Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Σέριφος: Μύθοι και θάλασσα,

 
 
Τατιάνα Στάικου
 
Χιλιόμετρα αμμουδερής ακτογραμμής, γραφική «ορεσίβια» Χώρα και νόστιμη παραδοσιακή κουζίνα,
 
Στις ακτές του κυκλαδίτικου νησιού εναπόθεσαν τα κύματα τη μικρή «κιβωτό» που μετέφερε τη Δανάη με τον γιο της Περσέα. Ο μύθος θέλει τον πατέρα της Ακρίσιο, βασιλιά του Αργους, να φυλακίζει τη μοναχοκόρη του, προκειμένου να μην επαληθευτεί ο χρησμός που τον ήθελε να πέφτει από το χέρι του εγγονού του. Ο Δίας όμως, μεταμορφωμένος σε χρυσή βροχή, κατάφερε να ενωθεί με τη Δανάη. Ο καρπός του έρωτά τους, ο Περσέας, μεγάλωσε στη Σέριφο και αναδείχτηκε ήρωας, αφού κατόρθωσε να σκοτώσει τη Μέδουσα. 
Η δημοφιλής παραλία Λία με ένα γραφικό εκκλησάκι να διακρίνεται στο βάθος, 
H παραλία Μεγάλο Λιβάδι,
Από τη μεγάλη κρεμαστή γέφυρα που αιωρείται επάνω από τη θάλασσα φόρτωναν παλαιότερα τα πλοία με μεταλλεύματα για μακρινούς προορισμούς,
Ψαρόβαρκα στο Λιβάδι, με φόντο τα φοινικόδεντρα,
Αποψη του νησιού από το πλοίο,
 
Ξωκλήσι στην κορυφή του λόφου επάνω από το Μεγάλο Λιβάδι, από όπου η θέα είναι μαγευτική,
 
Ο μύθος του Περσέα, αλλά και οι ομηρικές περιπέτειες του Οδυσσέα, ο οποίος στον πηγαιμό του για την Ιθάκη πέρασε από τη σπηλιά του κύκλωπα Πολύφημου, τυλίγουν με μια μαγική αχλή κάθε σπιθαμή του νησιού. Η ίδια ατμόσφαιρα μοιάζει να πλανάται και επάνω από την όμορφη, γητεύτρα Χώρα της Σερίφου.
 
Περιδιαβείτε τα στενά δρομάκια της Επάνω και Κάτω συνοικίας της, ανάμεσα σε παραδοσιακούς αναπαλαιωμένους ανεμόμυλους, και θαυμάστε το νεοκλασικό κτίριο του Δημαρχείου, δίπλα στη Μητρόπολη του Αγίου Αθανασίου, όπου στεγάζονται και οι «θησαυροί» του Αρχαιολογικού Μουσείου. Επειτα βάλτε πλώρη για τις χρυσαφένιες αμμουδιές του νησιού με τα σμαραγδένια νερά, που «γλείφουν» νωχελικά την ακροθαλασσιά, πλάι σε σκιερά αρμυρίκια.
 
- Οι ντόπιοι μετρούν περισσότερες από 70 παραλίες στο νησί. Ξεχωρίζουν το Καλό Αμπέλι, στο οποίο θα φτάσετε οδικώς από το Αλωνάκι, και η βοτσαλωτή Λία, προσβάσιμη πεζή – ένας 20λεπτος περίπατος.
 
- Η Ψιλή Αμμος, αμμουδιά με ρηχά νερά, είναι από τις πιο γνωστές του νησιού, ενώ πολύ όμορφες παραλίες είναι το Γάνεμα, ο Αγιος Σώστης και το κοσμοπολίτικο Λιβάδι.
 
- Στην παραλία του Κουταλά, χορταριασμένα βαγονέτα και πέτρινα κτίσματα χάσκουν σαν φαντάσματα, θυμίζοντας αλλοτινές εποχές, όταν η εξόρυξη μεταλλευμάτων γνώριζε μεγάλη άνθηση.
 
- Στην Παναγιά, 4 χλμ. από τη Χώρα, επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας, την αρχαιότερη του νησιού, μια βυζαντινή βασιλική του 950-1000 μ.Χ.
 
 
Τι να δείτε
Αφιερωμένη στους προστάτες του νησιού, τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ, η Μονή των Ταξιαρχών, στη βορειοανατολική πλευρά, ιδρύθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα. Τα ψηλά τείχη με τις πολεμίστρες, που κάποτε προστάτευαν το μοναστήρι από τις επιδρομές των πειρατών, θυμίζουν κάστρο. Στο εσωτερικό σώζονται ελάχιστες από τις τοιχογραφίες του Εμμανουήλ Σκορδίλη, αντιπροσωπευτικά δείγματα της Κρητικής Σχολής Αγιογραφίας.
 
Επισκεφθείτε τα ερείπια του Ασπρόπυργου και του Θρόνου του Κύκλωπα, που χρονολογούνται στους ελληνιστικούς χρόνους, και κολυμπήστε στις απέραντες χρυσαφένιες αμμουδιές.
 
Στην παραλία Μεγάλο Λιβάδι, το Μεταλλευτικό Μουσείο του νησιού, το υπέροχο νεοκλασικό κτίριο με τα αγέρωχα φοινικόδεντρα να το «φρουρούν», όπου στεγαζόταν κάποτε το Διοικητήριο της εταιρείας των μεταλλείων «Σέριφος - Σπηλιαλέζα». Από τη μεγάλη κρεμαστή γέφυρα που αιωρείται επάνω από τη θάλασσα φόρτωναν παλαιότερα τα πλοία με μεταλλεύματα για μακρινούς προορισμούς.
 
Περιδιαβείτε τα πλακόστρωτα σοκάκια της Χώρας με τα γραφικά κυκλαδίτικα σπίτια, τα πολύχρωμα παραθυρόφυλλα και τις ασβεστωμένες αυλές. Ακολουθώντας τα φιδωτά, ανηφορικά σοκάκια, θα βρεθείτε στον λόφο με τα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου, που καταστράφηκε από τους πειρατές.
 
Σκαρφαλωμένος στην κορυφή του απότομου βράχου, ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου αγναντεύει από το προαύλιό του το απέραντο Αιγαίο.
 
Πού να μείνετε
Αρτι αφιχθείσες στις τουριστικές σελίδες του τόπου, οι Ρίζες (www.hotelrizes.gr/el/, τηλ. 22810 52222), στα Συμπόταμα, διά χειρός του αρχιτέκτονα Γιώργου Ζαφειρίου, διαθέτουν 16 ανεξάρτητα διαμερίσματα (δύο εκ των οποίων σουίτες με ιδιωτικές πισίνες) με άνετες βεράντες, που ατενίζουν το λιμάνι και τη Χώρα της Σερίφου. Από ντόπια πέτρα, σοβά και γκρι πινελιές, το ξενοδοχείο, πλήρως εναρμονισμένο στο άγονο, φυσικό τοπίο, προσφέρεται για ατμοσφαιρικές διακοπές.
 
Πεταλούδες, καράβια, ομπρέλες, σωσίβια και αστερίες διακοσμούν ευφάνταστα τα δωμάτια του Studios Αμφιτρίτη(www.studiosamfitriti.gr, τηλ. 6972 806 410, 22810 52563), στο Λιβάδι. Πάρτε θέση στις άνετες σεζλόνγκ, στην ευρύχωρη βεράντα και απολαύστε την ανεμπόδιστη θέα στο γαλάζιο.
 
Πού να φάτε
Το Ουζερί της Καλής (τηλ. 6942 467 987), στο Λιβάδι, σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον με την εμπνευσμένη διακόσμηση του καλλιτέχνη και «φίλου του νησιού», Μανώλη Παντελιδάκη, εγγυάται φρέσκο ψάρι.
 
Στο Μέγα Λιβάδι, ο Κύκλωπας σερβίρει παραδοσιακά πιάτα από τα χέρια της κυρίας Μαρίας, πάνω στον αφρό του κύματος.
 
Για all day ελαφριά σνακ και ποτά υπό το σεληνόφως, το Yacht club είναι το απόλυτο στέκι στο Λιβάδι.
 
Στη Χώρα, δοκιμάστε νόστιμο πρωινό με αβγά και χωριάτικο ψωμί, αλλά και ρακόμελο με ντόπιους μεζέδες το σούρουπο, στου Στράτου , στην πλατεία του Δημαρχείου.
 
Στην ψησταριά Πλάκες , στη Χώρα, γευθείτε ντόπια ρεβιθάδα και μπιφτέκια στη σχάρα.
 
 
Αναδημοσιευσα Απο Βημα
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου