Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Μαϊάμι, η πόλη του ήλιου,

 
 
Αρ ντεκό επιρροές παντού, ακόμη και στα παρατηρητήρια της παραλίας Απέραντες παραλίες, πολυχρωμία και ασταμάτητη διασκέδαση
 
Η Μέκκα της Φλόριντα, της Ηλιόλουστης Πολιτείας της Αμερικής, αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό που τον γνωρίσαμε κυρίως μέσα από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο προσιτός δίνοντάς μας την ευκαιρία να προγραμματίσουμε ένα ταξίδι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
 
 
Το Μαϊάμι Μπιτς, ένας από τους δήμους της ευρύτερης περιοχής, αποτελεί το πιο τουριστικό κομμάτι της πόλης
 
 
Μια φούξια Chevrolet Bel Air κλέβει την παράσταση έξω από καφέ-μπαρ της πόλης
 
 
Εμπορικό κέντρο στην προκυμαία
 
 
Η κατάμεστη παραλία με φόντο ένα από τα πολλά κρουαζιερόπλοια που δένουν στο λιμάνι του Μαϊάμι, όπως καδράρεται μέσα από την τζαμαρία παραλιακού οικήματος
 
 
Νύχτα στο Μαϊάμι με θέα τους φωτισμένους ουρανοξύστες
 
 
Airboat διασχίζει το Gator Park του Εβεργκλεϊντς, το φυσικό πάρκο με αλιγάτορες
 
 
Πολυτελές παραλιακό ξενοδοχείο
 
 
 
 
Τα εντυπωσιακά ροζ φλαμίνγκος συμπληρώνουν την εικόνα του επίγειου παραδείσου
 
 
Το φημισμένο Θέατρο Colony, κατασκευασμένο το 1934 σε στυλ αρ ντεκό
 
 
Πολύχρωμος διάκοσμος από το εσωτερικό του Διεθνούς Αεροδρομίου του Μαϊάμι
 
 
Πετροκάβουρες, ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα που θα γευτείτε σε αυτήν την πόλη
 
 
Βόλτα στην πασίγνωστη παραλιακή λεωφόρο Ocean Drive με τους πανύψηλους φοίνικες, τη νύχτα
 
Αμέτρητες ώρες ηλιοθεραπείας, βόλτες δίπλα σε κτίρια αρ ντεκό, ψώνια, καλό φαγητό, 24ωρη διασκέδαση αλλά και γεύση από άγρια φύση: Αυτά είναι αρκετά όχι μόνο για να σε οδηγήσουν αλλά και για να σε κρατήσουν για πάντα στο πιο φωτεινό μέρος της Φλόριντα. Βέβαια, από την πρώτη βόλτα στο Μαϊάμι έχεις ένα μόνιμο déjà vu, ότι κάπως, κάπου, κάποτε αυτό το έχεις ξαναδεί – ίσως από το «Miami Vice» και τον Σημαδεμένο παλαιότερα, ίσως από το «CSI: Miami» σήμερα. Βαδίζεις στην αποβάθρα και νομίζεις ότι κάπου θα δεις τον Οράτιο Κέιν με τα πορτοκαλί μαλλιά του.
 
Αν επισκεφθείς το Μαϊάμι για να γνωρίσεις τα ιστορικά μνημεία της πόλης, θα αρκεστείς στη βίλα του Βερσάτσε (στης οποίας τα σκαλοπάτια δολοφονήθηκε ο διάσημος σχεδιαστής), στα παλιά σπίτια του Σταλόνε και της Μαντόνα, που τώρα έχουν πουληθεί, αλλά και σε σημεία της πόλης όπου έχουν συλληφθεί, δολοφονηθεί ή αυτοκτονήσει γκάνγκστερ στο πέρασμα του χρόνου.
 
Ολα αυτά, με 365 ημέρες τον χρόνο ζέστη, θάλασσα και καλογυμνασμένα κορίτσια και αγόρια που κάνουν τζόγκινγκ στους άνετους δρόμους του φημισμένου Σάουθ Μπιτς.
 
 
Τι να δείτε,
 
Στο κέντρο βρίσκεται η Μικρή Αβάνα, κατοικημένη κυρίως από κουβανούς μετανάστες. Η πολύχρωμη, έθνικ συνοικία είναι το μοναδικό μέρος στις ΗΠΑ όπου φτιάχνονται πούρα και αποτελεί το πολιτιστικό – αλλά και έντονα πολιτικά ενεργό – τμήμα του Μαϊάμι.
 
Περίπου 30 λεπτά έξω από τους ουρανοξύστες και το ξεφάντωμα, στην περιοχή
 
Εβεργκλεϊντς,
 
εκτείνεται το φυσικό πάρκο με αλιγάτορες: το Gator Park. Αξίζει η βόλτα με ένα airboat (επίπεδη βάρκα με έναν τεράστιο έλικα, σαν ανεμιστήρα, στο πίσω μέρος της) καθώς και η γνωριμία με τα εξημερωμένα και ιδιαίτερα εξοικειωμένα με τους επισκέπτες πρώτα ξαδέλφια του Lacoste.
 
Ωστόσο, καθ' οδόν προς το πάρκο θα δείτε  έναν μικρό παραπόταμο. Εχετε τον νου σας, διότι εκεί θα συναντήσετε αδέσποτους και μάλλον λιγότερο εξημερωμένους αλιγάτορες όλων των μεγεθών.
 
Το Μαϊάμι είναι ιδανικό μέρος για ψώνια, καθώς υπάρχουν πολλά και μεγάλα εμπορικά κέντρα: Στο Dolphin Mall θα περπατήσετε αρκετά, αλλά θα εντοπίσετε πολλές και γνωστές μάρκες σε συμφέρουσες τιμές, ενώ το παραλιακό Bayside Marketplace , δίπλα στη θάλασσα, σας χαρίζει τη χαλαρή αίσθηση της ανοιχτής αγοράς. Εκεί θα βρείτε από επώνυμα ρούχα έως υπαίθρια λεύκανση δοντιών – η ματαιοδοξία του Μαϊάμι στο απόγειό της!
 
Πού να μείνετε,
 
Το Mandarin Oriental Hotel,της γνωστής αλυσίδας, αποτελεί ταξιδιωτικό προορισμό από μόνο του. Σε εξαιρετική τοποθεσία, κοντά στο κέντρο αλλά και στην παραλία, με εξασφαλισμένη θέα από όλα τα δωμάτια, που κόβει την ανάσα. Ο προβληματισμός σας θα περιορίζεται στο «πισίνα ή παραλία;» και στο «γυμναστήριο ή spa;».
 
Ακόμη και αν δεν μείνετε στο The Coral Gables Biltmore Hotel, μία επίσκεψη αξίζει. Αν η εξαιρετική του διακόσμηση (φανερά επηρεασμένη από τα μεσογειακά χρώματα και σχέδια) αλλά και η ιστορία του ως νοσοκομείου κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δεν σας φαίνονται αρκετά, η περίπτωση να συναντήσετε και μερικά από τα φαντάσματα (!) ίσως σας κάνει να αλλάξετε γνώμη – όπως διαφημίζουν οι ίδιες οι δημοτικές αρχές, στις οποίες ανήκει το ξενοδοχείο, τα πνεύματα έχουν στοιχειώσει το πολυτελέστατο ξενοδοχείο (1200 Anastasia Avenue - Coral Gables.
 
Πού να φάτε,
 
Το Αzul, το εστιατόριο του ξενοδοχείου Mandarin Oriental, βρίσκεται στις πρώτες επιλογές, ακόμη και για όσους δεν μένουν στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο. Ο σεφ Τζόελ Χαφ δένει άψογα τη μεσογειακή κουζίνα με αμερικανικές αλλά και ασιατικές νότες γαστρονομίας .
 
Στο Joe’s stone crab: Κρατάει τον τίτλο του πιο παλαιού και φημισμένου εστιατορίου του Μαϊάμι – η ιστορία του ξεκινά το 1913. Δεν γίνονται κρατήσεις. Πηγαίνετε, αφήνετε το όνομά σας στον μετρ, παραγγέλνετε το ποτό σας στο μπαρ και περιμένετε να σας καλέσει από το μεγάφωνο – έπειτα από καμιά ώρα, αλλά αξίζει η αναμονή.
Η παραγγελία είναι μία: καβουροπόδαρα και κάνα δυο ορεκτικά. Οι σερβιτόροι δεν θα σας αφήσουν να παραγγείλετε περιττά πιάτα (11 Washington Avenue, Miami Beach.
 
Πώς θα πάτε,
 
Ο καλύτερος και πιο άνετος τρόπος για να φτάσετε στο Μαϊάμι είναι αδιαμφισβήτητα μέσω Λονδίνου, με την ανανεωμένη Club World της British Airways. Η αίσθηση του «τι θα κάνω τόσες ώρες στο αεροπλάνο;» (που ομολογώ ότι είχα λίγο πριν από το ταξίδι) εξαφανίζεται σε αυτήν την καμπίνα. Τα νέα καθίσματα της British Airways μετατρέπονται σε άνετο κρεβάτι με τέτοιον σχεδιασμό, που εξασφαλίζουν περισσότερη απομόνωση και ησυχία.
 
Απολαύστε, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, νέες ταινίες, μουσική, φαγητό – που δεν θυμίζει σε τίποτε γεύμα αεροπλάνου –, άψογη και διακριτική εξυπηρέτηση και φυσικά έναν καλό ύπνο. Ξεχωριστή ταξιδιωτική εμπειρία αποτελεί και η ενδιάμεση στάση στο περίφημο Terminal 5 του αεροδρομίου Χίθροου στο Λονδίνο. Η νέα σχεδίασή του δίνει στον επιβάτη τη δυνατότητα άμεσης εξυπηρέτησης στα 96 σημεία check-in, διασκέδασης και χαλάρωσης στο Elemis Spa, καλού φαγητού σε εστιατόρια όπως του Γκόρντον Ράμσεϊ και αγορών στα περίφημα Harrods, Paul Smith και Tiffany. Από τις σπάνιες φορές που παρακαλούσα να έχει καθυστέρηση το αεροπλάνο… Δυστυχώς, ήταν όλα στην ώρα τους.
 
Βίζα ή ESTA,
 
Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται πλέον στο «Visa Waver Program» και για ένα ταξίδι στις ΗΠΑ . Αν, ωστόσο, από προηγούμενο ταξίδι σας, έχετε βίζα σε ισχύ, αυτή θεωρείται ανώτερο ταξιδιωτικό έγγραφο και θα πρέπει να τη χρησιμοποιήσετε.
 
Αναδημοσιευση Απο Βημα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου