Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Η οικογένεια πολύπλοκη θέσπιση σχέσεων και εννοιών,

Οσο πιο πολλοί,
Από τον Κώστα Τσίγκα
Η οικογένεια στις μέρες μας δεν βασίζεται στη συγκατοίκηση, αλλά σε μια πολύπλοκη θέσπιση σχέσεων και εννοιών. Το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς ότι συμβαίνει και με το οικογενειακό τραπέζι, το οποίο αρχίζει να αποκτά έντονα συμβολικό χαρακτήρα γιατί η έλλειψη συγκατοίκησης, τόσο συμβατικά όσο και ιδεολογικά, το έχει κάνει να παρουσιάζει μια σπανιότητα. Για να θέσω το θέμα πολύ απλά, βρισκόμαστε συχνά σε λάθος χώρο σε σχέση με το «μεγάλο» τραπέζι, όχι τόσο γιατί μας λείπει ο χρόνος, αλλά κυρίως γιατί ο χρόνος μας οργανώνεται βάσει άλλων προτεραιοτήτων.
Το καθημερινό τραπέζι σιγά σιγά μετατράπηκε σε κυριακάτικο, και αυτό με τη σειρά του στο τραπέζι του εύκολου γεύματος. Τις ημέρες των γιορτών η συνειδητή ή ασυνείδητη ενοχικότητά μας απέναντι στην οικογένεια μας δίνει αιτία κι αφορμή να παρουσιαστούμε σε ένα έντονα σκηνοθετημένο οικογενειακό γιορτινό τραπέζι, το οποίο ενώ αντικειμενικά στην καθημερινότητά μας αποτελεί μια ρομαντικοποίηση του παρελθόντος, ταυτόχρονα μοιάζει με το χαμένο και μακρινό παράδεισό μας. Ενώ χαιρόμαστε τη δομημένη αναρχία της καθημερινότητάς μας, μας λείπουν έντονα οι κανόνες και οι όροι παρουσίας στο οικογενειακό τραπέζι, όπως ακριβώς μας λείπουν και οι απλές γονικές φωνές («Το φαγητό είναι έτοιμο!»), που έλυναν μυστηριωδώς κάθε πρόβλημα που μας περιτριγύριζε.
Παρά τις παρεμβάσεις των ειδικών περί σπουδαιότητας του οικογενειακού τραπεζιού, η παρουσία του γίνεται όλο και σπανιότερη στη ζωή μας, και αυτό που μένει δυστυχώς είναι μια σειρά από μνήμες με γευστικές αποχρώσεις, που αποτελούν και βασικό στοιχείο αυτού που αποκαλούμε οικογενειακή ταυτότητα. Και για να μην μένει το οικογενειακό τραπέζι στο χώρο της απλής παρομοίωσης για κάτι που τείνει να χαθεί, η παρακείμενη συνταγή ίσως και να μπορεί να βοηθήσει:

Πενήντα χρόνια πριν
Mισόν αιώνα πριν –έχει μεταχρονολογημένα υπολογιστεί– περί του 90% των ελληνικών οικογενειών απολάμβανε κάθε μεσημέρι το οικογενειακό τραπέζι. Βέβαια, τότε δεν είχαμε δανειστές να μας λένε ότι είμαστε τεμπέληδες.

Αναδημοσιευσα Από Ημερησια

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου