Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Καλειδοσκόπιο αντιθέσεων,

 
Ανατολίτικη γοητεία και δυτικός τρόπος ζωής στο μαγευτικό Ντουμπάι
 
Το αστέρι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μια πόλη που γεννήθηκε στην άμμο της ερήμου, μπορεί να μην ενδείκνυται για φυσιολάτρες ούτε για λάτρεις του πολιτισμού και της ιστορίας, αλλά έχει έναν εξαιρετικό τρόπο να ισορροπεί τον κοσμοπολίτικο τρόπο ζωής με τη γοητεία και τη φιλοξενία της Αραβίας ικανοποιώντας στο έπακρο τον ταξιδιώτη.
Ζήστε τις δικές σας «περιπέτειες» στην έρημο του Ντουμπάι, απολαύστε τη διαμονή σας σε ένα από τα υπερπολυτελέστατα ξενοδοχεία, γευτείτε εξωτικές γεύσεις από καταξιωμένους σεφ σε διάσημα εστιατόρια, επιδοθείτε στον χορό της κοιλιάς, κολυμπήστε με δελφίνια ή οδηγήστε τετρακίνητα οχήματα στους αμμόλοφους της ερήμου.
 
Με ζεστό κλίμα όλον τον χρόνο, το καλοκαίρι στο Ντουμπάι δεν τελειώνει ποτέ. Εδώ βρίσκεται το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο, το Μπουρτζ Χαλίφα, το Μπουρτζ αλ-Αράμπ, το παγκοσμίως γνωστό ιδιωτικό νησί-ξενοδοχείο που φιγουράρει στην πρώτη σελίδα της χλιδής και της πολυτέλειας, αλλά και το Παλμ Τζουμέιρα, το τεχνητό νησί που σχηματίζει έναν φοίνικα, ορατό από κάθε μεριά της πόλης και ένα από τα μεγαλύτερα οικιστικά έργα παγκοσμίως.
Τα ξενοδοχεία στην ακτή Τζουμέιρα έχουν πρόσβαση στην κατάλευκη παραλία με τους κοκοφοίνικες, αλλά και φανταχτερές πισίνες σε ευφάνταστα σχήματα και μεγέθη. Αν ο ήλιος σάς κουράσει, κάντε μια βόλτα σε ένα από τα αμέτρητα εμπορικά κέντρα που διαθέτουν απλώς τα πάντα. Ο,τι και να θελήσετε, θα το βρείτε εδώ.
 
Τι να δείτε,
 
Επισκεφτείτε το μεγαλοπρεπές τζαμί της Τζουμέιρα και ανακαλύψτε τα ήθη, τα έθιμα και την κληρονομιά του Ισλάμ. Είναι το ψηλότερο στο Ντουμπάι και κατασκευάστηκε από ντόπια πέτρα, ενώ οι μιναρέδες του έχουν έντονα διακοσμητικά στοιχεία. Αυτό είναι και το μόνο τζαμί στη χώρα, στο οποίο επιτρέπονται αλλόθρησκοι επισκέπτες. Οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν καλυμμένο το κεφάλι τους με μαντίλι.
 
Το Ντουμπάι πρωτοκατοικήθηκε τον 19ο αιώνα από πλούσιους πέρσες εμπόρους και αναπαλαιώθηκε εξ ολοκλήρου τη δεκαετία του 1980. Η περιοχή Μπαστακίγια προσφέρεται για ξέγνοιαστες βόλτες στα σοκάκια της που κατακλύζονται από γκαλερί, μαγαζιά και όμορφα εστιατόρια. Χαθείτε στους πεζόδρομους και παρατηρήστε την ντόπια αρχιτεκτονική. Κοραλλί πυργόσπιτα με βαριές ξύλινες πόρτες αποκαλύπτουν ανατολίτικες αυλές κατασκευασμένες από παραδοσιακούς τεχνίτες. Την αποκαλούν «εμπορική πρωτεύουσα της Μέσης Ανατολής» ή πιο απλά «παράδεισο του shopping».
 
Με πληθώρα πολυκαταστημάτων αλλά και σουκ (παραδοσιακές αγορές), εδώ θα βρείτε ό,τι ζητάει η ψυχή σας και σε πολύ καλές τιμές.
 
Σκι στην έρημο γίνεται,
 
Στο Ντουμπάι γίνεται. Μπορεί έξω ο υδράργυρος να αγγίζει τους 40 βαθμούς Κελσίου, στο εμπορικό κέντρο των Εμιράτων Mall of the Emirates, Sheikh Zayed Road, τηλ. 971 4409 4000), όμως, μπορείτε να κάνετε κατάβαση 60 μέτρων, σε μαύρη πίστα, φορώντας τα ρούχα του σκι. Στο μεγαλύτερο εσωτερικό πάρκο χιονιού στον κόσμο «χιονίζει» κάθε βράδυ και, ακόμη και αν δεν αγαπάτε το σκι, εδώ είναι το μόνο μέρος όπου μπορείτε να φτιάξετε χιονάνθρωπο μέσα στο καλοκαίρι.
 
 
Διασχίστε την έρημο με οχήματα 4x4 και απολαύστε τη μοναδική αυτή εμπειρία. Τα αυτοκίνητα θα σας παραλάβουν από το ξενοδοχείο σας γύρω στις 3 μ.μ. και θα σας οδηγήσουν μιάμιση ώρα έξω από την πόλη, στις θίνες της ερήμου. Τα τζιπ θα γλιστρήσουν στην άμμο ανεβοκατεβαίνοντας τους χρυσούς αμμόλοφους ενώ θα δύει ο ήλιος.
 
Στην τέντα των βεδουίνων στην έρημο μπορείτε να κάνετε βόλτα με καμήλα, να δειπνήσετε κάτω από τα αστέρια παρακολουθώντας χορό της κοιλιάς, να επιδοθείτε σε
sandboard (σέρφινγκ στην άμμο) ή να καπνίσετε το παραδοσιακό αραβικό σίσα.
 
Πού να μείνετε,
 
Ζήστε χίλιες και μία νύχτες στο href="http://royalmirage.oneandonlyresorts.com/" Only Royal Mirage (Jumeirah Beach Road, τηλ. 971 4399 9999) που φιγουράρει, μεταξύ άλλων, στην Golden List του «CondéNast Traveller». Σε μια έκταση δεκάδων στρεμμάτων το «παλάτι» λαμπυρίζει στις ακτίνες του ήλιου, περιτριγυρισμένο από φοινικόδεντρα, πισίνες και πολυτελή εστιατόρια. Διακόσμηση μαροκινού ρυθμού με oriental υφάσματα και χρώματα, ξυλόγλυπτα στοιχεία, κεντητές μαξιλάρες και μωσαϊκά δάπεδα υπογράφουν μια ρομαντική διάθεση. Στο spa αφεθείτε στα χέρια των ειδικών, της εκλεκτικής Givenchy, ενώ το ξενοδοχείο διαθέτει και το μοναδικό χαμάμ στην πόλη.
 
Δύο ξενοδοχεία που χωρίζονται από ωκεανούς ολόκληρους. Από τις Μπαχάμες, το (The Palm Jumeirah) τώρα και στο Ντουμπάι. Η πολυτελής κατασκευή κόστισε 1,5 δισ. δολάρια για 1.500 δωμάτια με όλες τις ανέσεις. Στη «χαμένη Ατλαντίδα» όμως βρίσκεται το μοναδικό ενυδρείο που προσφέρει καταφύγιο σε περισσότερα από 60.000 θαλάσσια είδη. Στις πισίνες του ενυδρείου μπορείτε να κολυμπήσετε με δελφίνια. Το ξενοδοχείο έχει τέσσερα επώνυμα εστιατόρια, μεταξύ των οποίων το Nobu και το Ossiano, νυχτερινά μαγαζιά και εμπορικό κέντρο με καταστήματα διάσημων οίκων μόδας.
 
Δεν είναι ένα απλό ξενοδοχείο: το (Jumeirah Beach Road) είναι ένα σύμβολο. Σύμβολο πολυτέλειας, χλιδής, ίσως και του κιτς. Ντούπλεξ σουίτες με plasma τηλεοράσεις, ρεσεψιόν σε κάθε όροφο, στόλος με Rolls-Royce για τη μεταφορά σας από το αεροδρόμιο, ελικοδρόμιο στην ταράτσα, δείπνο κάτω από τα αστέρια και 24ωρο σέρβις από μπάτλερ τοποθετούν τη φιλοξενία σε άλλο επίπεδο. Η πληθωρική διακόσμηση με χρυσά φύλλα και καθρέφτες πάνω από τα κρεβάτια έρχονται με εξίσου πληθωρικό κόστος, από 2.000 δολάρια τη βραδιά.
 
Πού να φάτε,
Το Zuma (Gate village 06, DIFC) στο κέντρο της πόλης, προσφέρει σύγχρονη ιαπωνική κουζίνα σε ένα αισθητικά άρτιο περιβάλλον. Η φιλοσοφία του φαγητού είναι ασιατικά πιάτα που σερβίρονται στη μέση του τραπεζιού και η παρέα τα μοιράζεται. Σχεδιασμένο από το ιαπωνικό αρχιτεκτονικό γραφείο Νoriyoshi Μuramatsu του Studio Glitt, τα υλικά που ξεχωρίζουν είναι ο γρανίτης, το μπαμπού και το ατσάλι.
 
Ενα ιδιαίτερο εστιατόριο-μπαρ, σχεδιασμένο από τον εκκεντρικό Ρομπέρτο Καβάλι, υπόσχεται νύχτες φανταχτερές με glamour. Το (Fairmont Hotel, Sheikh Zayed Road, Dubai, UAE) εκτείνεται σε τρεις ορόφους, καλυμμένους με δέρματα ζέβρας και λεοπάρδαλης, κάτω από έναν κρυστάλλινο καταρράκτη που αιωρείται, με art de la table αποκλειστικά με την υπογραφή του Καβάλι. Θα απολαύσετε ιταλικό γκουρμέ μενού με φρέσκες πρώτες ύλες, αλλά και εξωτικά κοκτέιλ υπό από τους ήχους oriental μουσικής.
 
Κλασικό και αγαπημένο, το Buddha Bar στο ξενοδοχείο Grosvenor House(Grosvenor House, West Marina Beach) θυμίζει νύχτες καμπαρέ, ανάμεσα σε μπορντό και βελούδινες αποχρώσεις με πολύτιμους, κόκκινους πολυελαίους να κρέμονται στα ψηλοτάβανα ταβάνια του. Το μενού προσφέρει έναν μακρύ κατάλογο από εξωτικές γεύσεις για κάθε προτίμηση και γούστο. Τη νύχτα μουσική αραμπέσκ πλημμυρίζει την ατμόσφαιρα, ενώ στο μπαρ στριμώχνονται οι «rich and famous» του Ντουμπάι.

Αναδημοσιευση Απο Βημα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου