Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Το τραγούδι ιατρικό του πνεύμονα,


Η καθηγήτρια φωνητικής Τοάννα Φόστερ, εφαρμόζει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Μπρόμπτον στο Λονδίνο τη μέθοδο της τραγουδοθεραπείας σε άτομα με πνευμονικές παθήσεις,
Με ένα… τραγούδι αντιμετωπίζουν σοβαρές παθήσεις του πνεύμονα,
Γιάννης Δεβετζόγλου ,

Οι αναπνοές που έχουν εκπαιδευτεί να παίρνουν οι επαγγελματίες τραγουδιστές, φέρονται να βοηθούν και τα άτομα που πάσχουν από άσθμα, εμφύσημα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και άλλες σοβαρές πνευμονικές παθήσεις.
Την τραγουδοθεραπεία έχουν ξεκινήσει να δοκιμάζουν γιατροί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Μπρόμπτον στο Λονδίνο. «Σκεφτήκαμε ότι ειδικά σε όσους τους αρέσει να τραγουδούν, θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε ένα ιατρικό πρόγραμμα ελέγχου της αναπνοής, ακριβώς όπως κάνουν οι επαγγελματίες τραγουδιστές. Και όπως φαίνεται από τα πρώτα βήματα της μεθόδου, λειτουργεί εξίσου καλά με τις βασικές τεχνικές φυσιοθεραπείας που εφαρμόζονται σε αυτές τις περιπτώσεις», εξηγεί ο δρ Νίκολας Χόπκινσον, υπεύθυνος της μονάδας θώρακος στο νοσοκομείο.
Ατομα που πάσχουν από ΧΑΠ έχουν πρόβλημα με το πόσο αέρα μπορούν να πάρουν κατά την εισπνοή και να αποβάλλουν κατά την εκπνοή. Όπως αναφέρει ο Χόπκινσον, αυτό συμβαίνει διότι προσπαθούν να πάρουν μικρές, κοφτές ανάσες και αυτό τους επιδεινώνει την κατάσταση, αντί να τους ανακουφίζει.
Τα δύο τμήματα δέκα ατόμων που έχουν εκπαιδευτεί μέχρι σήμερα, έχουν παρουσιάσει σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων της χρόνιας νόσου.
Ο 77χροπνος Τζον Κάμερον Τέρνερ (φωτογραφία δεξιά) δηλώνει πάντως ότι τα μαθήματα φωνητικής τον βοήθησαν να ξεπεράσει τα συμπτώματα του εμφυσήματος που τον ταλαιπωρούν από το 2002. Ο ίδιος είχε δοκιμάσει αρκετά διαφορετικά φάρμακα, αλλά όπως δηλώνει το τραγούδι είναι ό,τι καλύτερο έχει δοκιμάσει μέχρι σήμερα.
«Εδώ και πέντε χρόνια που κάνω τα μαθήματα τραγουδιού, μπορώ με ευκολία να περπατάω αρκετά, να ασχολούμαι με τον κήπο μου και γενικά να έχω περισσότερη ενέργεια, αφού μπορώ πλέον και αναπνέω καλύτερα».
Αναδημοσιευσα Απο Νεα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου