Τρίτη, 3 Μαΐου 2016

Μειώστε το ποτό: το μυστικό της δίαιτας,


Το αλκοόλ είναι «φορτωμένο» θερμίδες, τις περισσότερες φορές μάλιστα «άχρηστες», χωρίς καμία θρεπτική αξία,
Θεοδώρα Τσώλη
Το αλκοόλ περιέχει σχεδόν όσες θερμίδες και το λίπος - κάτι που πολλοί αγνοούν,
Λονδίνο
Οσοι μέσα στις σημαντικές αποφάσεις της νέας χρονιάς έχουν εντάξει και την απώλεια του περιττού βάρους δεν πρέπει να ξεχνούν ότι ένας από τους βασικούς «εχθρούς» της δίαιτας κρύβεται σε… ποτήρι. Δεν είναι άλλος από το αλκοόλ, το οποίο, όπως αναφέρουν ειδικοί του Παγκόσμιου Ταμείου Ερευνας για τον Καρκίνο (World Cancer Research Fund, WCRF), έρχεται δεύτερο μετά από το λίπος σε ό,τι αφορά την περιεκτικότητα σε θερμίδες – κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν ή παραβλέπουν.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του WCRF,  το αλκοόλ αντιστοιχεί σχεδόν στο 10% επί της συνολικής πρόσληψης θερμίδων σε ό,τι αφορά τα άτομα που συνηθίζουν να πίνουν.
Δυο μπισκότα σε ένα ποτήρι κρασί
Οι λάτρεις του αλκοόλ πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι ακόμη και μέσα σε ένα ποτήρι κρασί κρύβονται πολλές θερμίδες: για παράδειγμα ένα μεγάλο ποτήρι κρασί έχει 178 θερμίδες – τις ίδιες με δύο μπισκότα σοκολάτας. Και για να κάψει κάποιος αυτές τις θερμίδες χρειάζεται να κάνει περισσότερο από 30 λεπτά ζωηρό περπάτημα.
Παρότι και οι τροφές έχουν θερμίδες, τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά σε αντίθεση με τις τροφές, έχουν ελάχιστη ή και καθόλου θρεπτική αξία. Το κοινό δεν πρέπει λοιπόν να ξεχνά αυτές τις «άχρηστες θερμίδες» του αλκοόλ όταν προσπαθεί να χάσει βάρος, επισημαίνουν οι επιστήμονες του WCRF.
H Κέιτ Μεντόζα, επικεφαλής του Τμήματος Πληροφόρησης για την Υγεία στο WCRF τόνισε ότι «πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως ο πληθυσμός αγνοεί τις θερμίδες που περιέχονται στα αλκοολούχα ποτά και δεν τις περιλαμβάνει όταν μετρά τις θερμίδες που καταναλώνει ημερησίως».
Λίγο πίσω από τα λιπαρά σε θερμιδική αξία
Το αλκοόλ περιέχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο και βρίσκεται μόνο λίγο πίσω από το λίπος που περιέχει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Η πρωτεΐνη και οι υδατάνθρακες περιέχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο ενώ οι φυτικές ίνες 2 θερμίδες ανά γραμμάριο.
«Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην απώλεια βάρους ή στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους» σημείωσε η κυρία Μεντόζα και προσέθεσε ότι λιγότερο ποτό σημαίνει και μικρότερο κίνδυνο καρκίνου αφού το αλκοόλ έχει συνδεθεί με μορφές της νόσου όπως ο καρκίνος του μαστού, του εντέρου, του στόματος και του ήπατος.
Οι ειδικοί του WCRF συμβουλεύουν τα άτομα που δεν μπορούν να απέχουν πλήρως από το αλκοόλ να ακολουθήσουν μικρά τρικ για τη μείωση της κατανάλωσής του όπως η χρήση μικρότερων σε μέγεθος ποτηριών, η αραίωση του αλκοόλ με σόδα, νερό ή κάποιο αναψυκτικό με λίγες θερμίδες καθώς και η αποχή από το αλκοόλ τουλάχιστον για κάποιες ημέρες μέσα στην εβδομάδα.
Ηλεκτρονικός θερμιδομετρητής αλκοόλ
Προκειμένου να βοηθήσει στη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ το WCRF δημιούργησε έναν θερμιδομετρητή αλκοόλ (Alcohol Calorie Calculator, μπορείτε να τον βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.wcrf-uk.org/cancer_prevention/health_tools/alcohol_calorie_calculator.php). Στη συγκεκριμένη ηλεκτρονική σελίδα παρατίθενται διαφορετικά αλκοολούχα ποτά και πόση άσκηση απαιτείται προκειμένου να κάψει κάποιος τις θερμίδες που λαμβάνει από το κάθε αλκοολούχο ποτό.
Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες οι άνδρες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερες από 3-4 μονάδες αλκοόλ και οι γυναίκες περισσότερες από 2-3 μονάδες αλκοόλ την ημέρα. Ένα μεσαίο ποτήρι κρασί των 175 ml περιέχει περίπου δύο μονάδες αλκοόλ ενώ ένα μεγάλο ποτήρι κρασί των 250 ml περιέχει περί τις τρεις μονάδες αλκοόλ.
Για όσους δε αυτές τις γιορτινές ημέρες το «τσούζουν» λίγο παραπάνω, οι ειδήμονες συνιστούν τουλάχιστον 48 ώρες αποχή από το αλκοόλ μετά από μια βραδιά «πνιγμένη» στο ποτό.

Αναδημοσιευσα Από Βημα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκπαιδευτικός Πίνακας.

Discussing the Divine Comedy with Dante
Από μόνος του όλος ο πίνακας είναι μοναδικός. Θα διαπιστώσετε πως πατώντας το ποντίκι σας πάνω στην φωτογραφία, σας μεταφέρει σε σχετικές πληροφοριακές σελίδες (wikipedia). Δηλαδή, επιλέγοντας μία από τις απεικονισμένες προσωπικότητες, μεταφέρεστε στην ιστορία της ζωής του. Είναι ομολογουμένως απίθανο..
sirlinuxas