Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Χαρούπι: η καραμέλα της Κρήτης,


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΧΑΡΟΥΠΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ,
Χαρούπι: Το εύγευστο κρητικό προϊόν, που κερδίζει τις εντυπώσεις,
Το χαρούπι της Κρήτης, ένα προϊόν «ξεχασμένο», αλλά με εξαιρετικές ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, πλούσιο σε βιταμίνες, από το οποίο μπορούν να παρασκευαστούν πολλά προϊόντα, «αναβιώνει» στη «Γιορτή Κρητικής Διατροφής». Χαρουπόμελο, χαρουπάλευρο, παξιμάδια, κουλουράκια, ζυμαρικά, βότανα, μπαχαρικά, τσάι, γλυκίσματα, μπισκότα, σοκολάτα και άλλα είδη από χαρούπι, έχουν αρχίσει να κερδίζουν τους καταναλωτές, αλλά και να κάνουν γνωστό στο ευρύ κοινό, το ίδιο το προϊόν, το οποίο υπάρχει σε αφθονία στην Κρήτη.
του Βαγγέλη Συνολάκη,
Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για γνωριμία με τη χαρουπιά και τα προϊόντα της είχαν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της περασμένης Κυριακής στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου, όπου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση-ομιλία με θέμα: «Χαρούπι: Η σοκολάτα της Κρήτης», ενώ στο ειδικό περίπτερο που συμμετέχει στην έκθεση ο επισκέπτης μπορεί να βρει ποικιλία προϊόντων από χαρούπι.
Παρά το γεγονός ότι η παραγωγή χαρουπιών στην Κρήτη έχει μειωθεί σημαντικά, τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιοχές του νησιού, μεταξύ αυτών και στο νομό Ρεθύμνου, οι Κρητικοί έχουν μπει στη διαδικασία της συγκομιδής, ενώ αρκετοί έμποροι έχουν μπει δυναμικά στην παραγωγή και εξάγουν προϊόντα χαρουπιού στο εξωτερικό.
Η κα Δέσποινα Μαθιουδάκη, η οποία ασχολείται με την προώθηση της κρητικής διατροφής και κουλτούρας, παρουσίασε το κρητικό χαρούπι στο πλαίσιο της «Γιορτής Κρητικής Διατροφής». Σε δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Στην Κρήτη υπάρχει άφθονο χαρούπι και ευδοκιμεί χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Δυστυχώς, όμως, έχει συνδεθεί με τη φτώχεια του κρητικού λαού, με την κατοχή, επομένως οτιδήποτε συνδέεται με τη φτώχεια, μοιραία παροπλίζεται για να πάρει τη θέση του η αφθονία».
Ερωτώμενη για την παραγωγή στο νομό Ρεθύμνου, είπε: «Στο νομό Ρεθύμνου νομίζω ότι υπάρχει άφθονο χαρούπι. Νομίζω ότι στο Ρέθυμνο, πέρα από το ζωοτροφικό κομμάτι, που έτσι κι αλλιώς κυριαρχεί στην Κρήτη, το χαρούπι έχει ξεκινήσει να δουλεύεται και βιομηχανικά. Μεμονωμένοι παραγωγοί έχουν αρχίσει να ασχολούνται με αυτό και με το Ρέθυμνο πρωτοπόρο, εκτιμώ ότι το διατροφικό προϊόν έχει σοβαρές προοπτικές».
Η κα Μαθιουδάκη, μέσω της προβολής στο Δημοτικό Κήπο, που έγινε με την παρουσία αρκετών Ρεθεμνιωτών, θέλησε να κινήσει το ενδιαφέρον των πολιτών, ενηλίκων και παιδιών, ενθαρρύνοντάς τους να συμβάλλουν και οι ίδιοι στην παραγωγή και την προώθηση ενός ιδιαίτερου τοπικού προϊόντος.
«Προσπαθούμε μέσω της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μέσω των παιδιών, να δουλέψουμε πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Γίνεται ένα βιωματικό μάθημα με προώθηση του χαρουπιού, το οποίο στην ουσία αποτελεί γνωριμία με τα παιδιά, τα οποία δεν γνωρίζουν τι είναι το χαρούπι και τι μπορεί να μας προσφέρει. Μπορεί να είναι μια καινούρια γεύση, κι ας το έχουμε δίπλα μας, όμως ας σκεφτούν όλοι ότι το χαρούπι μπορεί να υποκαταστήσει τη σοκολάτα. Μπορεί να γίνει η σοκολάτα της Κρήτης» κατέληξε η κα Μαθιουδάκη.

«Το χαρούπι τέσσερις φορές πιο δυνατό από το γάλα»

Στην εφημερίδα μας μίλησε, επίσης, ο κ. Ηλίας Μανούσακας, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Creta Carob» που λειτουργεί στην Αργυρούπολη του Δήμου Ρεθύμνου.
Πρόκειται για μια επιχείρηση, η οποία εστιάζει στην παραγωγή ποικιλίας βιολογικών προϊόντων από χαρούπι.
«Το χαρούπι είναι πάρα πολύ δύσκολο στην επεξεργασία του κι αυτό ήταν πρόβλημα. Έχει μεγάλα ποσοστά ζαχάρου κι έτσι παλιότερα το έκοβαν σε χοντρά κομμάτια και το έδιναν στα ζώα, αφού δεν μπορούσε να αλεστεί.
Πλέον, όμως, με τη βοήθεια του μηχανολογικού εξοπλισμού και την απαραίτητη τεχνογνωσία, μπορούμε να έχουμε άλευρα από υποκατάστατα του κακάο, υποκατάστατα του καφέ, χαρουπάλευρο ωμό, σιρόπι, υποκατάστατα μαγειρικής, τσαγιού» δήλωσε ο κ. Μανούσακας, ο οποίος συμμετέχει στη «Γιορτή Κρητικής Διατροφής» με ειδικό περίπτερο.
Ο ίδιος προσθέτει ότι το χαρούπι είναι ένα προϊόν που έχει αρχίσει να κερδίζει σημαντικό από το χαμένο έδαφος στην αγορά του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού, καθώς έχει αναπτυχθεί σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα: «Αυτή τη στιγμή γενικά στην Ελλάδα είμαστε παντού, στα σουπερ μάρκετ, σε βιολογικά και παραδοσιακά καταστήματα, στα περισσότερα ξενοδοχεία της Κρήτης, οι αρχιμαγείροι μαγειρεύουν φαγητό και φτιάχνουν γλυκά με χαρούπι.
Σχετικά με τις εξαγωγές, δραστηριοποιούμαστε σε 13 χώρες, σε μικρές ποσότητες, βέβαια, γιατί είναι μία αρχή. Σταδιακά, όμως, μπαίνουμε και στα σούπερ μάρκετ της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Ολλανδίας, καθώς και σε άλλες χώρες».
Κλείνοντας, ο κ. Μανούσακας αναφέρθηκε στα θρεπτικά χαρακτηριστικά του χαρουπιού: «Είναι ένα προϊόν με θρεπτικά χαρακτηριστικά, πολύ υγιεινό και πρώτα από όλα βιολογικό 100%, καθώς προέρχεται από δέντρο το οποίο ούτε ψεκάζεται ούτε λιπαίνεται.
Επιπλέον, δεν έχει καμία αρνητική ιδιότητα για τον οργανισμό, αφού διαθέτει μεγάλα ποσοστά πρωτεϊνών και ασβεστίου. Φανταστείτε ότι το χαρουπόμελο, ανά γραμμάριο, έχει 25% φυσικό ασβέστιο. Άρα, είναι περίπου τέσσερις φορές πιο δυνατό από το γάλα».

Τα «μυστικά» της κρητικής διατροφής,

Το παραδοσιακό φαγητό και οι συνταγές των μελών της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, προσέλκυσαν για μια ακόμα χρονιά το ενδιαφέρον ντόπιων και τουριστών στη «Γιορτή Κρητικής Διατροφής». Το βράδυ της περασμένης Κυριακής, στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου, οι αρχιμάγειροι παρουσίασαν στο κοινό τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών κρητικών ζυμαρικών, ενώ μετά το μαγείρεμα, τα σιουφιχτά μακαρόνια έγιναν ανάρπαστα.
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στα μυστικά της κρητικής διατροφής, η οποία αποτελεί διατροφικό πρότυπο και τείνει να κερδίσει τη θέση που της αξίζει σε όλα τα κρητικά σπίτια: να γίνει καθημερινή διατροφική συνήθεια για όλους.
Στον συγκεκριμένο σκοπό, μεγάλη συμβολή έχει η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, τα μέλη της οποίας προωθούν και προβάλλουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κρητικής διατροφής. «Η Κρήτη είναι πρώτη στο βάθρο της διατροφής, μεταξύ των μεσογειακών χωρών. Το θέμα είναι να το καταλάβουμε εμείς οι ίδιοι.
Η κρητική διατροφή, δεν είναι η συνταγή, είναι το καλό προϊόν. Το προϊόν που προέρχεται από την Κρήτη. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι υπάρχει κόσμος που μαγειρεύει τσιγαριαστό με κατσικάκι Ζηλανδίας ή Αργεντινής.
Πρέπει να ξεθάψουμε από τα συρτάρια τις συνταγές της γιαγιάς, της μαμάς. Να πετάξουμε από τις βιβλιοθήκες το ιλουστρασιόν χαρτί με τις συνταγές και να ενδιαφερθούμε για τα παλιά χαρτιά με τις συνταγές από το χωριό. Να κάνουμε την παράδοση μας, κουζίνα» δήλωσε στα «Ρ.Ν.» ο αναπληρωτής πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, Μιχάλης Παναγιωτάκης.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, στα τέλη Οκτωβρίου του 2013, θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο ο Παγκρήτιος Διαγωνισμός Μαγειρικής.
Κρητική μουσική και χορός,
Αφιερωμένο στην κρητική διατροφή, αλλά και την τοπική μουσική παράδοση ήταν το πρόγραμμα της «Γιορτής Κρητικής Διατροφής», την περασμένη Κυριακή. Όσοι βρέθηκαν στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου διασκέδασαν, σιγοτραγούδησαν και χόρεψαν υπό τους ωραίους ήχους του συγκροτήματος του Νίκου Συνολάκη. Ο Κώστας Κορτδατζάκης στη λύρα και το τραγούδι, ο Μανώλης Κυδωνάκης στο λαούτο, ο Νίκος Γκαλονάκης στα κρουστά, ο Γιώργος Τρουλλινός στο μπάσο και ο Ν. Συνολάκης στο μαντολίνο και το τραγούδι πρόσφεραν σε ντόπιους και τουρίστες μια μοναδική κρητική συναυλία, κερδίζοντας το χειροκρότημα.
Κι επειδή από το γλέντι δεν λείπει ποτέ ο χορός, οι χορευτές και οι χορεύτριες του μουσικοκορευτικού συγκροτήματος «Ερωφίλη» ενθουσίασαν το κοινό με τις αεράτες κρητικές φιγούρες, γεμάτες λεβεντιά και χάρη. Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκαν μουσικοκινητικά παιχνίδια, με τη συμμετοχή παιδιών και ενηλίκων, ενώ ο Σύλλογος «Αρχέλων» παρουσίασε ένα διαδραστικό πρόγραμμα για τις θαλάσσιες χελώνες.
Καθημερινά στον Δημοτικό Κήπο ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι τα μέλη του Συλλόγου Κρητών Στιχουργών απαγγέλλουν μαντινάδες.


Αναδημοσιευσα Από Ρεθεμνιωτικα Νεα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου