Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

«Γιορτή Κρητικής Διατροφής» ,



«Γιορτή Κρητικής Διατροφής». Οι εκθέτες παραγωγοί τοπικών προϊόντων, συνεπείς στο ραντεβού τους με τους ξένους και ντόπιους επισκέπτες, υποδέχονται εγκάρδια την περιέργεια και τη λαχτάρα τους για δοκιμή γεύσεων, που προσφέρει η Κρητική Γη.

Προχθές, από νωρίς οι μικροί επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να αφιερωθούν στην παιδικότητά τους, να απαιτήσουν την ανάγκη τους για δράση, εξερεύνηση και παιχνίδια. Με τις υποδείξεις και την καθοδήγηση των «Ακροβατών» τα παιδιά παρακολούθησαν το τμήμα εκμάθησης γυμναστικής γιόγκα μέσα από ένα πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για αυτά. Οι συμμετοχές των παιδιών ξεπέρασαν κάθε φαντασία με τον ενθουσιασμό τους να κορυφώνεται και τα γέλια τους να ηχούν σε όλους τους διαδρόμους του κήπου.



Λίγο αργότερα στην κεντρική σκηνή του Κήπου η Ειρήνη Βούζη και η Ελένη Τσαουσάκη μετέδωσαν στους ακροατές έναν ασυνήθιστο και κατά τα άλλα ιδιαίτερο πρόγραμμα κλασικού μουσικού διαλόγου με κύριους πρωταγωνιστές την άρπα και το φλάουτο. Ένα συγκέρασμα Ευρωπαϊκών μουσικών επιλογών με πάγιες στάσεις τη Γαλλία και την Ισπανία δημιουργούν τις ευνοϊκότερες συνθήκες για την ανάδειξη αυτής της ξεχωριστής μουσικής διαδρομής.
Την αυλαία της παράδοσης προανήγγειλε η κα Μαίρη Αλεξανδρίδου, διευθύντρια Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, στην προσπάθειά της να γνωστοποιήσει την προοπτική προσαρμογής του ελαιόλαδου στις νέες γαστρονομικές απαιτήσεις των καταναλωτών που επιμένουν στην πίστη του ντόπιου παραδοσιακού λαδιού σε μια πιο ανακαινιστική βάση, υποδεικνύοντας μοναδικές προτάσεις υγείας και γεύσης. Η εκθέτρια εταιρία «Εύοσμος» προσέφερε εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο με στόχο τη νέα παραγωγή λαδιού από αρωματικά βότανα. Η κα Αλεξανδρίδου παρέδωσε διαφορετικές μεταξύ τους συνταγές με βασικά συστατικά τα αρωματικά χόρτα, βότανα, φλούδες εσπεριδοειδών, μπαχαρικά και την αναλλοίωτη ταυτότητα του ελαιόλαδου, ιδανικές να συνοδεύσουν σαλάτες, λαχανικά και ψάρια. Τον παλμό της παράδοσης ήρθαν να ενδυναμώσουν ο μουσικοχορευτικός σύλλογος «Ρίζες της Κρήτης» και το συγκρότημα του Αλέξανδρου Παπαδάκη με κρητική παραδοσιακή μουσική, ενώ ο Σιμισακογιώργης αφιέρωσε σε όλους τους παρευρισκόμενους μαντινάδες με αναφορές στην κρητική διατροφή.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και του Παναγιώτη Μάργαρη, δυο κορυφαίων καλλιτεχνών που κατάφεραν να μαγέψουν και να καθηλώσουν τους ακροατές με ανατριχιαστικές ερμηνείες, εντυπωσιακά κιθαριστικά σόλο και δυναμικούς μουσικούς διαλόγους, όπως αναμένονταν να συμβεί. Και οι δύο δόθηκαν ολοκληρωτικά στο κοινό που τους ευχαρίστησε με επιβλητικά χειροκροτήματα, δηλώνοντας ενθουσιασμένοι από την υποδοχή, τον κόσμο και τη διοργάνωση στο σύνολό της.



Την Γιορτή τίμησαν πέρυσι με την παρουσία της η Πρέσβης της Ελλάδος στη Σουηδία Αλίκη Χατζή, η οποία ξεναγήθηκε στους χώρους της έκθεσης από τον δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη, την αντιδήμαρχο Τουρισμού-Πολιτισμού Πέπη Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη και τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Μανώλη Τσακαλάκη.
Η κα Χατζή είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τα κρητικά προϊόντα και να μιλήσει με τους τοπικούς παραγωγούς. Εξηγώντας τη φιλοσοφία της Γιορτής η αντιδήμαρχος κα Μπιρλιράκη, τόνισε:
«Η προσδοκία μας ως διοργανωτές και εμπνευστές αυτής της περήφανης Γιορτής είναι η άμεση επαφή των καταναλωτών με τα τοπικά κρητικά προϊόντα και η επικοινωνία τους με τους παραγωγούς. Ο ρόλος μας σταματά εδώ και δίδουμε πλέον τη σκυτάλη στους ίδιους τους παραγωγούς αλλά και στους φορείς που τους εκπροσωπούν, ώστε τα προϊόντα να καταφθάνουν στο ευρύ κοινό. Για άλλη μια ημέρα, όπως πολλοί ανέφεραν, ο κόσμος είχε τη δυνατότητα με 5 ευρώ να απολαύσει κεράσματα από τους παραγωγούς, πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, φεύγοντας γεμάτοι γνώσεις, εμπειρίες και ανάταση ψυχής».


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα παρακάτω:

Παίζουμε παραδοσιακά παιχνίδια. Ζωγραφίζουμε με όσπρια και δημητριακά.
Μικροί σεφ - καλλιτέχνες σε δράση (φρουτομαγειρέματα και όχι μόνο)!!
Χορηγός της ημέρας ξυλόφουρνος «Μυστράκης».

Odd Ensemble μουσικό σχήμα με τους Σπύρο Ραπτάκη, τσέλο και Βαγγέλη Παπαδάκη, κλαρινέτο.

Βιωματική εμπειρία επαγγελματικής εστίασης με χρήση βιολογικών προϊόντων.
«Αυλή», «Πρίμα Πλώρα» και «Γλωσσίτσες»: τρία πιστοποιημένα εστιατόρια από την BIO Hellas προτείνουν συνταγές με βιολογικά προϊόντα. Την εκδήλωση υποστηρίζει η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης.

Κρητική παραδοσιακή μουσική και χοροί της Κρήτης.

Συναυλία.

Παρουσίαση του τυριού - γίγας των Ζωνιανών

Την επόμενη χρονιά βάζουμε το στόχο για μια περιοδεία του γιγαντιαίου τυριού, όχι μόνο στο Ρέθυμνο και την Κρήτη αλλά και σε άλλα μέρη της χώρας μας.
Ευχαριστούμε τους διοργανωτές της Γιορτής Κρητικής Διατροφής (πρώην Γιορτή Κρασιού) για την εμπιστοσύνη τους και την άψογη συνεργασία που έχουμε, καθώς επίσης και για την ευκαιρία που μας δίνουν να συμμετέχουμε σε αυτή την σπουδαία γιορτή για το Ρέθυμνο τα τελευταία χρόνια μετά από τέσσερις δεκαετίες.
Τέλος θα θέλαμε να εκφράσουμε τα συγχαρητήριά μας για αυτό το σπουδαίο γεγονός που λαμβάνει χώρα στον τόπο μας και ευελπιστούμε για μια μελλοντική συνεργασία».

Αναδημοσιευσα Από Ρεθεμνιωτικα Νεα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου