Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Τιμήθηκαν οι αγωνιστές του Ακρωτηρίου,



ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ
Από: Γιάννης Κάκανος,
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πεσόντες και αγωνιστές οπλίτες του στρατοπέδου του Ακρωτηρίου σε διάφορες μάχες κατά την Επανάσταση του 1897 πραγματοποιήθηκε χθες στον Αγιο Χριστόφορο (περιοχή Τράφος), στις Κορακιές, μετόχι της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου, παρουσία πολιτικών Αρχών, εκπροσώπων φορέων, κληρικών και αρκετού κόσμου. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση όπου προεξήρχε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός.
Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών, καταθέσεις στεφάνων, χαιρετισμοί από τον μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό, τον δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη, τον θεματικό περιφερειάρχη Νίκο Καλογερή, τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμπανίου Νίκο Γιαννακάκη, τον διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών 'Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος' Νίκο Παπαδάκη κ.ά..
Για την ουσία της ιστορικής μνήμης για την πορεία ενός έθνους μίλησε στον χαιρετισμό του ο μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός τονίζοντας ότι «Η ιστορική μνήμη αποτελεί το πλέον ασφαλές κριτήριο για μια πορεία αληθινή, ένα σωστό δρόμο τον οποίο ακολουθεί ένα έθνος, μια κοινωνία αλλά ταυτόχρονα όμως, ένας τρόπος ζωής ο οποίος δίνει σ? εμάς μηνύματα αλήθειας, μηνύματα από τα οποία θα αντλήσουμε δύναμη ώστε να λύσουμε κι εμείς τα δικά μας προβλήματα τα οποία μας απασχολούν σήμερα».
Ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι το μήνυμα της ημέρας αυτής είναι ότι και σήμερα -όπως και τότε- βρισκόμαστε σε καθεστώς κατοχής. «Δεν ξέρω αν εκείνη η κατοχή μοιάζει με τη σημερινή αλλά έχουμε οικονομική κατοχή και πρέπει να μελετήσουμε και το Ακρωτήρι, και τον Καγιαλέ και το Θέρισο και να δούμε πώς μπορούμε να ξεφύγουμε από την τραγωδία στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας» τόνισε.
«Απαιτείται συλλογικότητα και ενότητα», επεσήμανε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής. «Το βάρος της ευθύνης δεν μπορούν να το σηκώσουν ούτε οι ώμοι του ενός, ούτε οι ώμοι των ολίγων. Ούτε το βάρος του χρέους απέναντι στην πατρίδα και τον λαό μας. Χρειάζονται οι ώμοι όλων. Ενότητα και συλλογικότητα είναι τα πρώτα ζητούμενα. Και η επανάσταση του 1897 μάς θυμίζει, όχι μόνο τον ηρωισμό των προγόνων μας αλλά κυρίως την ομοψυχία και την ενότητα του κρητικού λαού που πάλεψε ενωμένος και αποτίναξε τον τουρκικό ζυγό. Οπως τότε, έτσι και σήμερα η ενότητα και η συμπόρευση, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για νικηφόρες μάχες στο παρόν και στο μέλλον», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμπανίου, Νίκος Γιαννακάκης, ως εκπρόσωπος όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων Ακρωτηρίου, επεσήμανε τα εξής: «Είμαστε και φέτος στον καθαγιασμένο αυτό τόπο από τα αίματα των αγωνιστών, στον τόπο που έγινε η φονικότερη μάχη της επανάστασης του1897. Είμαστε εδώ για να αποτίσουμε τιμή σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους, σε αυτούς που μας παρέδωσαν την πατρίδα ελεύθερη».
Ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η κα Βαρβάρα Περάκη, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Χανίων, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε: «Είμαστε σήμερα εδώ για να θυμηθούμε. Γιατί η μνήμη είναι η πιο ασφαλής κιβωτός, για όσα έγιναν, για όσα μάτωσαν, για τα ανθρώπων έργα που έγιναν ιστορία μέσα από την υπέρτατη πράξη της αυτοθυσίας. Για όλους εμάς που φαίνεται να ξεχνάμε σε καιρούς χαλεπούς, όταν ο ηρωισμός μοιάζει να είναι μια λέξη αφηρημένη, ίσως και δυσεύρετη. Ηταν μια δύσκολη άνοιξη για μια πατρίδα που επιθυμούσε να ανασάνει ελεύθερη. Και επειδή όπως λέει και ο ποιητής, "θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία", εδώ στο Ακρωτήρι έκαναν σύναξη μυστική τα παιδιά κι αποφάσισαν το δύσκολο, το ακατόρθωτο, το ελεύθερο, αυτό που πραγματώνει τον άνθρωπο, δηλαδή το έμπρακτο όχι στην υποτέλεια, στην εξάρτηση, στην ανελευθερία. Εμείς, δήθεν ασφαλείς, μνημονεύουμε για το καλό μας νομίζω το θαύμα εκείνων των ημερών. Εδώ στο λατομείο της ιστορίας αναρωτιόμαστε από τι υλικό είναι φτιαγμένοι οι ήρωες. Και αυτές οι πέτρες, είμαστε εμείς, μας λένε. Ανθρωποι δηλαδή με όνειρα και αντοχές, Κρητικοί μιας άλλης εποχής, μας θυμόσαστε;
Οι πέτρες και οι βράχοι εδώ έχουν όνομα. Από ύλη σκληρή, δύσκολη, άγονη και φτωχική, αλλά έχουν όνομα. Ανταποκρίσεις από το παρελθόν, ζωές που δόθηκαν με νόημα και συνείδηση για να έχει συνέχεια ο κόσμος γιατί η ιστορία προχωράει και πρέπει να βγάζει στο φως χωρίς να ρωτάει».
Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η κα Αννα Μακράκη - Καρέλλα, διευθύντρια της ΕΡΑ Χανίων. Ριζίτικα τραγούδησαν νέοι του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρωνίου και η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακό κέρασμα.

Αναδημοσιευσα Από Χανιωτικα Νεα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου