Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Καστελόριζο: στο κόκκινο κάστρο,

 
 
Ο διατηρητέος οικισμός, ο μοναδικός του νησιού, αποτελεί σπάνιο δείγμα της αυθεντικής δωδεκανησιακής αρχιτεκτονικής,
 
Τατιάνα Στάικου
 
Το μικροσκοπικό νησί στις εσχατιές του Αιγαίου, με κομψά σπίτια σκαρφαλωμένα στον λόφο, είναι από τα γραφικότερα της Μεσογείου,
 
Το Καστελόριζο ή Μεγίστη, μια απομακρυσμένη κουκκίδα στον γεωγραφικό μας χάρτη, απέχει μόλις 2 ναυτικά μίλια από τα παράλια της Τουρκίας. Η πολυτάραχη ιστορία του ακριτικού μέλους των Δωδεκανήσων, του ανατολικότερου άκρου της Ελλάδας και της Ευρώπης, ξεκινά από τη νεολιθική εποχή. Τον 20ό αιώνα το Καστελόριζο αποτέλεσε μεγάλη ναυτική δύναμη και οι κάτοικοί του πλησίαζαν, τότε, τις 15.000. Σήμερα μόλις 400 άνθρωποι «βαστάνε» με πείσμα τα ελληνικά σύνορα, υποβοηθούμενοι τα τελευταία χρόνια και από το κύμα τουρισμού που φύσηξε έναν αέρα ανανέωσης στο νησί.
 
 
 
Ταβέρνα δίπλα στη θάλασσα
Οπου και να επιλέξετε να γευματίσετε, τιμήστε τις ντόπιες σπεσιαλιτέ και γευθείτε κατουμάρια (γλυκιά παραδοσιακή πίτα), ρεβιθοκεφτέδες και στραβά (τύπος μπακλαβά)
 
 
 
Βαρκάκια και καΐκια αραγμένα στο λιμάνι περιμένουν τον επισκέπτη για μια περιήγηση στις ομορφιές του νησιού
 
 
Το πρόσφατα ανακαινισμένο ξενοδοχείο Megisti χαρίζει μοναδική θέα στο λιμάνι
 
 
 
Ο Μητροπολιτικός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης εντυπωσιάζει με το πλούσιο εσωτερικό και τη στέγη του, η οποία στηρίζεται σε 12 μονοκόμματες κολόνες από γρανίτη
 
Τη διεθνή φήμη του την οφείλει, εν μέρει, στον ιταλό σκηνοθέτη Γκαμπριέλε Σαλβατόρες, ο οποίος το επέλεξε για τα γυρίσματα της βραβευμένης με Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, «Mediterraneo».
 
Ο διατηρητέος οικισμός, ο μοναδικός του νησιού, σπάνιο δείγμα της αυθεντικής δωδεκανησιακής αρχιτεκτονικής, με δίπατα και τρίπατα κτίσματα αμφιθεατρικά γαντζωμένα στον βράχο, στολίζει ένα από τα ομορφότερα φυσικά λιμάνια της Ελλάδας.
 
 
 
Παραδοσιακά αρχοντικά, χτισμένα από ντόπια πέτρα, ξύλο και κεραμίδια, βαμμένα σε ζωηρές αποχρώσεις, περιστοιχίζουν το ερειπωμένο, μεσαιωνικό Κόκκινο Κάστρο, το Castello Rosso, από όπου πήρε την ονομασία του και το νησί.
 
Στα νοτιοδυτικά βρίσκεται το νησάκι της Ρω, ξακουστό για την Κυρά της Ρω, Δέσποινα Αχλαδιώτη (1898-1982), που επί σειρά ετών ύψωνε περήφανα, ακούραστα και επίμονα τη γαλανόλευκη.
 
- Περιηγηθείτε το νησί πεζή, με βαρκάκια ή με καΐκια που θα βρείτε στο λιμάνι.
 
 
- Μπορείτε να μεταβείτε στο Καστελόριζο από τον Πειραιά με πλοίο, και από τη Ρόδο, ή με αεροπλάνο.
 
- Λαμπρή γιορτή αποτελεί το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου. Προς τιμήν του αγίου, την παραμονή οι κάτοικοι βουτούν με τα ρούχα στη θάλασσα.
 
- Στο Καστελόριζο δεν θα συναντήσετε πληθώρα παραλιών. Κολυμπήστε στο Μανδράκι, όπου θα απολαύσετε τη μοναδική αμμουδιά του νησιού. Εναλλακτικά δροσιστείτε βουτώντας από την προβλήτα του λιμανιού ή επισκεφθείτε με βαρκάκι τον Φάρο ή τις Πλάκες.
 
Τι να δείτε
Επισκεφθείτε τα ερείπια του Κάστρου των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα. Κάτω από το κάστρο θαυμάστε τον τάφο των Λυκίων του 4ου π.Χ. αιώνα. Το σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού είναι το Παλαιόκαστρο, ένας αρχαίος οικισμός με πλήθος κτισμάτων και δεξαμενών. Η Γαλάζια Σπηλιά, γνωστή και ως Σπηλιά του Παραστά ή Φώκιαλη (από τις φώκιες που βρίσκουν εκεί καταφύγιο), μία από τις ομορφότερες της Μεσογείου, κρύβει θαυμαστούς σταλαχτίτες και κρυστάλλινα νερά στο φάσμα της παλέτας του μπλε. Είναι επισκέψιμη μόνο με καΐκι.
 
 
Ξεκινώντας από το λιμάνι, ανηφορίστε τα 401 σκαλοπάτια για να φθάσετε στη Μονή του Αγίου Γεωργίου του Βουνού. Μεγάλες φυσικές πλάκες περιβάλλουν τον χώρο, ενώ στο εσωτερικό του σώζεται μια κατακόμβη.
 
Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Καστελόριζου στεγάζεται στο «Κονάκι», ένα διώροφο κτίριο, το ισόγειο του οποίου σώζεται από την εποχή των ιπποτών. Περιλαμβάνει αρχαιολογικά εκθέματα, καθώς και σημαντικά αντικείμενα λαογραφικού ενδιαφέροντος.
 
Ο Μητροπολιτικός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στέκει επιβλητικός επάνω από το λιμάνι και εντυπωσιάζει με το πλούσιο εσωτερικό και τη στέγη του, που στηρίζεται σε 12 μονοκόμματες κολόνες από γρανίτη.
 
 
Πού να μείνετε
Επάνω στην προβλήτα, το Mediterraneo είναι το δημιούργημα της γαλλίδας αρχιτέκτονος Μαρί Ριβαλάν, η οποία αγόρασε ένα παλιό σπίτι και το μετέτρεψε σε μπουτίκ ξενοδοχείο. Ανάλαφρη ατμόσφαιρα με εξωτικές πινελιές και έντονα χρώματα χαρακτηρίζουν την ιδιαίτερη διακόσμηση.
 
Πρόσφατα ανακαινισμένο, το Megisti, με 15 μοντέρνα, λιτά δωμάτια και τέσσερις πολυτελείς σουίτες δυο βήματα από τη θάλασσα, χαρίζει μοναδική θέα στο λιμάνι. Βουτήξτε στα πεντακάθαρα νερά και χαλαρώστε στην άνετη ταράτσα του.
 
Πού να φάτε
Οπου και να επιλέξετε να γευματίσετε, τιμήστε τις ντόπιες σπεσιαλιτέ και γευθείτε κατουμάρια (γλυκιά παραδοσιακή πίτα), ρεβιθοκεφτέδες και στραβά (τύπος μπακλαβά).
 
Στην πλατεία Χωράφια, δίπλα στην εκκλησία, το παραδοσιακό εστιατόριο Πλατάνια  σερβίρει μαγειρευτά πιάτα, με σπεσιαλιτέ το χταποδάκι στιφάδο.
 
Η ταβέρνα Αλεξάνδρα , επάνω στο λιμάνι, φημίζεται για το φρέσκο ψάρι της. Οι νόστιμοι μεζέδες, η μεγάλη επιλογή κρασιών και το ζεστό, φιλικό περιβάλλον υπόσχονται γευστικές βραδιές.
 
 
Αναδημοσιευση Απο Βημα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου