Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016

Τι λέει διατροφολόγος για την απορρόφηση Μαγνησίου,Η διατροφολόγος συμβουλεύει,
ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ,
Το σώμα ενός ενήλικα περιέχει 20-30γρ. μαγνησίου. Από αυτά το 60% βρίσκεται στα οστά, το 2% στα υγρά του σώματος και το υπόλοιπο στους μαλακούς ιστούς. Το σώμα χρειάζεται το μαγνήσιο για να φέρει εις πέρας πολλές ζωτικές λειτουργίες -εμπλέκεται σε περισσότερες από 300 χημικές αντιδράσεις. Οι μύες χρειάζονται το μαγνήσιο για την σύσπαση τους, τα νεύρα το απαιτούν για να στέλνουν και να λαμβάνουν μηνύματα. Ακόμη διατηρεί τον ρυθμό της καρδιάς σταθερό και το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό. Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουμε αρκετό μαγνήσιο από τρόφιμα όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φασόλια, τους ξηρούς καρπούς και τα ψάρια.
Τα συμπληρώματα μαγνησίου ορισμένες φορές διαφημίζονται ως «super χάπια», τα οποία μας απαλλάσσουν από μυϊκές κράμπες, προβλήματα μειωμένης ενέργειας και προβλήματα ύπνου. Παρόλα αυτά θα πρέπει να σκεφτείτε καλά πριν τα αγοράσετε. Ο Dr Bruce Bistrian, επικεφαλής του τμήματος κλινικής διατροφής του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess και καθηγητής Ιατρικής στο Harvard Medical School, υποστηρίζει ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι πολύ σπάνια. Οπως εξηγεί «τα νεφρά έχουν την ικανότητα να ελέγχουν την απώλεια μαγνησίου δια μέσου της ούρησης κι έτσι διατηρούν την ισορροπία του μαγνησίου στον οργανισμό μας».
Τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να είναι χρήσιμα για ανθρώπους που έχουν προβλήματα στην απορρόφηση του μαγνησίου από τρόφιμα όπως οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη (δυσανοχή στην γλουτένη), όσοι αντιμετωπίζουν νεφρικά προβλήματα ή χρόνια προβλήματα με το γαστρεντερικό σύστημα. Κάποια φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διουρητικών και αντιβιοτικών, επιδρούν στην απορρόφηση μαγνησίου καθιστώντας τα συμπληρώματα μαγνησίου απαραίτητα. Τώρα, όσον αφορά στους ισχυρισμούς ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου χαρίζουν ενέργεια, διευκολύνουν τον ύπνο και απαλύνουν τους σωματικούς πόνους, ο Dr. Bistrian υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι να συμπληρώματα μαγνησίου είναι αποτελεσματικά για τα συγκεκριμένα συμπτώματα».
Εάν παρόλα αυτά ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε χαμηλά επίπεδα μαγνησίου, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας γράψει μια εξέταση αίματος. Να θυμάστε όμως ότι, για να διατηρήσετε υψηλά τα επίπεδα του μαγνησίου στον οργανισμό σας, είναι καλύτερα να τον προσλαμβάνετε από την διατροφή, ιδιαίτερα από τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μη επεξεργασμένα δημητριακά και όσπρια. Η συνιστώμενη ημερησία πρόσληψη μαγνησίου (RDA) από τρόφιμα είναι 420mg/ημέρα για τους ενήλικες άνδρες, 320mg/ημέρα για τις ενήλικες γυναίκες, 80-130mg/ημέρα για τα παιδιά. Το RDA για τα συμπληρώματα μαγνησίου είναι 350mg /ημέρα για άνδρες και γυναίκες.

Κρήνη Κωνσταντίνου, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Msc, Βασ. Παύλου 10, Βούλα, τηλ: 210 8995.614, www.balancediet.gr.


Αναδημοσιευσα Από Καθημερινη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκπαιδευτικός Πίνακας.

Discussing the Divine Comedy with Dante
Από μόνος του όλος ο πίνακας είναι μοναδικός. Θα διαπιστώσετε πως πατώντας το ποντίκι σας πάνω στην φωτογραφία, σας μεταφέρει σε σχετικές πληροφοριακές σελίδες (wikipedia). Δηλαδή, επιλέγοντας μία από τις απεικονισμένες προσωπικότητες, μεταφέρεστε στην ιστορία της ζωής του. Είναι ομολογουμένως απίθανο..
sirlinuxas