Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Το βιολί του «Τιτανικού»,

Κωστούλα Tωμαδάκη,
Ποιος δεν θυμάται την περίφημη σκηνή με την ορχήστρα να παίζει μουσική στο κατάστρωμα του «Τιτανικού» ενώ το πλοίο βυθιζόταν αργά και σταθερά στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού;
Ο μαέστρος Γουάλας Χάρντλεϊ αγαπούσε δυο πράγματα στη ζωή του: το βιολί του και την όμορφη Μαρία, την αρραβωνιαστικιά του. Το βιολί ήταν φυλαγμένο σε μία καφέ δερμάτινη θήκη, πάνω στην οποία ήταν γραμμένο: «Για τον Γουάλας ως δώρο για τον αρραβώνα μας από τη Μαρία». Εκείνο το βράδυ, στις 15 Απριλίου του 1912, ο μαέστρος Γουάλας Χάρντλεϊ συνέχιζε να παίζει με την μπάντα του στο κατάστρωμα την ώρα που οι επιβάτες κατέβαιναν με τις βάρκες στη θάλασσα. Πέθανε με το βιολί στην αγκαλιά του.
Οι καναδικές αρχές έστειλαν το βιολί στην αρραβωνιαστικιά του και αυτό επιβεβαιώνεται από το ημερολόγιο της γυναίκας, στο οποίο αναφέρει την ευχαριστήρια επιστολή σε όλους εκείνους που έκαναν δυνατή την επιστροφή του. Το 2006 το όργανο στάλθηκε σε ειδικούς επιστήμονες στη Βρετανία για να ελεγχθεί αν πραγματικά είναι το συγκεκριμένο βιολί.
Πριν από λίγες μέρες αποδείχθηκε ότι είναι πράγματι το βιολί με το οποίο ο Χάρντλεϊ έπαιζε τη μοιραία βραδιά. Το περίφημο βιολί θα εκτεθεί δημόσια στο δημαρχείο του Μπέλφαστ στα τέλη Μαρτίου. Όσο για τη Μαρία, δεν παντρεύτηκε ποτέ και πέρασε την υπόλοιπη ζωή της στην παραθαλάσσια περιοχή του Μπρίντλιγκτον.
Στη φωτογραφία η ορχήστρα του Τιτανικού που έπαιζε μουσική μέρχι την τελευταία στιγμή.


Αναδημοσιευσα Από Ποντικι

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου