Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Στην Αμφίπολη αναζητείται ο τάφος της Ρωξάνης,

 
 
 
Θερμού Μαρία
 
 
Μαζί της ίσως έχει ταφεί και ο Αλέξανδρος ο Δ',
 
Τον τάφο της Ρωξάνης, συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του γιου του Αλέξανδρου Δ' αναζητεί στην Αμφίπολη η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών κυρία Κατερίνα Περιστέρη θεωρώντας, ότι σε «τούμπα» που έχει εντοπισθεί σε αγροτική περιοχή είναι πιθανόν να βρίσκονται θαμμένοι μετά από τη δολοφονία τους από το Κάσσανδρο.
 
Ωστόσο ο τάφος του μικρού Αλέξανδρου _πέθανε σε ηλικία 12 ετών _ έχει ήδη βρεθεί στη Βεργίνα, σύμφωνα με τον Μανόλη Ανδρόνικο, πρόκειται μάλιστα για τον αποκαλούμενο «Τάφο του Πρίγκιπα». Οδηγός στην αναζήτηση της κυρίας Περιστέρη είναι ο πρώτος ερευνητής του χώρου ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης, ο οποίος ασχολήθηκε με την έρευνα της περιοχής από το 1965 ως το θάνατο του το 1985. Τάφος όμως ακόμη δεν έχει εντοπισθεί, πόσω μάλλον να έχει ανασκαφεί, προκειμένου να ερευνήσει κανείς το εσωτερικό του για να διαπιστώσει σε ποιον μπορεί να ανήκει. Κάθε άλλη υπόθεση είναι εξαιρετικά πρόωρη και παρακινδυνευμένη.
Θυμίζουμε ότι ο Αλέξανδρος είχε παντρευτεί την ηλικίας 14 ετών, περσίδα Ρωξάνη το 327 π. Χ. ύστερα από την κατάκτηση του φρουρίου του πατέρα της Οξυάρτη, φαινομενικά για λόγους εξευμενισμού των Βακτριανών Σατραπιών (τότε Ανατολική Περσία, σήμερα Αφγανιστάν), αν και ο ίδιος φέρεται να είχε πει, ότι την είχε ερωτευθεί. Η Ρωξάνη τον είχε συνοδεύσει φυσικά στην εκστρατεία στην Ινδία και γέννησε τον Αλέξανδρο Δ΄ στην Βαβυλώνα το 323 π. Χ. ενώ ο Μέγας Αλέξανδρος είχε πεθάνει. Για να προστατευθεί η ίδια και κυρίως ο γιος της, που ήταν ο μόνος νόμιμος διάδοχος του Αλέξανδρου η Ρωξάνη κατέφυγε στην Ολυμπιάδα αλλά μετά τον θάνατο και αυτής έπεσε στα χέρια του Κάσσανδρου, ο οποίος σφετερίστηκε την εξουσία.
 
 
Αναδημοσιευσα Από Βημα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου