Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Υγεία Οστών με Σωστό βάρος σώματος,

Η παχυσαρκία εξασθενεί τα οστά,
Η παχυσαρκία μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου (και) για οστεοπόρωση, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Υποβάλλοντας σε ολόσωμη τομογραφία 106 παχύσαρκους εθελοντές ανακάλυψαν σε μερικούς από αυτούς λίπος κρυμμένο μέσα στα οστά τους.
Η παρουσία του λίπους στο εσωτερικό των οστών τα καθιστά αδύναμα και επιρρεπή στα κατάγματα.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Radiology», οι τομογραφίες αποκάλυψαν ότι εκτός από το λίπος που ήταν αποθηκευμένο στην κοιλιά, τα ισχία και στους μηρούς των εθελοντών, αρκετοί είχαν και στο ήπαρ, τους μυς και τον μυελό των οστών.
Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μίριαμ Μπρεντέλα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ακτινολογίας στο Χάρβαρντ, τον μεγαλύτερο κίνδυνο φαίνεται πως διατρέχουν οι παχύσαρκοι που έχουν συσσωρευμένα τα περιττά τους κιλά στην κοιλιά και γύρω από τη μέση.
Στον μυελό των οστών παράγοντα τα κύτταρα (λέγονται οστεοβλάστες) που είναι υπεύθυνα για την δημιουργία νέων οστών. Η δρ Μπρεντέλα εξήγησε ότι αν γεμίσει ο μυελός με λιπώδη κύτταρα, τα οστά θα εξασθενήσουν.
«Αν κάποιος έχει μια σπονδυλική στήλη γεμάτη λίπος, δεν θα είναι εξίσου δυνατή με την φυσιολογική», είπε.«Η παχυσαρκία εθεωρείτο προστατευτική έναντι της οστεοπόρωσης, αλλά τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει».
Δεδομένου ότι ουδείς μπορεί να διαλέξει σε ποιο σημείο του σώματός του θα αποθηκευτεί το περιττό λίπος, οι ερευνητές λένε ότι η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι η απόκτηση και διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι το λίπος στον μυελό των οστών είναι περισσότερο από το φυσιολογικό στα άτομα με οστεοπόρωση.
ΠΗΓΗ: tanea.gr
Αναδημοσιευσα Από Real News

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου