Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Ακαδημία των VIVI: Αδιαφορία για την σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά,

 
 
• Ομάδα πρωτοβουλίας ζητά τη διάσωση των σπαραγμάτων της Vila Barozzi,
 
Οι σύγχρονοι Ρεθεμνιώτες ελάχιστα γνωρίζουν κι ελάχιστα ασχολούνται με την Ακαδημία των VIVI. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα Πανεπιστήμια της Αναγέννησης, που ιδρύθηκε και λειτούργησε κατά τα τέλη του 15ου αιώνα, στον Άγιο Κωνσταντίνο του Ρεθύμνου. Ειδικότερα, ιδρύθηκε στις 4 Γενάρη του 1561, και ήταν το πρώτο ελληνικό σωματείο διανοούμενων μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ιδρυτής της Ακαδημίας ήταν ο μεγάλος ενετοκρητικός φιλόσοφος και μαθηματικός Φραγκίσκος Μπαρότσι, γέννημα και θρέμμα του Αγίου Κωνσταντίνου.
Ο Μπαρότσι, ο οποίος ήταν λάτρης και του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, υπήρξε ένας πολυγραφότατος συγγραφέας μαθηματικών, αστρονομικών και φιλοσοφικών έργων, πολλά από τα οποία εκδόθηκαν στην Ιταλία.
Χαρακτηριστικά, το 1560, εξέδωσε στην Πάντουα της Ιταλίας και το περίφημο έργο «Σχόλια του Πρόκλου στο α’ βιβλίο των Στοιχείων του Ευκλείδου». Η λατινική μετάφραση και η αποκατάσταση του αρχαίου κειμένου ήταν δικό του έργο. Το έργο αυτό αποτελεί μια συνένωση φιλοσοφίας των μαθηματικών και μαθηματικής λογικής.
Στον Άγιο Κωνσταντίνο έχει ανεγερθεί μουσείο και πολιτιστικό κέντρο, με αντικειμενικό σκοπό την προστασία του πολιτισμού και του περιβάλλοντος. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο νεότερης ιστορίας. Είναι δημόσιο κτίριο της διεύθυνσης νεοτέρων μνημείων στο οποίο, σύμφωνα με το καταστατικό του υπήρχε η πρόθεση να στεγαστούν τα ιστορικά σπαράγματα της Vila Barozzi, καθώς και τα ιστορικά στοιχεία των ερευνών γύρω από την Ακαδημία των VIVI (κώδικες της Bodleian Library της Οξφόρδης κ.λπ.).
Ωστόσο, για κάποιο λόγο ο παραπάνω στόχος δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και τα ιστορικά σπαράγματα παραμένουν απροστάτευτα.
Ομάδα πρωτοβουλίας πολιτών, επανέρχεται στο θέμα και με επιστολή στον υπουργό Πολιτισμού, την οποία κοινοποιούν στους βουλευτές Ρεθύμνου αλλά και της υπόλοιπης Κρήτης, καθώς και στον περιφερειάρχη, την αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Ρεθύμνου, διαμαρτύρονται για την αδιαφορία που παρατηρείται σχετικά με το ζήτημα και ζητούν να διασωθεί και να προστατευτεί αυτή η σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά του νομού Ρεθύμνου και να τοποθετηθεί στο ανεγερθέν μουσείο στον Άγιο Κωνσταντίνο Ρεθύμνης.
Στην επιστολή, την οποία εκ μέρους της ομάδας πρωτοβουλίας υπογράφουν οι εκπαιδευτικοί: Π. Λουλούδης, Χ. Μακρής, Ι. Ηλιάκης, Ν. Δερεδάκης, Χ. Στρατιδάκης, Μ. Τζεκάκης, Ι. Τσουδερός, Γ. Εκκεκάκης, αναφέρουν:
«Τα σπαράγματα αυτά αποτελούν μοναδική ζωντανή μαρτυρία της Ακαδημίας των Vivi, είναι εντοιχισμένα, εγκαταλειμμένα, διασκορπισμένα στον οικισμό και καταστρέφονται από τις καιρικές συνθήκες από τις παρεμβάσεις, τον τεμαχισμό, την επανατοίχιση και μεταφορά των. Πολλές φορές εξαφανίζονται οριστικά.
Η 28η Εφορεία γνωρίζει την φθορά και την καταστροφή των ευρημάτων. Δυστυχώς δεν προβαίνει στις ενέργειες διάσωσής τους στο κτίριο του μουσείου, όπου επί 20 και πλέον έτη διήρκεσαν οι εργασίες αποκατάστασης. Με κρατικά κονδύλια απαλλοτριώθηκε το κτίριο της Γερμανικής στρατώνας και έχει ανακηρυχτεί μνημείο νεότερης ιστορίας διατηρητέο.
ΦΕΚ 123 Τ.Β. 27/2/82- 329 Τ.Δ. 4/5/88 523 Τ.Α’ 4/10/84.
Για να στεγάσει λαογραφικές συλλογές και πολιτισμικά αγαθά, όπως είναι τα μοναδικά απομείναντα στον οικισμό σπαράγματα της Vila Barozzi.
Έγινε προσπάθεια και ανευρέθησαν κονδύλια αρκετά για το σκοπό αυτό. Κρατικά και ιδιωτικά. Όπως και για την αποκατάσταση της κρήνης Barozzi με τη συνεργασία του Δήμου Ρεθύμνης, ο οποίος βοηθά την προσπάθεια και διαθέτει τεχνική βοήθεια και εργατικό δυναμικό. Το ΥΠ. ΠΟΛ. και η 28η Εφορεία, με την προηγούμενη διεύθυνση ξεκίνησαν τη διαδικασία διάσωσης. Όμως από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους η νέα διεύθυνση πήρε αντίθετες αποφάσεις προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες και αιτιάσεις ήσσονος σημασίας, με αποτέλεσμα να σταματήσει η υλοποίηση, του υπ’ αρι. 1503/27-4-2011 εγγράφου της Γ.Γ. Υπ. Πολιτισμού. Στέκεται αδρανής και αδιάφορη μπροστά στη συνεχιζόμενη καταστροφή των αρχαιοτήτων και δεν λαμβάνει μέτρα.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κινδύνευσε να εξαφανιστεί η μοναδική, επιγραφή της Κρήνης Barozzi καταγεγραμμένη από τον G. Gerola.
Διαμαρτυρόμεθα, προτείνουμε και ζητούμε και από το πνευματικό Ρέθεμνος να συμπαρασταθεί στην προσπάθεια διάσωσης των πολιτισμικών αγαθών της Ακαδημίας των VIVI».
 
Αναδημοσιευσα Από Ρεθεμνιωτικα Νεα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου