Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Αλλεργίες από κρασί και ξηρούς καρπούς,




Το διοξείδιο του θείου, που στις ετικέτες των συσκευασµένων τροφίµων αναγράφεται ως E220, χρησιµοποιείται ως συντηρητικό για ορισµένους αποξηραµένους καρπούς και ως αντιµικροβιακό και αντιοξειδωτικό κατά την οινοπαραγωγή.
Οι επιστήµονες έχουν διαπιστώσει όµως ότι, αν και ο οργανισµός των περισσοτέρων ανθρώπων µπορεί να ανεχθεί µικρές ποσότητες διοξειδίου του θείου στη διατροφή, σε κάποιους άλλους προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις ή έχει άλλες συνέπειες, όπως πονοκεφάλους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που χρηµατοδότησε το έργο so2say, στο οποίο πρωτοστάτησε το ttz Bremerhaven, ένα µη κερδοσκοπικό κέντρο εφαρµοσµένης έρευνας στη Γερµανία, θεωρεί ότι ενδέχεται πλέον να έχει εντοπιστεί συνδυασµός δύο εκχυλισµάτων φυσικής προέλευσης που µπορεί να το υποκαταστήσει σε ποσοστό πάνω από 95%.
Κρασιά µε το νέο πρόσθετο έχουν ήδη εξετασθεί στο Ηνωµένο Βασίλειο, την Ισπανία και τη Γερµανία και θεωρήθηκαν εφάµιλλα µε εκείνα που περιείχαν θείο. Επισηµαίνεται ότι το κυριότερο πλεονέκτηµα του διοξειδίου του θείου είναι ο συνδυασµός της αντιοξειδωτικής του δράσης µε την ικανότητά του να εµποδίζει «την ενζυµατική αµαύρωση» τροφίµων, όπως στα κοµµένα, νωπά µήλα. Επιπλέον, το διοξείδιο του θείου ενεργεί ως συντηρητικό τροφίµων, προλαµβάνοντας την ανάπτυξη µικροβίων.
Ωστόσο, µειώνει αισθητά την πρόσληψη βιταµίνης Β1, γεγονός που µπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήµατα υγείας, όπως χρόνια κεφαλαλγία και πρόσκαιρη αµνησία. Ιδιαιτέρως κινδυνεύουν οι πάσχοντες από άσθµα. Σε αυτούς τους ασθενείς ακόµη και η πρόσληψη λιγότερο από 10 mg θειωδών ενώσεων ενδέχεται να είναι αρκετή για να προκαλέσει ασθµατική κρίση.

Αναδημοσιευσα Από Ποντικι

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου