Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Τα καταλύματα του Ιστορικού Κέντρου,

ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ Καταλύματα από μία άλλη εποχή, ξυπνούν μνήμες από το παρελθόν
Aποτελούν κόσμημα για την πόλη του Ρεθύμνου προσδίδοντας μία ξεχωριστή αίσθηση στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες του Ιστορικού Κέντρου, γιατί δένουν απόλυτα με την ιστορία του. Αγέρωχα στο πέρασμα του χρόνου, μέρος της ιστορίας, της κουλτούρας και του πολιτισμού μας. Η εικόνα τους προκαλεί δέος μεταφέροντας μικρούς και μεγάλους σε μία άλλη εποχή.
του Νίκου Παναγιωτόπουλου,
Ο λόγος για διατηρητέα και ανακαινισμένα κτίρια, που έχουν μετατραπεί σε καταλύματα φιλοξενώντας ξένους και έλληνες επισκέπτες της πόλης. Οι ιδιοκτήτες τους, δεν ακολούθησαν την πεπατημένη στον τουριστικό τομέα, αλλά αποφάσισαν να επενδύσουν στο ιστορικό αυτό σημείο του Ρεθύμνου, με στόχο να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους. Έδωσαν σε παλιές κατοικίες ζωή, αναπαλαιώνοντάς τις και φιλοξενούν επισκέπτες που δεν αναζητούν απαραίτητα ένα ξενοδοχείο δίπλα στη θάλασσα αλλά επιθυμούν να πάρουν άρωμα μιας άλλης εποχής, άρωμα ιστορίας, άρωμα μιας γειτονιάς. Δημιούργησαν καταλύματα από τα οποία δεν απουσιάζει η άνεση, η εξυπηρέτηση, η πολυτέλεια. Συγκεντρώνουν όλες τις λειτουργίες και τις υπηρεσίες ενός σύγχρονου ξενοδοχείου, αλλά δίνουν στους ενοίκους τους τη μοναδική ευκαιρία να τα ζήσουν όλα αυτά σε ένα περιβάλλον παραδοσιακό και απόλυτα δεμένο με την πραγματική ταυτότητα και φυσιογνωμία της περιοχής. Σήμερα η παλιά πόλη του Ρεθύμνου αποτελεί ζωντανό μουσείο μνημείων των τελευταίων αιώνων. Παρά τις καταστροφές που υπέστη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλά ενετικά και τούρκικα μνημεία και παλαιά οικήματα διατηρήθηκαν. Ένας περίπατος στα σοκάκια της παλιάς πόλης μοιάζει για τον επισκέπτη σαν ένα ταξίδι σε μία άλλη εποχή. Ιδιοκτήτες και υπεύθυνοι κάποιων από τα δεκάδες καταλύματα του κέντρου της πόλης του Ρεθύμνου, που έχουν διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό αρχιτεκτονικά στοιχεία μιας άλλης εποχής, μίλησαν στο «Ρ.Ν.», αναλύοντας τους λόγους που τους ώθησαν να δραστηριοποιηθούν στην παλιά πόλη. Στο σύνολό τους στάθηκαν στην ανάγκη να διατηρηθεί ο πολιτιστικός πλούτος της παλιάς πόλης.
Χώρος φιλόξενος κι εντυπωσιακός το ξενοδοχείο Casa Moazzo. Κάποτε, ήταν το σπίτι του ευπατρίδη Ρεθυμνιώτη Θεμιστοκλή Μοάτσου: «Στο συγκεκριμένο κατάλυμα ήταν το σπίτι του Θεμιστοκλή Μοάτσου του γιατρού και ευεργέτη της πόλης του Ρεθύμνου. Προσπαθήσαμε να δώσουμε στο σπίτι με τις παρεμβάσεις που κάναμε, την δόξα από την εποχή του γιατρού. Έχουμε διατηρήσει στοιχεία από την εποχή της βενετοκρατίας και της τουρκοκρατίας. Οι πελάτες τέτοιου είδους καταλυμάτων έχουν υψηλή αγοραστική δύναμη και θα τους χαρακτήριζα ως φιλέλληνες», μας είπε η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Άννα Θωμαδάκη.
Συναντώντας στον περίπατό του στο ιστορικό κέντρο ένας επισκέπτης το ξενοδοχείο Rimondi Estate Boutique Hotel, δεν θα το αγνοήσει. «Στο συγκεκριμένο κτίριο έγινε καθαίρεση όλων των μεταγενέστερων παρεμβάσεων προκειμένου να έρθει στην αρχική του μορφή. Έχουμε διατηρήσει στοιχεία από την βενετσιάνικη περίοδο, κάτι το οποίο είναι εμφανή σ’ όλα τα δωμάτια, ενώ προσπαθήσαμε να κρατήσουμε και στοιχεία από την οθωμανική περίοδο. Τα συγκεκριμένα καταλύματα στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου βρίσκονται σε ελληνικά χέρια, απασχολούν προσωπικό και προωθούν και κάποιες σύγχρονες δράσεις» επεσήμανε στα «Ρ.Ν.» ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, Ευάγγελος Ανδρεαδάκης.
«Η Αυλή δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειάς να αναβαθμίσουμε, να αναδείξουμε και να παρουσιάσουμε την ομορφιά που έκρυβε η παλιά πόλη και συγκεκριμένα την ομορφιά των παλαιών κτιρίων που κουβαλούσαν μία ιστορία αιώνων. Η επιχειρηματική προσπάθεια ήρθε ως επακόλουθο αυτής της επιθυμίας. Το βασικό μας κίνητρο ήταν η ανάδειξη της ιστορικής και αισθητικής κληρονομιάς μας», δήλωσε στα «Ρ.Ν.» η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Avli, Κατερίνα Ξεκάλου.
«Όταν πάρθηκε η απόφαση να γίνει αυτό το οίκημα boutique hotel, ο στόχος ήταν να μεταφερθεί αυτό το οικογενειακό και το ζεστό συναίσθημα που υπάρχει ακόμα και σήμερα στην παλιά πόλη. Στην εξωτερική αυλή για παράδειγμα υπάρχει μία οκτάγωνη κρήνη, η οποία είναι η δεύτερη στην Κρήτη και η αλήθεια είναι πως προκαλεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Ως επί το πλείστον το κτίριο έχει ελάχιστες αλλαγές από την αρχική του μορφή. Στόχος μας είναι να μεταδώσουμε την ζεστασιά της Κρήτης και του Ρεθύμνου στον επισκέπτη μας», υποστήριξε στην εφημερίδα μας μία εκ των υπευθύνων του ξενοδοχείου Casa Vitae, Μαρία Αποστολάκη.
«Ο κόσμος ζητάει να γνωρίσει την ιστορία του τόπου που επισκέπτεται. Μ’ αυτή τη λογική και εμείς δραστηριοποιηθήκαμε. Ανακαινίσαμε λοιπόν και ανακατασκευάσαμε κάποια μέρη του οικήματος και θελήσαμε να το γνωρίσει ο κόσμος. Σίγουρα το να μαθαίνει ο επισκέπτης της πόλης την τοπική ιστορία είναι κάτι πολύ σημαντικό. Αυτά τα καταλύματα είναι κόσμημα για την πόλη μας, καθώς κρατούν την γραφικότητα και την ιστορία του τόπου μας. Δημιουργήθηκαν με μεράκι και δεν απευθύνονται σε μαζικό τουρισμό, καθώς τους ιδιοκτήτες δεν τους ενδιαφέρει να πουλήσουν. Το πρωινό έχει βάση την ελληνική κουζίνα, με προϊόντα της κρητικής γης. Όλα όσα προείπα αναβαθμίζουν το επίπεδο της παλιάς πόλης», τόνισε η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Antica Dimora, Αντιγόνη Χομπίτη.
«Το συγκεκριμένο κτίριο υπάρχει και στην παλιά γκραβούρα της πόλης, οπότε καταλαβαίνετε πως έρχεται από μία άλλη εποχή. Έχει πάρα πολλά παραδοσιακά στοιχεία, τα οποία έχουν διατηρηθεί. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας. Υπάρχουν ξένοι τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται το ιστορικό κέντρο του Ρεθύμνου κάθε χρόνο επί 10 συνεχή χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι προσπάθειές μας έχουν αποτέλεσμα», υποστήριξε η υπεύθυνη υποδοχής του ξενοδοχείου Μύθος, Ελένη Καρδαμάκη.
«Η ανακαίνιση ξεκίνησε το 1994 και ολοκληρώθηκε το 1997 και από τότε λειτουργεί ως ένα boutigue ξενοδοχείο και εστιατόριο. Έχουμε προσέξει ώστε να διατηρηθούν τα στοιχεία της ενετικής και οθωμανικής περιόδου. Οι τουρίστες ταξιδεύουν μέσα στο χρόνο. Άλλωστε όλη η παλιά πόλη έχει ένα χαρακτήρα ιδιαίτερο. Τα συγκεκριμένα καταλύματα δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ζήσουν σε μία άλλη εποχή», επεσήμανε ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Veneto Γιάννης Προκοπάκης.
Ο Νίκος Ζαφειράκης, ο ένας εκ των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου Bellagio, μιλώντας για το λόγο που επέλεξε να επενδύσει στο ιστορικό κέντρο, μας είπε: «Πρωταρχικός στόχος ήταν να μείνουν αναλλοίωτα τα παραδοσιακά στοιχεία που προϋπήρχαν στο χώρο αυτό, ώστε να δώσουμε μία άλλη αισθητική στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις βάζουν τον πελάτη στη φιλοσοφία να κινηθεί στο κέντρο της παλιάς πόλης, με αποτέλεσμα από τη μία να γνωρίσει τον πολιτιστικό πλούτο του τόπου μας και από την άλλη βέβαια στηρίζει και την τοπική οικονομία. Οι εντυπώσεις των τουριστών είναι άριστες. Γίνονται μέρος της φιλοσοφίας του τόπου στον οποίο περνούν τις διακοπές τους».
Ακόμα ένα ιδιαίτερο κατάλυμα, είναι το Palazzo Vecchio. Ο ιδιοκτήτης του, Γιάννης Αποστολάκης, είπε στα «Ρ.Ν.»: «Προσπάθησα να δώσω στο κτίριο όλα τα στοιχεία που προϋπήρχαν οθωμανικά, ενετικά και να ενωθούν μεταξύ τους αρμονικά. Μέσα από τις συγκεκριμένες επενδύσεις αναδεικνύεται η ευαισθησία του λαού του Ρεθύμνου. Διατηρείται η κουλτούρα και η ιστορία του τόπου, και κατά τη γνώμη μου σε σχέση με άλλες πόλεις της Ελλάδας, το Ρέθυμνο στο κομμάτι της συντήρησης παλαιάς πόλης είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Οι τουρίστες είναι ενθουσιασμένοι».
Αναδημοσιευσα Από Ρεθεμνιωτικα Νεα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου