Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Ταφές της Νεολιθικής εποχής στο Διρό,




Ταφή δυο παιδιών σε αγγείο (4.200 π.Χ.)



Το πρόγραμμα «Ανασκαφικό και μελετητικό έργο Διρού» στοχεύει στην αναπαράσταση του παλαιοπεριβάλλοντος της δ. Μάνης,

Μία διπλή παιδική ταφή μέσα σε αγγείο, αδιατάρακτη παρά τις χιλιετίες που έχουν περάσει από την Νεολιθική εποχή έφερε στο φως η δοκιμαστική ανασκαφική τομή, που έγινε στην περιοχή Ξαγκουνάκι (Νεολιθική ακρόπολη του Διρού), στα βόρεια της εισόδου του σπηλαίου Αλεπότρυπα. Στην ίδια τομή αποκαλύφθηκαν και τμήματα από άλλη μία κατά χώρα ταφή, επίσης αδιατάρακτη, τριών ενηλίκων. 

Και οι δυο περιπτώσεις χρονολογούνται στην Τελική Νεολιθική, όπως αναφέρεται στα αποτελέσματα των ερευνών που διεξήχθησαν από 27 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου από ομάδα ελλήνων και ξένων επιστημόνων διά της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος υπό τη διεύθυνση του κ. Γ. Παπαθανασόπουλου και με την εποπτεία της Ε΄ ΕΠΚΑ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η συγκέντρωση των ταφών σε συνδυασμό με τη μεγάλη ποσότητα ευρημάτων κεραμικής και εργαλείων, που είχαν εντοπισθεί από πέρυσι οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η θέση κατοικήθηκε εντατικά κατά την Τελική Νεολιθική περίοδο, σε συνδυασμό με το σπήλαιο Αλεπότρυπα. Αξιοσημείωτη εξάλλου είναι η σχεδόν πλήρης απουσία ευρημάτων μετά τη Νεολιθική περίοδο, κάτι που υποδηλώνει, ότι τόσο το σπήλαιο όσο και ο περιβάλλων χώρος δεν χρησιμοποιήθηκαν έκτοτε για συστηματική κατοίκηση, όπως άλλωστε είχε ήδη επισημανθεί από παλαιές σωστικές ανασκαφές της περιόδου 1970-1971.

Ειδικά στην περιοχή Ξαγκουνάκι βρέθηκε πυκνή συγκέντρωση λίθινων εργαλείων, οστράκων και ανθρώπινων οστών της Υστερης Νεολιθικής, από τα οποία λήφθηκαν δείγματα για ραδιοχρονολόγηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και προσδιόρισε την ηλικία των ευρημάτων στο 4200 π. Χ. Να σημειωθεί ότι για την επιφανειακή έρευνα χρησιμοποιήθηκε Διαφορικού Παγκόσμιου Συστήματος Προσδιορισμού θέσης (DGPS) με δυνατότητα αποτελεσμάτων σε πραγματικό χρόνο. Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν μαγνητικές και ηλεκτρομαγνητικές έρευνες με χρήση γεωραντάρ και ηλεκτρικής τομογραφίας για τη μέτρηση της ηλεκτρικής αντίστασης μέχρι βάθος 3-4μ. Επίσης πραγματοποιήθηκε φωτογράφηση της μεγάλης αίθουσας του σπηλαίου Αλεπότρυπα με στόχο την τρισδιάστατη φωτογραμμετρική αποτύπωσή της.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Ανασκαφικό και μελετητικό έργο Διρού», που στοχεύει στην αναπαράσταση του παλαιοπεριβάλλοντος της δυτικής Μάνης μετά το τέλος του Πλειστοκαίνου και την αλληλεπίδρασή της με την παρουσία του ανθρώπου, επίσης στην πραγματοποίηση συστηματικής επιφανειακής έρευνας στον περίγυρο του κόλπου του Διρού και στη μελέτη και δημοσίευση του ανασκαμμένου αρχαιολογικού υλικού.

Το Σπήλαιο Αλεπότρυπα που ερευνάται από το 1970 από τον κ. Γ.  Παπαθανασόπουλο κατοικήθηκε κατά τη Νεολιθική περίοδο (6000-3000 π. Χ.) και έχει αποδώσει χιλιάδες ευρημάτων κεραμικής, λίθινων και οστέινων εργαλείων, κοσμημάτων καθώς και ανθρώπινων και ζωικών οστών.



Αναδημοσιευσα Από Βημα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου