Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Λουξεμβούργο: Μικρή χώρα, μεγάλη ζωή,

Θα μπορούσε να είναι μια εικόνα από το Λουξεμβούργο του 18ου η 19ου αιώνα!

Το κρατίδιο «που θέλει να παραμείνει όπως είναι»

Το Λουξεμβούργο εύκολα μπορεί να το εξερευνήσει κανείς. Οι αποστάσεις εδώ είναι μικρές και 3-4 μέρες φτάνουν για να περιηγηθείτε σ’ ολόκληρο το κρατίδιο. Περπατώντας στους δρόμους της πρωτεύουσας, γρήγορα θα συνειδητοποιήσετε πως όλα εδώ είναι περιποιημένα, τα πάντα κινούνται με αργούς ρυθμούς και οι κάτοικοι είναι χαμογελαστοί και χαρούμενοι.
Το εθνικό μότο της χώρας «Mir woelle bleive wat mer sin» («Θέλουμε να παραμείνουμε όπως είμαστε») συμπυκνώνει μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής, εκφράζοντας παράλληλα την αγωνία των κατοίκων για να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα.
 
Το Μεγάλο Δουκάτο, που χαρακτηρίζεται από τη γνώριμη δυτικοευρωπαϊκή ατμόσφαιρα των μεγαλύτερων γειτονικών χωρών, είναι μια πεδινή χώρα, πνιγμένη στο πράσινο, η οποία συναγωνίζεται για την πρώτη θέση ανάμεσα στους εταίρους της Ε.Ε. στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η πρωτεύουσα της χώρας θεωρείται η «πράσινη καρδιά της Ευρώπης», αφού πάνω από το 1/4 της πόλης καλύπτεται από πράσινο, ενώ σε κοντινή απόσταση από το κέντρο υπάρχουν κατάφυτα δάση με σηματοδοτημένα μονοπάτια για πεζοπορία ή ποδήλατο.

Στην πόλη του Λουξεμβούργου, η οικολογική συνείδηση βρίσκει την τέλεια έκφρασή της. Η πολυτάραχη ιστορία του Δουκάτου ξεκινάει το 963, όταν ο κόμης Siegfried έκτισε πάνω στον βράχο ένα κάστρο, γύρω από το οποίο σταδιακά ιδρύθηκε η πόλη. Για 400 χρόνια τη διεκδικούσαν Βουργουνδοί, Ισπανοί, Γάλλοι, Αυστριακοί, Γερμανοί, Δανοί και Πρώσοι. Με τη Συνθήκη του Λονδίνου (1839), το Λουξεμβούργο έγινε ανεξάρτητο κράτος με συνταγματική μοναρχία προερχόμενη από τον οίκο των Nassau. Η νεότερη ιστορία του σχετίζεται άμεσα με την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος (1951) της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ανθρακα και Χάλυβα (στα νότια του κρατιδίου υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα σιδήρου) και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (1957).

FAST INFO

Το γραφείο τουρισμού
Τουριστικές πληροφορίες και έντυπο υλικό για το Λουξεμβούργο προσφέρονται από το Γραφείο Τουρισμού στην πλατεία Place Guillaume II. Ωρες λειτουργίας: από 1/4 - 30/9, ανοικτό Δευτέρα - Σάββατο από 09.00-19.00, Κυριακές και αργίες από τις 10.00 - 18.00. Από 1/10 - 31/3, ανοικτό Δευτέρα - Σάββατο από 09.00 - 18.00, Κυριακές και αργίες από τις 10.00 - 18.00. Το Γραφείο Τουρισμού είναι κλειστό στις 1/1, 1/11, 25/12 και 26/12 (e-mail: touristinfo@lcto.lu, website: www.lcto.lu).

Η μητρική γλώσσα Letzebuergesch
Αν και οι κάτοικοι έχουν ως μητρική τους γλώσσα τη διάλεκτο Letzebuergesch, τα γαλλικά είναι η επίσημη γλώσσα του κράτους. Στα σχολεία διδάσκονται επίσης τα γερμανικά, όπως και τα αγγλικά που είναι ευρύτατα διαδεδομένα.

Μαγνήτης για τα μεγάλα κεφάλαια
Η πρωτεύουσα του Μεγάλου Δουκάτου θεωρείται, μετά το Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες, μία από τις επίσημες πρωτεύουσες της Ε.Ε. Ευρωπαϊκός αέρας φυσά στο μοντέρνο προάστιο Kirchberg, το επονομαζόμενο «Ευρωπαϊκό Κέντρο», όπου βρίσκονται οι έδρες αρκετών οργανισμών, όπως της Γενικής Γραμματείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της Κομισιόν.

Σ’ αυτή την περιοχή της πόλης, με τα φουτουριστικά οικοδομήματα από ατσάλι και γυαλί, τα κτίρια με την avant garde αρχιτεκτονική, τα πολυτελή εμπορικά κέντρα και τις δημιουργίες γνωστών Ευρωπαίων γλυπτών σε κάθε γωνιά, έχουν την έδρα τους οι περισσότερες από τις 110 ασφαλιστικές εταιρείες και τις 210 τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Οταν ο Μέγας Δούκας και η κυβέρνησή του αποφάσισαν το 1965 να παραχωρήσουν διευκολύνσεις και φορολογικά κίνητρα στους διεθνείς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και στις πολυεθνικές, προκειμένου να προσελκύσουν κεφάλαια και επενδύσεις, στο κρατίδιο δεν υπήρχαν περισσότερες από δέκα τράπεζες.

Σαράντα πέντε χρόνια μετά, οι ντόπιοι υποστηρίζουν με νόημα ότι στο Λουξεμβούργο, περισσότερες είναι οι τράπεζες απ’ ό,τι τα? φανάρια στους δρόμους.

Τι να τα κάνουν άλλωστε τα φανάρια, αφού η κίνηση στους πεντακάθαρους δρόμους της πρωτεύουσας είναι λιγοστή και οι περισσότεροι κάτοικοι χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους;

Αντίθετα με την περιοχή Kirchberg, που δεν παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον, το ιστορικό κέντρο του Λουξεμβούργου μονοπωλεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Κατάφυτο από οξιές, βελανιδιές και πλατάνια είναι χωρισμένο σε δύο επίπεδα: το άνω τμήμα είναι κτισμένο πάνω σ’ ένα βραχώδες ύψωμα 300 μ., ενώ στους πρόποδες, εκεί που κυλούν τα νερά τους οι ποταμοί Petrusse και Alzette, απλώνονται οι συνοικίες της παλιάς πόλης Grund και Clausen. Περνώντας τη Γέφυρα του Αδόλφου (την πιο γνωστή από όλες) μπαίνετε ουσιαστικά στα όρια του άνω ιστορικού κέντρου. Κάντε την πρώτη σας στάση στην Place de la Constitution (πλατεία Συντάγματος), την οποία κοσμεί το μνημείο της Χρυσής Κυρίας, αφιερωμένο στους πεσόντες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Place de la Constitution, ένας φυσικός «εξώστης» με θέα στο φαράγγι του ποταμού Petrusse, προσφέρει την καλύτερη γωνία για να φωτογραφίσετε τη Γέφυρα του Αδόλφου και το εντυπωσιακό κτίριο της Κρατικής Τράπεζας, με φρουριακή μορφή, που δεσπόζει ακριβώς απέναντι από το φαράγγι.

Στην πλατεία μπορείτε να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας και να συνεχίσετε με τα πόδια τη βόλτα στο κέντρο της πόλης. Από τον ίδιο χώρο ξεκινά επίσης τη διαδρομή του το τουριστικό τρενάκι.

Πολυπολιτισμικό ψηφιδωτό
Ο πληθυσμός της χώρας αγγίζει τις 450.000, με τους αλλοδαπούς να αποτελούν το 1/3. Ανθρωποι από 120 εθνότητες ζουν και εργάζονται αρμονικά εδώ. Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους διαθέτουν ξένο διαβατήριο, ενώ κάθε χρόνο περίπου 1.000 άτομα αποκτούν τη λουξεμβουργιανή υπηκοότητα. Ο μόνιμος πληθυσμός της πρωτεύουσας υπολογίζεται στους 80.000 κατοίκους, από τους οποίους οι μισοί είναι ξένοι - κυρίως υπάλληλοι οργανισμών και τραπεζών. Αρκετοί είναι επίσης εκείνοι που ζουν στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο και μετακινούνται καθημερινά προς την πόλη του Λουξεμβούργου.

Διαμονή
Η πόλη του Λουξεμβούργου διαθέτει πολλά ξενοδοχεία για κάθε βαλάντιο. Συστήνονται το «Albert Premier» (00352 442442, www.albert-premier.lu), το «Carlton» (00352 299660, www.carlton.lu), το «Le Royal Luxembourg» (00352 241616, www.leroyal-luxembourg.com), το «Mercure Luxembourg Centre» (00352 492496, www.mercure.com) και το «Grand Hotel Cravat» (00352 221975, www.hotel-cravat.lu).

Φαγητό
Η κουζίνα του είναι παρόμοια με της Γαλλίας, όμως και οι γερμανικές επιρροές είναι εμφανείς. Δοκιμάστε καπνιστό χοιρινό με φασολάκια και πουρέ, αστακό a-la luxembour-geoise, ζαμπόν ψημένο στο άχυρο και το τυρί kachhkeis με φρούτα και λικέρ. Στο Δουκάτο υπάρχουν 12 εστιατόρια με αστέρι Michelin, από τα οποία τα 4 βρίσκονται στην πόλη του Λουξεμβούργου: το «Claire - fontaine», το «Le Bouquet Garni», το «Mosconi» και το «Speltz». Προτείνονται επίσης τα «Chiggeri», «Um Dierfgen», «Brideler Stuff» και «La Bergerie».

Το Γιβραλτάρ του Βορρά
Στο ιστορικό κέντρο του Λουξεμβούργου έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι μέσα σε σκηνικό κινηματογραφικής ταινίας με βασιλιάδες και ιππότες των μεσαιωνικών χρόνων, κάστρα, παλάτια, λιθόστρωτα σοκάκια και οικοδομήματα με ηλικία αιώνων.

Υπάρχουν επίσης ατμοσφαιρικά μπιστρό, υπαίθρια καφέ με υπέροχες σπιτικές τάρτες, κουκλίστικα ζαχαροπλαστεία και γκουρμέ εστιατόρια.

Στους δυο πλακόστρωτους εμπορικούς δρόμους του κέντρου (Grand Rue και Rue de la Poste) μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας στα δεκάδες επώνυμα καταστήματα, ενώ συχνά στους δρόμους οργανώνονται και happenings. Μπροστά σ’ ένα ενθουσιώδες κοινό μουσικοί της τζαζ, καλλιτέχνες και ζογκλέρ δίνουν τη δική τους καθημερινή παράσταση, διασκεδάζοντας μικρούς και μεγάλους.

Ξεκινήστε τη γνωριμία σας με τα ιστορικά αξιοθέατα της πρωτεύουσας από το Παλάτι του Μεγάλου Δούκα με τον φρουρό στην είσοδό του. Μπροστά από το Παλάτι, που χρονολογείται από το 16ο αιώνα και είναι ένα υπέροχο μνημείο, απλώνεται η πλακόστρωτη πλατεία Place Guillaume II όπου οι ντόπιοι μαζεύονταν για να δουν τον Δούκα όταν έβγαινε στο μπαλκόνι του παλατιού. Η πλατεία φιλοξενεί σήμερα το Δημαρχείο και είναι από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης.

Στη συνέχεια κατευθυνθείτε προς το κάστρο της πόλης. Θεμελιώθηκε το 963 μ.Χ. από τον κόμη Siegfried και θεωρείται το «λίκνο» της χώρας. Στο πέρασμα των αιώνων ενισχύθηκε από τους εκάστοτε κατακτητές και μετατράπηκε τελικά σ’ ένα από τα ισχυρότερα οχυρά του κόσμου, χαρίζοντας στο Λουξεμβούργο το προσωνύμιο «Γιβραλτάρ του Βορρά».

Σημείο αναφοράς του φρουριακού συγκροτήματος με τα στιβαρά τείχη και τις μεσαιωνικές επάλξεις αποτελεί το δαιδαλώδες σύμπλεγμα με τις θολωτές σήραγγες και τα υπόγεια περάσματα (Bock Casemates και Bock Petrusse) που απλώνονται σε μήκος 23 χλμ. μέσα στον βράχο, κάτω από ολόκληρη την πρωτεύουσα.

Σε καιρό πολέμου ή πολιορκιών, εδώ έβρισκαν καταφύγιο χιλιάδες κάτοικοι και στρατιώτες μαζί με τα άλογά τους, ενώ γι’ αυτόν τον λόγο είχαν κατασκευαστεί υπόγεια εργαστήρια, μαγειρεία, αποθήκες και κατοικίες.

Αξίζει να περιηγηθείτε στους υπόγειους δαιδαλώδεις διαδρόμους του βράχου (17 χλμ.), που χαρακτηρίστηκαν το 1994 από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

FAST INFO

Luxembourg Card
Αγοράζοντας την ειδική κάρτα της πόλης του Λουξεμβούργου, μπορείτε να επισκεφθείτε περισσότερα από 56 τουριστικά αξιοθέατα της πρωτεύουσας. Οι κάτοχοι της κάρτας έχουν δωρεάν είσοδο σε μνημεία και μουσεία, καθώς και δωρεάν μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μπορείτε να την προμηθευτείτε από συμβεβλημένα ξενοδοχεία, σταθμούς και τουριστικά γραφεία. Η διάρκεια της κάρτας είναι για 1, 2 και 3 ημέρες, με κόστος 10 €, 17 € και 24 € αντιστοίχως για ένα άτομο και 20 €, 34 € και 48 € αντιστοίχως για 2-5 άτομα. Για πληροφορίες: www.ont.lu/card-en.html.

Στους υπόγειους διαδρόμους του κάστρου
Οι υπόγειες σήραγγες Bock Casemates είναι ανοικτές για το κοινό από 1/3 - 31/10, καθημερινά από 10.00 - 17.00. Εισιτήριο: ενήλικες 3 €, παιδιά 2,8 €. Οι υπόγειες σήραγγες Bock Petrusse είναι ανοικτές για το κοινό από το Πάσχα και κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών.Οργανωμένες ξεναγήσεις γίνονται καθημερινά από 11.00 - 16.00. Εισιτήριο: ενήλικες 3 €, παιδιά 2,5 €.

Τι να αγοράσετε
Αγοράστε τοπικά λικέρ και κρασιά, σαμπάνια, σοκολατάκια, χειροποίητα κοσμήματα και κεραμικά. Φημισμένες είναι οι πορσελάνες Villeroy & Boch, που άρχισαν να κατασκευάζονται το 1748 και έχουν συνδέσει το όνομά τους με το Λουξεμβούργο.

Περιήγηση στη συνοικία Grund
Για να πάτε στη συνοικία Grund της κάτω πόλης, περπατήστε στο πλακόστρωτο κατηφορικό μονοπάτι Corniche, κατά μήκος των τειχών του κάστρου.

Τα γραφικά σπίτια της κάτω πόλης και τα κανάλια του ποταμού Alzette θυμίζουν καρτ-ποστάλ, δικαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι η πλακόστρωτη οδός Corniche είναι από τα καλύτερα αστικά «μπαλκόνια» της Γηραιάς Ηπείρου.

Απ’ αυτό το σημείο, σύμφωνα με τον μύθο, ο ιδρυτής του Λουξεμβούργου κόμης Siegfried πρωτοείδε στα νερά του ποταμού Alzette τη Μελουσίνα, μια νύμφη των νερών.

Η όμορφη νύμφη έκλεψε την καρδιά του και το πάθος τους κατέληξε σε γάμο. Κάποια στιγμή όμως, η Μελουσίνα εξαφανίστηκε στο ποτάμι, όπου κρύβεται μέχρι σήμερα?

Τα τελευταία χρόνια η Grund έχει μετατραπεί σε στέκι της τοπικής νεολαίας. Πολλά μπαρ και μοδάτα εστιατόρια λειτουργούν εδώ. Αξίζει η βόλτα στα πλακόστρωτα δρομάκια της Grund, όπως και η επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που στεγάζεται σε μια όμορφα ανακαινισμένη πρώην βίλα πατρικίων.

Για να επιστρέψετε στην άνω πόλη (στο ιστορικό κέντρο), χρησιμοποιήστε το μοντέρνο γυάλινο ασανσέρ μέσα στον βράχο και επιλέξτε το τρίτο επίπεδο.

Αφιερώσετε μέρος του χρόνου σας στο Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης, στο Μουσείο Ιστορίας της Πόλης (Luxembourg City History Museum), στον Καθεδρικό Ναό και στην εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ.

Κοντά στον Καθεδρικό Ναό βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια. Το υπουργείο Προεδρίας (Hotel de Bourgogne) αποτελεί από το 1975 την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού, ενώ ο πύργος που εφάπτεται στο κτίριο της Προεδρίας είναι ένα από τα παλαιότερα μνημεία του Λουξεμβούργου.

Το υπουργείο Οικονομικών στεγάζεται στο Ιερό του Αβαείου του Αγίου Πνεύματος (κτίστηκε το 1740) και το Αβαείο του Sant Maximin de Treves (κτίσμα του 1751) είναι η έδρα του υπουργείου Εξωτερικών.

Αν κάποια στιγμή θελήσετε να ξεκουραστείτε μπορείτε να καθίσετε σ’ ένα από τα υπαίθρια καφέ-εστιατόρια της κεντρικής πλατείας Place d’ Armes (ήταν κάποτε χώρος στρατιωτικών παρελάσεων) και να απολαύσετε μια μπίρα Pils.

Αν πάλι είστε λάτρης του καλού κρασιού, προτιμήστε εκείνα που έχουν την ετικέτα «Marque Nationale - Appellation Controlee».

Παρέχεται από το Κρατικό Ινστιτούτο Οινοκαλλιέργειας ως πιστοποίηση της υψηλής ποιότητας των τοπικών κρασιών, που προέρχονται κυρίως από την περιοχή του Μόζελα (Moselle), στα νότια της χώρας.

Οι αμπελώνες του Μόζελα παράγουν εδώ και τρεις χιλιετίες ποιοτικό κρασί χάρη στο εξαιρετικά γόνιμο έδαφος και τον ενθουσιασμό των ντόπιων οινοπαραγωγών.

FAST INFO

Εθνικό Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης
Το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης είναι ανοιχτό Τρίτη - Κυριακή από 10.00 - 18.00, Πέμπτη από 10.00 - 20.00. Κλειστό στις 1/1, 1/11 και 25/12. Εισιτήριο: ενήλικες 5 €, παιδιά (από 6 χρονών) και για φοιτητές 3 €, παιδιά (έως 6 ετών) δωρεάν, οικογενειακό 8 €. Διεύθυνση: Marchι-aux-Poissons L-2345 Luxembourg, τηλ: (00352) 4793301, fax (00352) 479330271, e-mail: musee@mnha.etat.lu, website: www.mnha.lu

Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είναι ανοιχτό Τρίτη - Κυριακή από 10.00 - 18.00. Δευτέρα κλειστά. Εισιτήριο: ενήλικες 4,50 €, παιδιά (από 6 χρονών) και για φοιτητές 3 €, παιδιά (έως 6 ετών) δωρεάν, οικογενειακό 9 €. Διεύθυνση: 25 rue Mόnster L-2160 Luxembourg, τηλ (00352) 4622331, fax (00352) 475152, e-mail: muse-info@mnhn.lu, website: www.mnhn.lu.

Αναδημοσιευση απο Εθνος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου