Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Γερμανία: Στα χωριά των ωρολογοποιών,

Λεπτομέρεια από το εξωτερικό του σπιτιού που στεγάζει το ρολόι-κούκο στο Schonach

Στα χωριά των Ωρολογοποιών του Μέλανα Δρυμού οι κάτοικοι επιμένουν να μετρούν τον χρόνο με τα παλιά, παραδοσιακά μέσα, τα οποία κατασκευάζουν οι ίδιοι.
Οργανωμένες εργοστασιακές μονάδες -αλλά και μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις- που κατασκευάζουν ρολόγια με κούκους, τεχνίτες που σκαλίζουν ξύλα και τα μετατρέπουν σε μικρά κομψοτεχνήματα, μουσεία που διηγούνται την ιστορία του χρόνου και καταστήματα με εκατοντάδες ξυλόγλυπτα ρολόγια, προσφέρουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη μακραίωνη παράδοση της τοπικής ωρολογοποιίας. Ξεκίνησε στην περιοχή το 1670 και αποτελεί, μαζί με τον τουρισμό, βασικό στυλοβάτη της τοπικής οικονομίας.
Ο φημισμένος German Clock Road (Deutsche Uhrenstraίe) είναι μία κυκλική διαδρομή μήκους 320 χλμ. που ενώνει τα χωριά των Ωρολογοποιών. Ολοκληρώθηκε το 1992 και θεωρείται από τις πιο όμορφες διαδρομές της Γερμανίας. Με αφετηρία τις όμορες κωμοπόλεις Villingen-Schwenningen, περνάει από μικρές όμορφες πολιτείες (Rottweil, St. Georgen, Schramberg, Triberg, Furtwangen, Waldkirch, St. Margen, Titisee-Neustadt, Eisenbach) και αποκαλύπτει στον ταξιδιώτη τα πιο εντυπωσιακά τοπία του Μέλανα Δρυμού.

Παρά το όνομά του, ο Μέλανας Δρυμός (Swartzwald) δεν θεωρείται πιο «σκοτεινός» σε φήμη και χρώματα σε σχέση με τα υπόλοιπα κωνοφόρα δάση της Γερμανίας. Επίγειος παράδεισος για πεζοπόρους και φυσιοδίφες, έχει περίπου 30.000 χλμ. χαρτογραφημένων μονοπατιών και προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία εικόνων, όπως καταπράσινες βουνοπλαγιές, αειθαλή και κωνοφόρα δάση, χωριά και αγροικίες, λίμνες και ρυάκια, αλπικά λιβάδια και καταρράκτες.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι λάτρεις των ξύλινων ρολογιών και οι φυσιολάτρες που επιλέγουν να περιηγηθούν στον German Clock Road. Η πλούσια κουζίνα της περιοχής θα ενθουσιάσει και όσους αναζητούν τις νόστιμες τοπικές σπεσιαλιτέ - delicatessen και εύγευστα γλυκά. Εδώ είναι, άλλωστε, η πατρίδα της διάσημης τούρτας Black Forest...

ΤΟ HUBERT HERR
Το εργοστάσιο κατασκευής ρολογιών Hubert Herr στο Triberg είναι το πιο οργανωμένο στον Μέλανα Δρυμό. Εδώ μπορείτε να δείτε τα στάδια παραγωγής - από το σκάλισμα του ξύλου μέχρι τη συναρμολόγηση του μηχανισμού και τη βαφή. Λειτουργούν επίσης μόνιμη έκθεση και τμήμα πωλήσεων (Clock factory Hubert Herr, Hauptstrasse 8, D-78098 Triberg, τηλ. 0049 (0)7722 4268, www.HubertHerr.de. Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 08.00-12.00 και 14.00-16.00).

ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ TΡΑΪΜΠΕΡΓΚ
Οι τοπικοί θρύλοι μιλούσαν κάποτε για ένα σκοτεινό και απροσπέλαστο δάσος στη νοτιοδυτική Γερμανία που το κατοικούσαν τρομερές μάγισσες και ξωτικά. Σήμερα στην καρδιά του Μέλανα Δρυμού θα συναντήσετε μόνο φιλικούς ανθρώπους - όπως τους κατοίκους της κωμόπολης Triberg.

Διάσημη για τους θεαματικούς καταρράκτες Gutacher (τους ψηλότερους της Γερμανίας) και το μεγαλύτερο ρολόι-κούκο στον κόσμο, μπορείτε να την επιλέξετε ως ορμητήριο για ημερήσιες εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή.

Κάνοντας μία βόλτα στα καταστήματα του κεντρικού δρόμου θα ενθουσιαστείτε με την τεράστια ποικιλία ξυλόγλυπτων ρολογιών που διαθέτουν. Αρκετά καταστήματα στο Triberg πωλούν μέχρι και χίλια διαφορετικά είδη, γεγονός που σημαίνει ότι η επιλογή είναι μια αρκετά δύσκολη υπόθεση και θα χρειαστεί να ξοδέψετε πολλές ώρες μέχρι να βρείτε τον... κούκο που σας αρέσει!

Το Black Forest Museum (Schwarzwald Museum) χρονολογείται από το 1873 και είναι το πιο ενημερωμένο λαογραφικό μουσείο της περιοχής. Βλέποντας τα ενδιαφέροντα εκθέματα που φιλοξενεί (παραδοσιακές ενδυμασίες, ρολόγια, μουσικά κουτιά, είδη οικιακής χρήσης και μία συλλογή με ξυλόγλυπτες δημιουργίες του ντόπιου καλλιτέχνη Karl Josef Fortwangler) θα μάθετε πολλά σχετικά με την ιστορία, τη λαογραφική παράδοση και την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής του Μέλανα Δρυμού.

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο το Triberg για να θαυμάσουν τους καταρράχτες Gutacher. Μέσα σε μία καταπράσινη τοποθεσία, τα νερά πέφτουν από ύψος 163 μ., σχηματίζοντας στην υδάτινη διαδρομή τους μία διαδοχική σειρά επτά μικρότερων καταρρακτών. Ενα οργανωμένο και σημασμένο δίκτυο μονοπατιών και πολλές ξύλινες πεζογέφυρες οδηγούν από τη βάση τους έως το ψηλότερο σημείο, από όπου θα απολαύσετε καλύτερα το συναρπαστικό αυτό θέαμα.

Μεταξύ των κωμοπόλεων Triberg και Hornberg (στην τοποθεσία Schonachbach, 5 χλμ. βόρεια του Triberg) βρίσκεται το μεγαλύτερο ρολόι-κούκος του κόσμου! Χρειάστηκαν 5 χρόνια για να κατασκευαστεί και από το 1997 φιγουράρει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Στο εσωτερικό του λειτουργεί κατάστημα με εκατοντάδες ξυλόγλυπτα ρολόγια, καθώς κι ένα μικρό μουσείο. Ο τεράστιος μηχανισμός που κινεί το ρολόι (μπορείτε να τον δείτε πληρώνοντας εισιτήριο) έχει διαστάσεις 4,5 μ. Χ 4,5 μ. και ζυγίζει 6 τόνους, ενώ ο κούκος έχει μήκος 4,5 μ. και ζυγίζει 150 κιλά.

Μέσα σ’ ένα όμορφο αλπικό τοπίο, ανάμεσα στις κωμοπόλεις Triberg και Schonach, σας περιμένει το ρολόι-κούκος που κατείχε παλαιότερα τον τίτλο του μεγαλύτερου στον κόσμο.

Κατασκευάστηκε από τον Josef Dold και την οικογένειά του σε διάστημα μόλις 2 ετών (1977-1979). Εξωτερικά αντιγράφει το παραδοσιακό ξύλινο αγροτόσπιτο της περιοχής και παραμένει -για τους περισσότερους επισκέπτες- ο πιο γοητευτικός κούκος του κόσμου.

Ο κούκος στο Schonachbach
Βρίσκεται στο Eble Uhren - GmbH Park, Schonachbach 27, D - 78098 Triberg. Περισσότερα στο τηλ. 0049 (0) 7722 / 9622-0, e-mail:info@uhren-park.de και www.uhren-park.de. Ωρες λειτουργίας: Από το Πάσχα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, Δευτέρα-Σάββατο 09.00-18.00 και Κυριακή 10.00-18.00. Από τον Νοέμβριο μέχρι το Πάσχα, Δευτέρα-Σάββατο 09.00-17.30 και Κυριακή 11.00-17.00. Τιμή εισιτηρίου: ενήλικοι 2 ευρώ, παιδιά μέχρι 10 ετών (με τη συνοδεία ενηλίκου) δωρεάν.

ΜΙΑ ΛΙΜΝΗ 13.000 ΕΤΩΝ ΚΙ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΒΓΕΙ... ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ!
»Από τα ωραιότερα αξιοθέατα στον German Clock Road είναι η λίμνη Titisee, η μεγαλύτερη φυσική λίμνη του Μέλανα Δρυμού. Εχει μήκος 2 χλμ., πλάτος 750 μ., μέγιστο βάθος 40 μ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ανάμεσα στις δασωμένες πλαγιές των βουνών Feldberg και Hochfirst.

Οδηγώντας από το Triberg προς τη λίμνη Titisee (48 χλμ.), σας προτείνουμε να κάνετε μία στάση στην κωμόπολη Furtwangen. Κατά τον 19ο αιώνα ήταν το σημαντικότερο κέντρο κατασκευής ρολογιών στον Μέλανα Δρυμό.

Στην κωμόπολη των 9.800 κατοίκων μπορείτε να επισκεφθείτε το τοπικό Μουσείο Ρολογιού (Deutsches Uhrenmuseum), που φιλοξενεί πάνω από 8.000 ρολόγια-εκθέματα και θεωρείται το πληρέστερο του είδους του στον κόσμο.

Για εκατοντάδες χρόνια δίπλα στις όχθες της λίμνης Titisee υπήρχαν διάσπαρτες κάποιες λιγοστές απομονωμένες αγροικίες. Ο πρώτος παραλίμνιος οικισμός ιδρύθηκε το 1929 με το όνομα Viertaler, που σημαίνει «Τέσσερις κοιλάδες».

Μέσα στις επόμενες δεκαετίες, χάρη στο πανέμορφο τοπίο και τη γεωγραφική της θέση κοντά στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας, η Viertaler, που στο μεταξύ μετονομάστηκε σε Titisee-Neustadt, εξελίχθηκε σταδιακά σ’ ένα τουριστικό θέρετρο υψηλών προδιαγραφών.

Η κοσμοπολίτικη Titisee-Neustadt καθρεφτίζεται στα νερά της λίμνης. Διαθέτει καλά πανδοχεία, ξενοδοχεία με σύγχρονες εγκαταστάσεις υδρομασάζ, καταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες με πανοραμική θέα στην Titisee.

Οι οπαδοί των υπαίθριων δραστηριοτήτων μπορούν να περπατήσουν περιμετρικά της λίμνης, να κολυμπήσουν, να κάνουν πικ νικ σε κάποια απομακρυσμένη όχθη της, να ψαρέψουν ή να κάνουν wind-surfing, ιστιοπλοΐα και θαλάσσιο ποδήλατο. Σε αντίθεση με το παραλίμνιο τουριστικό θέρετρο, η λίμνη Titisee (που εικάζεται ότι πήρε το όνομά της από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τίτο) εμφανίστηκε στον χάρτη της περιοχής... μάλλον νωρίτερα - πριν από περίπου 13.000 χρόνια!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σχηματίστηκε κατά την Πλειστόκαινο περίοδο, όταν ένας παγετώνας «κατηφόρισε» από το κοντινό όρος Feldberg -την ψηλότερη κορυφή (1493 μ.) του Μέλανα Δρυμού- και επεκτάθηκε στον χώρο όπου σήμερα απλώνεται η λίμνη.

Σε μικρή απόσταση από την Titisee-Neustadt (12 χλμ. νότια), στην κοιλάδα του ποταμού Alb, βρίσκεται ο οικισμός St. Blasien. Το καμάρι του χωριού είναι ο Καθεδρικός ναός St. Blasien (Αγιος Βλάσιος), που αποτελεί μέρος του συγκροτήματος ενός αβαείου. Θα σας εντυπωσιάσει με τον ιδιαίτερο χρωματισμό του και το εντυπωσιακό ολόλευκο μάρμαρο.

ΦΡΑΪΜΠΟΥΡΓΚ: Η Οικολογική πρωτεύουσα της Ευρώπης
Από τις σημαντικότερες πόλεις της νοτιοδυτικής Γερμανίας, το Φράιμπουργκ θεωρείται η φυσική είσοδος του Μέλανα Δρυμού και χαρακτηρίζεται -όχι άδικα- ως η «περιβαλλοντική πρωτεύουσα της Ευρώπης». Μία επίσκεψη εδώ θα σας δώσει την ευκαιρία να ζήσετε για λίγο σε μία πόλη-πρότυπο με οικολογική ταυτότητα και να καταλάβετε πόσο εφικτό είναι να υπάρξει μια σύγχρονη οικολογική πόλη με 220.000 κατοίκους.

Η χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων έχει αναπτυχθεί στο έπακρο, οι μετακινήσεις με ποδήλατο αποτελούν τρόπο ζωής (οι ποδηλατοδρόμοι του Φράιμπουργκ ξεπερνούν σε μήκος τα 400 χλμ.), τα αυτοκίνητα απαγορεύονται στο κέντρο της πόλης, το δίκτυο των πεζόδρομων είναι αρκετά πυκνό (το ίδιο και οι γραμμές του τραμ), ενώ η διαχείριση των απορριμμάτων είναι εντυπωσιακή, αφού ανακυκλώνεται το 60% των απορριμμάτων της πόλης.

Αυτό είναι, λοιπόν, το Φράιμπουργκ του 21ου αιώνα. Αντίθετα, η βόλτα στην παλιά πόλη θα σας φανερώσει τις αρχιτεκτονικές ομορφιές μιας καλοδιατηρημένης μεσαιωνικής πολιτείας, που ιδρύθηκε στις αρχές του 12ου αιώνα. Ξεκινήστε το σεργιάνι στην Ιστορία από την πύλη του Αγίου Μαρτίνου και την κρήνη του Μπέρτολτ. Στην πλατεία Munster Platz, ο υποβλητικός Καθεδρικός ναός κλέβει τις εντυπώσεις με το μέγεθος και τη μεγαλοπρέπειά του.

Το διάσημο Πανεπιστήμιο της πόλης είναι από τα παλαιότερα στην Ευρώπη και έχει στην κεντρική του πύλη τα αγάλματα του Αριστοτέλη και του Ομήρου - απόδειξη της διαχρονικής ακτινοβολίας του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.

Περπατώντας στα πλακόστρωτα σοκάκια της παλιάς πόλης θα προσέξετε τα μικρά ρυάκια νερού που κυλάνε στο πλάι των δρόμων. Κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους χρησίμευαν για να κρατάνε νερό, ώστε να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση πυρκαγιάς. Σύμφωνα μάλιστα μ’ έναν τοπικό μύθο, εάν πέσεις μέσα στο ρυάκι θα παντρευτείς κάποιον από το Φράιμπουργκ.

Η πλατεία Augustinerplatz έχει μερικά από τα καλύτερα καφέ-εστιατόρια στην πόλη και είναι ένα από τα πιο ζωντανά σημεία της. Τις ημέρες που ο ήλιος έχει... κέφια και ο υδράργυρος σκαρφαλώνει σε διψήφια νούμερα, τα υπαίθρια καφέ και οι παραδοσιακές μπιραρίες της πλατείας γεμίζουν ασφυκτικά από κόσμο που απολαμβάνει πιάτα της ντόπιας κουζίνας πίνοντας μια δροσερή μπίρα «Freiburg».

Από τα πιο δυνατά highlights του Φράιμπουργκ είναι αναμφίβολα η ανάβαση με τελεφερίκ στο όρος Schauinsland (15 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης). Εκεί μπορείτε να δειπνήσετε στο εστιατόριο «Stadtgarten» έχοντας θέα στην πόλη και σε όλη τη γύρω περιοχή.

FAST INFO

Τοπικά προϊόντα
Στην υπαίθρια αγορά του Φράιμπουργκ, που λειτουργεί από Δευτέρα έως και Σάββατο στον χώρο της πλατείας Munsterpaltz του Καθεδρικού ναού, έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε εξαιρετικά αλλαντικά, φρέσκα φρούτα και κρασιά, ζυμωτό ψωμί ψημένο σε ξυλόφουρνο και Kirschwasser (μπράντι από κεράσια).

ΦΑΓΗΤΟ
Από τα πιάτα της τοπικής κουζίνας δοκιμάστε Schwarzwalder Schinken (ζαμπόν καπνισμένο σε ξύλο πεύκου) με σπαράγγια, λουκάνικα με πατατοσαλάτα, σαλάτα με φακές, σκόρδο, και μουστάρδα, γκούλας, λαχανόσουπα, ριζότο με σαλιγκάρια και πολλά πιάτα με πέστροφα ή λαγό. Μπορείτε να τελειώσετε το γεύμα σας με ένα χορταστικό κομμάτι αυθεντικής τούρτας Black Forest. Στο Freiburg θα βρείτε τα εστιατόρια «Englers Weinkrugle», «Pars» και «Weinstub Oberkirch». Στην Titisee-Neustadt συστήνονται τα εστιατόρια «Gutscher» και «Zur Traube» και στο Triberg τα «Ochsenstube» και «Alte Geutsche».

Schwarz-wald Museum
Είναι το πιο ενημερωμένο μουσείο για τον Μέλανα Δρυμό. Schwarzwald?museum Triberg: Wallfahrtstraίe 4, 78098 Triberg, τηλ. 0049 (0) 77 22 44 34, www.schwarzwald-museum.com. Ωράριο λειτουργίας: Μάιο-Σεπτέμβριο, ανοιχτά καθημερινά από 10.00-18.00 και Οκτώβριο-Απρίλιο, ανοιχτά καθημερινά από 10.00-17.00. Τιμή εισιτηρίου: ενήλικοι 5 ευρώ, παιδιά (5-13 ετών) 2,5 ευρώ, μαθητές (14-17 ετών) και σπουδαστές 3 ευρώ.

Ο αγαπημένος κούκος
Πληροφορίες για το πρώτο μεγαλύτερο ρολόι-κούκο του κόσμου στο Schonach (The First World’s Biggest Cuckoo Clock In Schonach) θα σας δώσει ο Josef Dold [Untertalstr 28, Schonach, τηλ. 00 49 (0) 7722 4689, www.1welt-groessteku-ckucksuhr.de . Ωρες λειτουργίας: ανοιχτό καθημερινά, 09.00- 12.00 και 13.00-18.00. Τιμή εισιτηρίου 1,2 ευρώ.

Οι καταρράκτες Gutacher
Το πάρκο όπου βρίσκονται οι καταρράκτες είναι ανοιχτό όλο τον χρόνο. Περισσότερες πληροφορίες: Luisenstrasse 10, D-78098 Triberg, τηλ. 0049 (0) 7722 953230, e-mail: tourist-info@triberg.net, www.triberg.de. Τιμή εισιτηρίου: ενήλικοι 3,5 ευρώ, παιδιά μέχρι 7 ετών δωρεάν, παιδιά (8-18 ετών) 1,7 ευρώ.

Οταν η Titisee παγώνει
Λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούν στην περιοχή τους χειμερινούς μήνες, η Titisee αργεί να παγώσει, αφού το νερό στην επιφάνειά της σχεδόν πάντα κινείται. Για λόγους ασφαλείας ειδικά συνεργεία της κωμόπολης παίρνουν δείγματα πάγου από τουλάχιστον τέσσερα σημεία της λίμνης. Οταν φθάσει τα 16 εκ. πάχος, μόνο τότε επιτρέπεται η βόλτα στην παγωμένη επιφάνεια. Πρόκειται για κανονισμούς ασφαλείας που τέθηκαν σε ισχύ στις αρχές του 1980, μετά από ένα ατύχημα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου.

Το Μουσείο Ρολογιού
Πάνω από 8.000 ρολόγια βρίσκονται συγκεντρωμένα στις αίθουσες του Μουσείου Ρολογιού της κωμόπολης Furtwangen. Θεωρείται το πληρέστερο στον κόσμο. Robert-Gerwig-Platz 1d, 78120 Furtwangen, τηλ. 0049 (0) 7723 - 920 2800, www.deutsches-uhrenmuseum.de. Ωράριο λειτουργίας: Απρίλιο-Οκτώβριο, ανοιχτά καθημερινά από 09.00-18.00 και Νοέμβριο-Μάρτιο, ανοιχτά καθημερινά από 10.00-17.00. Τιμή εισιτηρίου: ενήλικοι 4 ευρώ, μαθητές και σπουδαστές 3 ευρώ.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Triberg
Μπορείτε να μείνετε στα ξενοδοχεία «Central» (0049 (0) 7722 4360, www.hotel-centre-triberg.de), «ROmischer Kaiser» (0049 (0) 7722 96 94, www.roemischer-kaiser.com), «Berghotel Tannenhof» (0049 (0) 77 22 9696, www.berghotel-tannenhof.com) και «Parkho-tel Wehrle» (049 (0) 7722 8602, www.parkhotel-wehrle.de).

Schonach
Συστήνουμε τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα «Ferienwoh- nung Udo Glamann» (0049 (0) 4105 84103, www.terrassenpark-glamann.com) και «Gasthof Bergwald-hof» (0049 (0) 7722 6588, www.berg-waldhof.com).

Titisee-Neustadt
Προτείνονται τα ξενοδοχεία «Josen» (0049 (0) 7651 91810, www.josen.de), «Hofgut Sternen» (0049 (0) 7652 901-189, www.drubba.com), «Zur Traube» (0049 (0) 7669 229, www.trau-bew-aldau.de).

Freiburg
Προτιμήστε τα «Ζum Roten Baren» (0049 (0) 761 387870, www.roter-baeren.de), «Ober kirch» (0049 (0) 761 202 6868, www.hotel-oberkirch), «Stadthotel Kolping» (0049 (0) 761 31930, www.stadthotel-kolping.de)

Αναδημοσιευση Απο Εθνος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου