Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Διαδρομές στην Άνδρο,



Διακοπές στην Άνδρο: γνωρίζοντας τα χωριά, τ’ αξιοθέατα, τις παραλίες και τη νυχτερινή ζωή του νησιού.

Καθώς το πλοίο πλησιάζει στο λιμάνι του Γαυρίου θα δείτε μικρά, λευκά σπιτάκια να συνθέτουν μια όμορφη εικόνα. Το Γαύριο είναι ένα πολύ ήρεμο μέρος, ιδανικό για χαλαρωτικές διακοπές σ’ ένα ήσυχο περιβάλλον. Η περιοχή διαθέτει μεγάλη γκάμα από ξενοδοχεία, δωμάτια, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης. Θα βρείτε πολλά είδη καταστημάτων στην αγορά καθώς και τοπικά προϊόντα που πουλιούνται από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Το τοπίο χαρακτηρίζεται από την τυπική κυκλαδίτικη ομορφιά. Οι περιστερώνες, τα αγριολούλουδα, η μυριωδιά από θυμάρι, η θάλασσα και τα λευκά εκκλησάκια προσδίδουν το δικό τους χρώμα και άρωμα στο σκηνικό.

Το χωριουδάκι του Αγίου Πέτρου βρίσκεται σε απόσταση 20 λεπτών με τα πόδια από το Γαύριο. Εκεί στέκει ο γνωστός πύργος που χρονολογείται από την Ελληνιστική Περίοδο και η χρήση του παραμένει άγνωστη στους αρχαιολόγους. Εικάζεται ότι μπορεί να υπήρξε παρατηρητήριο.

Σάς προτείνουμε να πάρετε το αυτοκίνητό σας ή να νοικιάσετε ένα στο νησί και να εξερευνήσετε τις όμορφες παραλίες Ξυλοκαρύδα, Κυπρί και Ψιλή Αμμο στα νότια του Γαυρίου. Οι περισσότερες είναι πλήρως οργανωμένες και διαθέτουν θαλάσσια σπορ. Κοντά στο Γαύριο βρίσκεται και ο Φελλός με την όμορφη χρυσή παραλία του.

Καθώς θα οδηγείτε από το Γαύριο στο Μπατσί, θα δείτε να ξετυλίγεται μπροστά σας ένα υπέροχο τοπίο. Καταπράσινες εκτάσεις κάνουν αντίθεση με τη γαλάζια θάλασσα που λαμπυρίζει κάτω από τον ήλιο. Η εικόνα αυτή θα σας βάλει στον πειρασμό να σταματήσετε, να τραβήξετε φωτογραφίες και να βουτήξετε στα κρυστάλλινα νερά.

Στα νότια του Γαυρίου θα βρείτε το Μπατσί, τον πιο ανεπτυγμένο και κοσμοπολίτικο οικισμό του νησιού. Διαθέτει μια πολύ οργανωμένη, αμμώδη παραλία με ρηχά νερά, ιδανική για τα παιδιά. Υπάρχουν κι άλλες παραλίες να επισκεφθείτε όπως η Κολώνα, το Στιβάρι, ο Δελαβόγιας και Αγία Μαρίνα. Εάν σας αρέσουν τα θαλάσσια σπορ, δε θα απογοητευτείτε. Μπορείτε να ενοικιάσετε ιστιοσανίδες, κανό και θαλάσσια ποδήλατα και να κάνετε θαλάσσιο σκι. Στις παραλίες Κούτσι, Πράσινη Παραλία και Παλαιόπολη, οι οποίες είναι πιο απομακρυσμένες, μπορείτε να φτάσετε με καΐκι από το Μπατσί ή με τα πόδια, εάν σας αρέσουν οι προκλήσεις.

Οι νύχτες στο Μπατσί θα μείνουν χαραγμένες στο μυαλό σας για πάντα. Οι περίπατοι στο λιμάνι με την πανσέληνο να ρίχνει το ασημένιο φως της στο δρόμο σας, το άρωμα του γιασεμιού στο θερινό σινεμά, τα γέλια από τα μπαράκια και τα ευτυχισμένα πρόσωπα που σας προσπερνούν, είναι μερικές μόνο από τις εικόνες που θα θυμάστε για πάντα.

Στα νότια του Μπατσίου βρίσκεται η Παλαιόπολη, η παλιά πρωτεύουσα της Άνδρου. Αν σταθεί κανείς ψηλά στο δρόμο θα μπορέσει να δει τη βυθισμένη παλιά προβλήτα. Η παραλία εκεί προσελκύει τους λάτρεις των καταδύσεων και της θάλασσας γενικότερα. Στο νοτιότερο άκρο της Άνδρου θα χαρείτε τη θάλασσα στις παραλίες Μικρή και Μεγάλη Πέζα.

Η Χώρα, η πρωτεύουσα της Άνδρου, βρίσκεται στη δυτική ακτή του νησιού χτισμένη επάνω σε μια χερσόνησο. Η Χώρα καταλήγει σε ένα νησάκι όπου είναι χτισμένο το Μεσαιωνικό Κάστρο, το οποίο προστάτευε την πόλη από τις επιθέσεις. Το νησάκι χωρίζεται από την χερσόνησο της Χώρας με μία στενή λωρίδα θάλασσας 2-3 μέτρων και συνδέεται με τη στεριά με πέτρινο γεφύρι.
Η Χώρα αποτελείται από την παλιά και την νέα πόλη. Στην παλιά πόλη θα δείτε να στέκεται αγέρωχο το επιβλητικό μπρούτζινο άγαλμα του “Αφανούς Ναύτη” της Άνδρου, παρά τους δυνατούς ανέμους του Αιγαίου. Περπατήστε στα στενά γραφικά δρομάκια της πόλης. Θα βρείτε πολλά καταστήματα, καφετέριες και εστιατόρια, όπου μπορείτε να απολαύσετε την τοπική κουζίνα και τα νοστιμότατα αμυγδαλωτά.

Το ίδρυμα Κυδωνιέως, το αρχαιολογικό, το ναυτικό και το μουσείο σύγχρονης τέχνης διοργανώνουν εκθέσεις, οι οποίες έχουν καταστήσει την Χώρα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο στην Ελλάδα. Εάν είστε τυχεροί, μπορεί να σας δοθεί η ευκαιρία να θαυμάσετε τα έργα κάποιου διάσημου δημιουργού σε μια από τις εκθέσεις που διοργανώνονται.

Η παραλία του Νημποριού, στ’ αριστερά της πόλης, και το Παραπόρτι στα δεξιά θα σας δώσουν την ευκαιρία ν’ απολαύσετε την αιγαιοπελαγίτικη θάλασσα ακόμη μια φορά. Κοντά στις Στενιές, αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τις παραλίες Γιάλια και Πίσω Γιάλια.

Οργανώστε μια εκδρομή στο γραφικό χωριό Συνετί, στις πράσινες πλαγιές του βουνού, στα βόρεια της Χώρας. Τα πέτρινα σπίτια, οι περιστερώνες, οι νερόμυλοι στην ρεματιά και οι πεταλούδες της οικογένειας “Panaxia” θα σας μαγέψουν.

Στο δρόμο προς τα νοτιοανατολικά του νησιού βρίσκεται ο Όρμος του Κορθίου με τα πεντακάθαρα, γαλανά νερά, ιδανικά για σέρφινγκ. Επισκεφθείτε επίσης την παραλία της Αγίας Αικατερίνης και τους μικρούς απομονωμένους κολπίσκους Καλαμονάρι, Μπουρό και Αϊ-Γιάννη στις Κεραμίδες.

Το Πήδημα της Γριάς, δίπλα στο Κόρθι είναι μία από τις πιο γνωστές παραλίες. Σύμφωνα με το μύθο, στο Άνω Κάστρο ζούσε κάποτε μία γριά, η οποία πρόδωσε τους κατοίκους της περιοχής στους Τούρκους και αφού σφαγιάστηκαν εκείνη αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον βράχο. Η παραλία είναι πολύ γραφική με τα σμαραγδένια νερά της και τον τεράστιο βράχο που δεσπόζει στην παραλία.

Αναδημοσιευση Απο ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου