Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016

Η Αίγινα του Πάβλου Χαμπίδη,

 
 
Η έκθεση θα εγκαινιασθεί στις αρχές Αυγούστου στο νησί του Αργοσαρωνικού,
 
Η Αίγινα του του Πάβλου Χαμπίδη μέσα από τις «Σημειώσεις» του είναι μια ξεχωριστή έκθεση, που πρόκειται να εγκαινιασθεί στις αρχές Αυγούστου στο νησί του Αργοσαρωνικού,
 
 
Το παραδοσιακό καφενείο του Γαλάρη κάτω από το Δημαρχείο της Αίγινας,
 
 
Περίπατος στο λιμάνι της Αίγινας
 
 
Το ιστορικό ζαχαροπλαστείο της Αίγινας «Αιάκειο» στην παραλία της Αίγινας,
 
Περιλαμβάνονται περισσότερα από 30 ασπρόμαυρα και επιχρωματισμένα υδατογραφημένα σχέδια «με διαφορετικές απόψεις της Αίγινας που ιχνηλατήθηκαν επί τόπου τους τελευταίους μήνες, κατά τη διάρκεια των συχνών εξορμήσεων του ζωγράφου στο νησί», επισημαίνει η Ιρις Κρητικού που επιμελήθηκε της έκθεσης. Και συνεχίζει: «Με πενάκι και ευκίνητο βλέμμα, εύγλωττη και πυκνή χρήση της σχεδιαστικής γραμμής και εκλεκτικό αλλά καίριο στην παρουσία του χρώμα, ο Πάβλος Χαμπίδης, περιηγητής των πόλεων του κόσμου, επισκέπτεται την Αίγινα απαθανατίζοντας με ευφράδεια και απαριθμώντας με αφαιρετική ευστοχία και συνοπτική τρυφερότητα τις δημοφιλείς αλλά και τις συχνά αθέατες καθημερινές όψεις της: πανοράματα και λεπτομέρειες της παραλίας, επιβατηγά πλοία, εμβληματικά νεοκλασικά και παραδοσιακά εμπορικά καταστήματα ή ξενοδοχεία, εκκλησίες και μουσεία, δημοφιλή στέκια τέρψης της θερινής ραστώνης, ιστορικά ζαχαροπλαστεία, παραδοσιακά καφενεία και ταβερνάκια, πλωτά μανάβικα και η σκεπαστή ψαραγορά, σηματοδοτούν τον γοητευτικό αστικό ιστό και την ταυτότητα της ιστορικής πόλης, τις καθημερινές διαδρομές και τις συνευρέσεις των κατοίκων και των παραθεριστών του νησιού».
 
Πλάι σ΄αυτά, προστίθενται και έργα από περιήγηση του ζωγράφου στο νησί που του ενέπνευσαν απόψεις οικείων τοπίων, όπως ο ναός της Αφαίας, τα Πλακάκια, την Παληαχώρα ή την Παχειοράχη. Μια έκθεση που μας προτείνει να περπατήσουμε ξανά την Αίγινα...
 
Ποιος είναι ο Πάβλος Χαμπίδης
 
Γεννημένος στη Θεσσσαλονίκη, πριν από 44 χρόνια, ο Πάβλος Χαμπίδης σπούδασε τέχνη και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Lund, στη Σουηδία, ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής, μελετώντας διαφορετικές τεχνικές. Εραστής της σινικής μελάνης στο σχέδιο, εργάστηκε παράλληλα και ως σκιτσογράφος για τον ημερήσιο σουηδικό τύπο. Από το 1981 έως το 1984 ταξίδεψε στην Ευρώπη ενώ έζησε για μεγάλα διαστήματα στο τότε Δυτικό Βερολίνο. Από το 1985 ασχολείται αποκλειστικά με τη ζωγραφική ενώ, έως το 2001 διατήρησε μια «νομαδική» ζωή, ζώντας, δουλεύοντας και εκθέτοντας το έργο του στο Τόκυο, τη Γενεύη, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Εχει σχεδιάσει εξώφυλλα βιβλίων, έχει εικονογραφήσει πολιτικά και λογοτεχνικά περιοδικά καθώς και κινούμενα σχέδια. Την τελευταία δεκαετία μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, ενώ ατομικές εκθέσεις του έργου του έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Το 2004 εκδόθηκε από τη Louis Vuitton στο Παρίσι το αθηναϊκό ταξιδιωτικό σημειωματάριο της περίφημης σειράς («Carnet de voyage: Athenes») με 116 υδατογραφημένα του σχέδια.
 
 
ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
«Σημειώσεις Αιγίνης» του Πάβλου Χαμπίδη
Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας
Σπύρου Ρόδη 16, Αίγινα
Ώρες Λειτουργίας: 10.30 -13.30 & 18.30- 21.30
Εγκαίνια έκθεσης: 6/8/2011
Ως 14 Αυγούστου 2011
 
 
 
Αναδημοσιευση Απο Βημα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκπαιδευτικός Πίνακας.

Discussing the Divine Comedy with Dante
Από μόνος του όλος ο πίνακας είναι μοναδικός. Θα διαπιστώσετε πως πατώντας το ποντίκι σας πάνω στην φωτογραφία, σας μεταφέρει σε σχετικές πληροφοριακές σελίδες (wikipedia). Δηλαδή, επιλέγοντας μία από τις απεικονισμένες προσωπικότητες, μεταφέρεστε στην ιστορία της ζωής του. Είναι ομολογουμένως απίθανο..
sirlinuxas