Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Βραβείο στο αρχαίο τείχος,


Το αρχαίο τείχος της Νισύρου χρονολογείται στον 4ο π.Χ. αιώνα

ΝΙΣΥΡΟΣ,


Ειδική τελετή για τον έπαινο της Europa Nostra στο αναστηλωτικό έργο

Το αρχαίο τείχος της Νισύρου χρονολογείται στον 4ο π.Χ. αιώνα
Η «εξαιρετική ποιότητα της αναστήλωσης σε ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά έργα της κλασικής αρχαιότητας στη νησιωτική Ελλάδα, η οποία μετέτρεψε το αρχαίο τείχος σε πολιτιστική κυψέλη της θερινής ζωής της Νισύρου», έφερε στην Ελλάδα έναν έπαινο της ΕUROPA NOSTRA.
Αύριο το απόγευμα, ο Κώστας Καρράς, αντιπρόεδρος της Εuropa Nostra και ιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, θα κάνει τη σχετική απονομή σε ειδική τελετή, παρουσία της γενικής γραμματέως Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Τουρισμού Λίνας Μενδώνη στο Παλαιόκαστρο. Η τελετή αποτελεί συνδιοργάνωση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΚΒ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) και του Δήμου Νισύρου. Ο έπαινος δεν έχει οικονομικό αντίκρισμα, αλλά είναι ανεκτίμητης αξίας η φήμη που προσδίδει στο μνημείο και το νησί της Δωδεκανήσου.
Το αναστηλωτικό έργο του αρχαίου τείχους της Νισύρου τιμήθηκε το 2010 από την ΕUROPA NOSTRA, τη μη κυβερνητική ευρωπαϊκή οργάνωση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην κατηγορία «Συντήρηση».
Η οχύρωση της αρχαίας πόλης χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ. και αποτελεί ένα από τα πλέον εντυπωσιακά οχυρωματικά έργα της νησιωτικής Ελλάδας, το οποίο σώζεται σε ύψος 10 μ. περίπου και περικλείει έκταση 130 στρεμμάτων. Δεσπόζει στον λόφο του Παλαιοκάστρου, στο νότιο άκρο του σημερινού οικισμού του Μανδρακίου.
Πύργοι
Το σωζόμενο μήκος του τείχους στο νότιο τμήμα του είναι 230 μ., ενώ στο ανατολικό 80 μ. Ενισχύεται από σειρά ορθογώνιων πύργων, από τους οποίους σώζονται έξι στη νότια πλευρά του και δύο στην ανατολική. Στη νοτιοανατολική γωνία του διαμορφώνεται μια εσοχή σε σχήμα Γ, όπου είναι τοποθετημένη η μοναδική σωζόμενη πύλη, σε θέση αθέατη και προφυλαγμένη. Για επιπλέον προστασία ορθώνεται απέναντί της γωνιαίος πύργος. H πύλη, πλάτους 2,10 μ., σώζεται ακέραιη και καλύπτεται από επιμήκεις λιθοπλίνθους, μήκους πάνω από 3 μ. H χαρακτηριστική τοιχοποιία του πύργου, η οποία προήλθε από τη Μεγάλη Ελλάδα και συναντάται συχνά σε οχυρώσεις του Aιγαίου και της μικρασιατικής ακτής, χρονολογεί τον πύργο στο τέλος του 4ου ή και στις αρχές του 3ου αι. π.X.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου (2003-2008) και εκτελέσθηκε από την ΚΒ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με αυτεπιστασία. Υπεύθυνοι του έργου ήταν η Μελίνα Φιλήμονος-Τσοποτού, τότε προϊσταμένη της ΚΒ' Εφορείας, και η αρχιτέκτων Αννα Αποστόλου, ενώ σύμβουλος στα στατικά θέματα ήταν ο πολιτικός μηχανικός Κώστας Ζάμπας. Η αναστήλωση του αρχαίου τείχους συνεχίζεται, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013» (ΕΣΠΑ).

Αναδημοσιευσα Από Εθνος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου