Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Υγειά Χωρίς Χοληστερίνη,

Επίθεση για τη μείωση της χοληστερίνης,
Αυστηρά μέτρα από χθες στις ΗΠΑ, τι ισχύει στην Ελλάδα,
Γιάννης Δεβετζόγλου,
Αλλάζει άμεσα ο τρόπος πρόληψης και αντιμετώπισης των καρδιοπαθειών στις ΗΠΑ μετά τις νέες οδηγίες που εξέδωσαν χθες οι αρμόδιες καρδιολογικές εταιρείες της χώρας. Η μεγαλύτερη αλλαγή αφορά τη ρύθμιση, τη μέτρηση και τον υπολογισμό των επιπέδων της χοληστερίνης και τη λήψη σχετικών φαρμάκων. Οι νέες οδηγίες συντάχθηκαν βάσει των αποτελεσμάτων τεσσάρων επιστημονικών ερευνών τα τελευταία δέκα χρόνια και περιλαμβάνουν συχνότερη χρήση φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερίνη και επεμβάσεις για την απώλεια βάρους. Στην Ελλάδα εφαρμόζονται εδώ και χρόνια πιο αυστηρές οδηγίες.
Οι οδηγίες που αποσκοπούν στον δραστικό περιορισμό της κακής χοληστερίνης στον γενικό πληθυσμό θα πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως από τους καρδιολόγους σε όλους τους ασθενείς. Ετσι, αλλάζει αμέσως και υποχρεωτικά η διαχείριση των ασθενών. Υπενθυμίζεται ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο.
«Οι οδηγίες σηματοδοτούν το πέρασμα σε μία νέα εποχή ελέγχου των επιπέδων της χοληστερίνης, όχι όμως τον υπολογισμό της βάσει συγκεκριμένων τιμών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Πάντως, το μέγιστο όριο στις τιμές αναφοράς της χοληστερίνης παραμένει το ίδιο, δηλαδή το 190», εξηγεί ο δρ Νέιλ Στόουν, υπεύθυνος σύνταξης των νέων κατευθυντήριων οδηγιών.
Η θεμελιώδης πρακτική αλλαγή είναι ότι σε όλο τον κόσμο πλέον στατίνες (που παίρνουν όσοι έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης) θα παίρνουν όλοι όσοι έχουν χοληστερίνη από 190 και άνω ή κακή χοληστερίνη από 150 και άνω.
Οι κατηγορίες των ασθενών. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, οι ασθενείς θα χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες.
Η πρώτη κατηγορία είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Οπως διευκρινίζεται αφορά άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ, ηλικίας από 40 έως 75 ετών, και όσους έχουν ήδη πάθει έμφραγμα. Η δεύτερη είναι όλοι όσοι είναι υγιείς και έχουν χοληστερίνη πάνω από 190, είτε αυτή είτε οφείλεται στη διατροφή είτε είναι κληρονομική (γονιδιακή).
Οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος ηλικίας από 40 έως 75 ετών θα πρέπει επίσης να θεωρείται υποψήφιος για αντιμετώπιση των λιπιδίων του αίματος με συστηματική λήψη στατινών, εάν ο καρδιολόγος του εκτιμήσει ότι ο κίνδυνος για έμφραγμα ή εγκεφαλικό μέσα στην επόμενη δεκαετία (καρδιαγγειακός κίνδυνος) είναι τουλάχιστον 7,5%. Ο κίνδυνος αυτός συνυπολογίζεται με εξετάσεις αίματος, την ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα, αλλά και από εξέταση της καρδιάς με στηθοσκόπιο και καρδιογράφημα.
Επιπλέον, επειδή οι νέες οδηγίες προσεγγίζουν και την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων (όχι μόνο τα εμφράγματα), οι υγιείς που θα λάβουν προληπτικά στατίνες θα αυξηθούν σημαντικά. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις ενηλίκους στις ΗΠΑ θα παίρνει στο μέλλον στατίνες ενώ σήμερα συστηματικά παίρνει μόνο το 15%. Οι νέες οδηγίες θα προβλέπουν δωρεάν επεμβάσεις μείωσης του σωματικού βάρους για όσους βρίσκονται σε άμεση ανάγκη, σωματική άσκηση τουλάχιστον 40 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα και φυσικά υγιεινή διατροφή.
Αναδημοσιευσα Από Νεα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου