Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Η μαρτυρική ιστορία της Καντάνου-Χανιων,


Η ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΚΑΝΤΑΝΟΣ,
Ζωντανό μνημείο της Ιστορίας,
Από: Μανώλης Μαρκαντωνάκης,
Η μαρτυρική ιστορία της Καντάνου, που αφανίστηκε από την εκδικητική μανία των Γερμανών κατακτητών, ζωντάνεψε και πάλι με τις εκδηλώσεις και την έκθεση αντικειμένων από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που πραγματοποιήθηκαν χθες και προχθές στο πρώην Δημαρχείο Καντάνου.
Η Εκθεση εγκαινιάστηκε το Σάββατο και περιλαμβάνει αντικείμενα από τη Μάχη της Κρήτης, τον Β΄ Π.Π. και τη γερμανική κατοχή. Μεταξύ των εκθεμάτων υπάρχουν αντικείμενα από τις μάχες των Φλωρίων και του φαραγγιού της Καντάνου, φωτογραφικό υλικό, συμμαχικές και γερμανικές μοτοσυκλέτες του Β΄ Π.Π., χρηστικά σκεύη και οπλισμός από το φυλάκιο των Γερμανών στη Κάντανο, ενώ δεν λείπουν και οι αυθεντικές πλάκες τις οποίες τοποθέτησαν οι Γερμανοί έπειτα από το ολοκαύτωμα της Καντάνου.
Mιλώντας στα "Χ.Ν." ο αντιδήμαρχος Καντάνου - Σελίνου Γιάννης Φιωτάκης τόνισε ότι «ως Δήμος συμμετέχουμε στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας, καθώς η Κάντανος βρίσκεται ανάμεσα στις 90 αναγνωρισμένες μέχρι σήμερα Μαρτυρικές Πόλεις και Χωριά της Ελλάδας, που κατέστρεψαν τα ναζιστικά στρατεύματα». Ο κ. Φιωτάκης σημείωσε ακόμα ότι «εκτός από την Κάντανο οι Γερμανοί έκαψαν επίσης τα χωριά Φλώρια, Μονή, Λειβαδάς, Κουστογέρακο και Αγία Ειρήνη». Από την πλευρά του ο ταμίας της Λέσχης Κλασικής Μοτοσυκλέτας Χανίων Παναγιώτης Τσουρουνάκης υπογράμμισε ότι «ανταποκριθήκαμε άμεσα στην πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου για την υποστήριξη των εκδηλώσεων που επιβάλεται να γίνονται, ώστε να μην ξεχνάνε οι παλιότεροι και να διδασκόμαστε την ιστορία του τόπου οι νεότεροι», ενώ τόνισε ότι «δηλώνουμε την πικρία μας στο γεγονός ότι σε ένα τέτοιο μαρτυρικό και ιστορικό μέρος όπως η Κάντανος δεν υπάρχει ένα μόνιμο μουσείο εποχής που να μαρτυρά καθημερινά τα γεγονότα εκείνης της εποχής, ενώ το υλικό είναι άφθονο». Ο ίδιος εξάλλου επεσήμανε ότι «ένας από τους λόγους που συμμετέχουμε ως Λέσχη και υποστηρίζουμε ανάλογες εκδηλώσεις είναι μήπως ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς και προτρέψουν τη δημιουργία αυτού του μουσείου».
«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους ιδιοκτήτες που διέθεσαν τις μοτοσυκλέτες τους για το στήσιμο της έκθεσης», κατέληξε. Την έκθεση διοργανώνει ο Δήμος Καντάνου - Σελίνου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καντανιωτών "Καντανία" και με τη συμβολή της Λέσχης Κλασικής Μοτοσυκλέτας Χανίων.
Η επίσημη τελετή μνήμης για το κάψιμο της Καντάνου πραγματοποιήθηκε χθες και περιελάμβανε ομιλία με θέμα "Μάχη της Κρήτης: Ορατοί Μαχητές - Αόρατοι Συνεργάτες" από τον κ. Εμμανουήλ Μπουζάκη και μουσική βραδιά με τραγούδια Θεοδωράκη, Μαρκόπουλου, Ξυλούρη, Καμπανέλη. Σήμερα Δευτέρα στις 10:30π.μ. θα τελεσθεί επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Καντάνου και στις 11π.μ. στην κεντρική πλατεία Καντάνου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση. Θα ακολουθήσει χαιρετισμός του δημάρχου και ομιλία για τα γεγονότα της περιοχής από τον εκπαιδευτικό και προϊστάμενο πρωτοβάθμιας εκαίδευσης Ν. Χανίων Ποντικάκη Ηλία.
Ριζίτικο τραγούδι θα αποδώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καντάνου.
Αναδημοσιευσα Από Χανιωτικα Νεα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου