Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΙΟΝΩΝ «Νίκησαν» και τον Κιουταχή,

   Οι δύο κίονες έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα από οβίδες κατά την πολιορκία της Ακρόπολης από τους Τούρκους, αλλά διατηρούν την εξαιρετική ομορφιά τους

«Μάρτυρες» της σεισμικής ιστορίας της Αθήνας, έμειναν όρθιοι από τις οβίδες και κατασκευάστηκαν από απογόνους των καλλιτεχνών του Ερεχθείου

Οι δύο κίονες έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα από οβίδες κατά την πολιορκία της Ακρόπολης από τους Τούρκους, αλλά διατηρούν την εξαιρετική ομορφιά τους
Απόγονοι εκείνων που δημιούργησαν το Ερέχθειο κατασκεύασαν και τους δύο χορηγικούς κίονες που σώζονται στο δυσπρόσιτο τμήμα της νότιας κλιτύος της Ακρόπολης, ακριβώς κάτω από το τείχος της και ακριβώς, επίσης, πάνω από το μνημείο του Θρασύλλου. Μόνον αυτοί μπορούσε να κατέχουν τις γνώσεις, την τεχνική ικανότητα και τα εργαλεία των παλαιοτέρων. Και μόνον αυτοί θα ήταν σε θέση να δημιουργήσουν κάτι με τη λεπτότητα και την τεχνική ευφυΐα των καλλιτεχνών του Ερεχθείου.
Αυτό σημειώνει ο Κώστας Ζάμπας στη μελέτη του με αντικείμενο τη διερεύνηση της ιστορίας των δύο κιόνων, την ανάλυση της σεισμικής συμπεριφοράς τους και τη συσχέτισή της με σεισμούς του παρελθόντος. Στη μελέτη συμμετείχαν ο ακαδημαϊκός Ν. Αμβράζης, ο αρχιτέκτονας Κ. Μπολέτης και η γεωλόγος Ι. Ζάμπα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιλέχθηκε μεταξύ εκατοντάδων προτάσεων για τη χρηματοδότησή του από το Ιδρυμα Ι. Λάτση, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Επιστημονικές Μελέτες» που διανύει ήδη το 5o έτος του.
Οι δύο κίονες χαρακτηρίζονται από όμοιο τρόπο και υλικά κατασκευής και η γενική κατάσταση διατήρησής τους είναι αμετάβλητη για περίπου 2.000 χρόνια, παρά τις φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές που έχουν υποστεί διαχρονικά όλα τα μνημεία της Ακρόπολης. Οι κίονες είναι μεν άνισοι, αλλά όμοιοι, και φαίνεται ότι ανήκουν σε ένα οικοδομικό πρόγραμμα. Εχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα από οβίδες κατά την πολιορκία της Ακρόπολης από τους Τούρκους, αλλά διατηρούν την εξαιρετική ομορφιά τους και σε κάποια σημεία το αρχικό τους χρώμα: γαλάζιο και κόκκινο.
Από την καταγραφή των βλαβών των δύο κιόνων και τη συστηματική διάγνωση των αιτίων τους προέκυψε ότι έχουν δεχτεί στο απώτερο παρελθόν μία τουλάχιστον ισχυρή σεισμική καταπόνηση, η οποία προκάλεσε σημαντική διαταραχή τους. Η καταπόνηση αυτή προέρχεται από σεισμό, ο οποίος δεν έχει καταγραφεί από άλλες πηγές, άρα έχουμε ένα νέο δεδομένο για τη σεισμική ιστορία της Αθήνας.
Η χρονική απόσταση από αυτήν τη σεισμική καταπόνηση μετράται σε αιώνες, όπως τεκμαίρεται από την πατίνα των επιφανειών θραύσης και τα ίχνη της διάβρωσης.Ο σεισμός αυτός ήταν πολύ μεγαλύτερος από αυτούς του πρόσφατου παρελθόντος (1981 και 1999), οι οποίοι δεν προκάλεσαν καμιά βλάβη στους δύο χορηγικούς κίονες.
Αγγελική Κώττη

Αναδημοσιευσα Από Εθνος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου