Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016

Τουβλάκι τουβλάκι κόΨιμο τσιγάρου,


Ως εργαλείο «αντιπερισπασμού» κατά των συμπεριφορών που συνδέονται με τον εθισμό θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί το Tetris, σύμφωνα με τους επιστήμονες,
Κόψτε το κάπνισμα με… Tetris!
Η περιοχή του εγκεφάλου που ενεργοποιείται κατά το παιχνίδι «σβήνει» την όρεξη για τσιγάρο,

Ειρήνη Βενιού
Ξεχάστε τα επιθέματα και τις τσίχλες νικοτίνης. Αν είστε καπνιστής και πασχίζετε να κόψετε την επιβλαβή συνήθεια του τσιγάρου, τότε σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες, καλά θα κάνετε να το ρίξετε στο… Tetris!
Σύμφωνα με ψυχολόγους από το Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ το δημοφιλές ηλεκτρονικό παιχνίδι με τα πολύχρωμα τουβλάκια, τα οποία πέφτουν από το πάνω μέρος της οθόνης και ο παίκτης καλείται να στοιβάξει όσο καλύτερα μπορεί χωρίς να αφήνει κενά, μπορεί να περιορίσει ακόμα και κατά 20% την όρεξη για τσιγάρο.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτό συμβαίνει γιατί κατά την διάρκεια του παιχνιδιού ενεργοποιείται μια περιοχή του εγκεφάλου η οποία σχετίζεται με το αίσθημα της ικανοποίησης των ορέξεων, π.χ. για τσιγάρο, για φαγητό, αλκοόλ ή ακόμα και για σεξ.
Παίζοντας… κόβεται η όρεξη
Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι βρετανοί επιστήμονες συνεργάστηκαν με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Κουίνσλαντ, στην Αυστραλία. Στις δοκιμές συνολικής διάρκειας μίας εβδομάδας, έλαβαν μέρος 31 φοιτητές ηλικίας 18-27 ετών.
Συγκεκριμένα οι ψυχολόγοι ζήτησαν από τους εθελοντές να καταγράφουν πότε ένιωθαν έντονη λαχτάρα για κάτι αλλά και να αξιολογούν πόσο δυνατή ήταν αυτή. Στους μισούς συμμετέχοντες οι ειδικοί έδωσαν από ένα iPad με το παιχνίδι Tetris.
Παρατήρησαν λοιπόν ότι όσοι επιδίδονταν στο «χτίσιμο» των τούβλων εμφάνιζαν κατά 20% λιγότερη όρεξη για τσιγάρο, φαγητό ή κάποια άλλη εθιστική συμπεριφορά. «Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αποκαλύπτει ότι η γνωστική παρέμβαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός εργαστηρίου για τον περιορισμό της λαχτάρας για ουσίες και δραστηριότητες, πέραν του φαγητού» εξηγεί η καθηγήτρια δρ Τζάκι Αντρέιντ από το Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ.
«Πιστεύουμε ότι το Tetris επιδρά καθ’ αυτόν τον τρόπο γιατί το αίσθημα της λαχτάρας βασίζεται στον οραματισμό της εμπειρίας της κατανάλωσης μιας συγκεκριμένης ουσίας – όπως π.χ. της νικοτίνης. Όταν ο καπνιστής παίζει ένα οπτικά ενδιαφέρον παιχνίδι όπως το Tetris, ενεργοποιούνται οι γνωστικές διεργασίες του εγκεφάλου που υποστηρίζουν τη φαντασία του. Είναι δύσκολο λοιπόν να φανταστεί κάτι έντονα τη στιγμή που παίζει παράλληλα το εν λόγω παιχνίδι» προσθέτει η ειδικός.
Από την πλευρά του ο καθηγητής δρ Τζον Μέι από το ίδιο πανεπιστήμιο έσπευσε να συμπληρώσει: «Η επίδραση του Tetris στην λαχτάρα των εθελοντών για διαφορετικά πράγματα ήταν σταθερή κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Παρά το γεγονός ότι έπαιξαν το παιχνίδι κατά μέσο όρο 40 φορές η αποτελεσματικότητά του ως προς το «σβήσιμο» της έντονης όρεξης για κάτι δεν φάνηκε να μειώνεται με τον χρόνο. Το εν λόγω εύρημα θα μπορούσε να είναι σημαντικό για την αντιμετώπιση εθιστικών συμπεριφορών».

Αναδημοσιευσα Από Βημα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκπαιδευτικός Πίνακας.

Discussing the Divine Comedy with Dante
Από μόνος του όλος ο πίνακας είναι μοναδικός. Θα διαπιστώσετε πως πατώντας το ποντίκι σας πάνω στην φωτογραφία, σας μεταφέρει σε σχετικές πληροφοριακές σελίδες (wikipedia). Δηλαδή, επιλέγοντας μία από τις απεικονισμένες προσωπικότητες, μεταφέρεστε στην ιστορία της ζωής του. Είναι ομολογουμένως απίθανο..
sirlinuxas