει τραγανές τις πατάτες και περιορίζει σημαντικά το λάδι που απορροφάται!
Tip no. 2 - Φρόντισε το τηγάνι να φτάσει σε μέτρια θερμοκρασία (160° C). Απομάκρυνε το τηγάνι από την εστία αν αρχίσει να καπνίζει και φτιάξτε μία τηγανιά μόνο και ΠΟΤΕ δεύτερη στο ίδιο λάδι. Με αυτό τον τρόπο τηγανίσματος, οι πατάτες απορροφούν λιγότερο λάδι.

Πατάτες alternatives...
Το ξέρω πως δεν τις αισθάνεσαι το ίδιο! Γιατί όμως να μην δοκιμάσεις; Μπορείς να πετύχεις τραγανές, νόστιμες πατάτες χωρίς να τις τηγανίσεις! Απλώς πρέπει να τις βάλεις στο φούρνο. Η διαιτολόγος διατροφολόγος Ευθυμία Δέδε σου δίνει συμβουλές μαγειρικής ώστε να απολαμβάνεις «πατάτες τηγανητές», χωρίς τηγάνι, νόστιμες και με λιγότερες θερμίδες. :
• Καθάρισε τις πατάτες και κόψε τις όπως τις τη­γανητές, αλλά όχι ιδιαίτερα λεπτές. Στρώσε ένα ταψί με λαδόχαρτο, ρίξε τις μέσα και άπλωσέ τις, φροντίζοντας να μην είναι η μία πάνω στην άλλη.
• Πρόσθεσε αλάτι και, αν θέλεις, ρίγανη. Ράντισέ τις με λίγο ελαιόλαδο και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν, στους 200-230° C.

Tips για να είναι οι πατάτες πιο νόστιμες...
Όποιο τρόπο και να επιλέξεις να τις μαγειρέψεις, η διαιτολόγος σου δίνει συμβουλές ώστε να τις αγοράσεις και να τις συντηρήσεις σωστά! Έτσι οι πατάτες σου θα είναι οι πιο νόστιμες από όλες:
• Όσο πιο φρέσκες είναι οι πατάτες τόσο πιο νόστιμες γίνονται. Επίσης όσο πιο ομοιόμορφα είναι κομμένες, τόσο πιο ομοιόμορφα θα είναι και ψημένες.
• Μην τις καταναλώνεις όταν είναι πολύ μαλακές ή έχουν βγάλει ρίζες και κυρίως όταν έχουν πρασινίσει, γιατί, όπως και τα υπόλοιπα μέρη του φυτού (φύλλα, βλαστοί), περιέχουν σολανίνη, που είναι δηλητηριώδης ουσία.
• Διατήρησέ τις σε μέρος σκοτεινό και δροσερό που να αερίζεται καλά.
• Στην αγορά θα βρεις λευκόσαρκες και με κίτρινη σάρκα πατάτες. Στην Ελλάδα, οι κιτρινόσαρκες θεω­ρούνται και οι καλύτερες για το μαγείρεμα.
Αναδημοσιευσα Από News It

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου