Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Πήλιο η Μαγεία της Θεσσαλίας,

Μια βόλτα στην Μακρυνίτσα και Πορταριά Πηλίου,
Ένα χειμωνιάτικο πρωινό καθημερινής (εργάσιμης) ημέρας ανηφόρισα για το κοντινό Πήλιο με αποκλειστικό σκοπό την φωτογράφηση ενδεικτικών τοποθεσιών των δύο χωριών που βρίσκονται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων μεταξύ τους και 12-15 χιλιόμετρα από το Βόλο.
Την ημέρα εκείνη δεν είχε χιόνια, ο καιρός υπέροχος με θερμοκρασία περίπου 8 β. C, λιακάδα, καθαρή ατμόσφαιρα και υγρασία όχι απλώς μηδέν, ίσως και κάτω από αυτό. Είχε δε τόσο πολύ στατικό ηλεκτρισμό στην ατμόσφαιρα που όταν ακουμπούσα με το χέρι μου τα μαλλιά μου αυτά σηκώνονταν προς τα πάνω, χωρίς να υπερβάλω.
Η διαδρομή μέχρι την Πορταριά διαρκεί περίπου 70 λεπτά από Λάρισα ή 72 χιλιόμετρα εκ των οποίων τα 12 σε βουνό. Είναι πολύ εύκολο για κάποιον από μακριά να πάει εκεί. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να φθάσει στον Βόλο από όπου μέσω της επαρκούς σήμανσης φθάνει αρχικά στην Πορταριά και εν συνεχεία στην Μακρυνίτσα. Πριν την Πορταριά θα διασχίσει τον συνοικισμό του Άνω Βόλου και της Ιωλκού τα οποία είναι επάνω στον βασικό δρόμο.
Από τα δύο αυτά τουριστικά χειμερινά θέρετρα προτιμώ την Μακρυνίτσα, ίσως λόγω θέσης, λόγω της θέας της, της αρχιτεκτονικής των κτισμάτων της, της οικειότητας που μου μεταδίδει. Αν και εκεί δεν έχω ποτέ διανυκτερεύσει, παρά μόνο στην Πορταριά πολύ παλιά, η Μακρυνίτσα είναι πρώτη στις προτιμήσεις μου. Για όποιον πάει εκεί, θα αναγκαστεί να αφήσει το αυτοκίνητό του στην είσοδο του χωριού και μετά περπατώντας να πάει μέχρι την κεντρική πλατεία όπου η θέα του Παγασητικού είναι απλά υπέροχη, ειδικά με καθαρή ατμόσφαιρα.
Η Πορταριά έρχεται δεύτερη στις προτιμήσεις μου ίσως επειδή είναι επάνω στον κυρίως δρόμο του Πηλίου που συνεχίζει ψηλότερα στο βουνό προς Χάνια και χιονοδρομικό κέντρο και ίσως επειδή είναι λίγο περισσότερο κοσμοπολίτικη. Εκεί θα βρείτε περισσότερα ξενοδοχεία από την Μακρυνίτσα.
Ο δρόμος προς τα δύο χωριά είναι αρκετά στενός, φιδογυριστός σε πολλά σημεία και θέλει προσοχή ειδικά τις ώρες που παγώνει το χειμώνα, καθώς και όταν διασταυρώνεστε με τα λεωφορεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ ή τα λοιπά τουριστικά που εκδράμουν τακτικά προς τα κει.
Ως γνωστόν τα δύο χωριά του Πηλίου παρέχουν κάθε είδους παραδοσιακό προιόν σε βαζάκι, τουριστικά είδη κάθε είδους, καφέ-μπαρ, ταβέρνες, εστιατόρια, φιλοξενία και φυσικά την πεντακάθαρη ατμόσφαιρα του βουνού η οποία είναι δωρεάν.
Μακρυνίτσα

Στο βάθος διακρίνεται το Πανθεσσαλικό Στάδιο.
Άποψη Βόλου από τη διαδρομή.
Κένταυρος-άγαλμα.
Θα το δείτε λίγο πριν την είσοδο στον Άνω Βόλο και πριν την Πορταριά.
Μαζί με τα χλωρά και τα ξερά δημιουργώντας ένα όμορφο κοκτέιλ δέντρων.
 
Η είσοδος της Μακρυνίτσας. Αυτοκίνητα επιτρέπονται μόνο για τροφοδοσίες.
Χαρακτηριστικό κεραμίδι των σπιτιών του Πηλίου
 
 
Κρήνη στην πλατεία Μακρυνίτσας
 
Πανάρχαιο δέντρο με μια τεράστια κουφάλα, δίπλα στην εκκλησία Ιωάννη Προδρόμου.
Αυτή είναι η άκρη της πλατείας από όπου βλέπεις τον Παγασητικό στο πιάτο των οφθαλμών σου.
Η κλασική ταβέρνα πάνω στην πλατεία Μακρυνίτσας.
 
Ηρώο πεσόντων 1912-13 στην πλατεία Μακρυνίτσας,
Ο Βόλος όπως φαίνεται από την Μακρυνίτσα
 
Ο ήλιος από αριστερά της φωτογραφίας ασπρίζει μερικά σπίτια με το φως του. Η μέρα ξεκινά στον Βόλο.
Ο Βόλος με το λιμάνι του. Όμορφη θέα.
Δείγμα αρχιτεκτονικής των σπιτιών
Νεκρή φύση στην πλατεία Μακρυνίτσας. Αν είχε και χιόνι θα ήταν ονειρώδης.Τους έδωσα σχεδόν όλο το κρουασάν μου. Χαλάλι τους. Εγώ πήρα άλλο. Αυτά όμως?Άδεια τραπεζοκαθίσματα. Το καλοκαίρι σφύζουν από ζωντάνια. Το ίδιο σκέφτεται και η γάτα.Αγέλη σκύλων στην πλατεία Μακρυνίτσας.Στην πλατεία Μακρυνίτσας βρίσκεται ο ναός του Αγ. Ιωάννη ΠροδρόμουΜακρυνίτσα. Ακόμα και από μακριά φαίνεται όμορφη.
Πορταριά

Γυναικείος Συνεταιρισμός Πορταριάς
 
Ένα από τα πολλά ξενοδοχεία στην Πορταριά
 
Πλατεία Πορταριάς
Το Πανθεσσαλικό Στάδιο Βόλου. Ένα μικρό στολίδι που όμως μένει ανεκμετάλευτο.
Δείτε Πανέμορφες φωτογραφίες Από Πηλίου του Βαγγέλη Sourta Ferta για το Πήλιο, πατώντας Βαγγέλης μεταφέρεστε στο Μπλοκ του και Δείτε Πανέμορφες φωτογραφίες Από Πηλίου μεταφέρεστε στις φωτογραφίες.


Αναδημοσιευσα Από blogcommonsense.wordpress.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου