Παρασκευή, 29 Απριλίου 2016

"Θερμίδο-μετρητής" Κουγκλ,


Με μια απλή κίνηση από τον υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνο θα μπορεί κάποιος να μαθαίνει πληροφορίες για το τι πρόκειται να φάει,
Θοδωρής Λαΐνας
Μάθε τι τρως με ένα κλικ,
Η Google δημιούργησε υπηρεσία διατροφικών πληροφοριών,
Νέα Υόρκη
Με ανακοίνωσή της η Google έκανε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός μιας νέας υπηρεσίας που θα προσφέρει στους χρήστες του διαδικτύου. Πρόκειται για μια υπηρεσία με την οποία εύκολα και γρήγορα οι χρήστες θα λαμβάνουν πληροφορίες για διάφορες τροφές. Σύμφωνα με την εταιρεία, με ένα κλικ οι χρήστες θα μπορούν να μαθαίνουν πόσες θερμίδες, αλάτι, υδατάνθρακες, πρωτεϊνες, πολυακόρεστα λιπαρά κλπ έχει μια τροφή.
«Εννοιολογική» αναζήτηση στη διατροφή
Οπως αναφέρει η Google η υπηρεσία θα αποτελέσει μέρος της βάσης δεδομένων Knowledge Graph, μια εφαρμογής που αναπτύχθηκε στη λογική της λεγόμενης «εννοιολογικής αναζήτησης» όπου η αναζήτηση δεν γίνεται απλά με αντιστοίχηση λέξεων-κλειδιών αλλά με τη μηχανή αναζήτησης να προσπαθεί να καταλάβει το νόημα της ερώτησης του χρήστη. Ετσι ο χρήστης θα μπορεί για παράδειγμα να ρωτήσει απευθείας «πόσες θερμίδες έχει ένα ροδάκινο;» ή «έχει πρωτεϊνες η μπανάνα;».
Σε πρώτη φάση η υπηρεσία θα παρέχει τα βασικά δεδομένα για περίπου χίλιες τροφές κυρίως φρούτα, λαχανικά, κρέας αλλά και για ορισμένα «γεύματα» όπως τα μπουρίτος ή κάποια κινέζικα πιάτα. Επιπλέον η εφαρμογή του Knowledge Graph θα προβάλει συνδέσεις που θεωρεί σχετικές με το ερώτημα ώστε ο χρήστης να λάβει πληροφορίες για την τροφή που «εξερευνά» τις οποίες δεν είχε καν στο μυαλό του όταν υπέβαλε το ερώτημα. Για παράδειγμα, πολλές τροφές έχουν διάφορα ονόματα (εποχιακά, τοπικά κλπ) τα οποία πιθανώς να μην γνωρίζει ο χρήστης που υποβάλλει ένα ερώτημα.
Ετσι η εφαρμογή θα του παρουσιάζει πληροφορίες που σχετίζονται με την τροφή παραθέτοντας και όλα τα ονόματα με τα οποία είναι γνωστή. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι προοδευτικά θα αυξάνει τον όγκο των δεδομένων στην υπηρεσία η οποία θα λειτουργεί τόσο μέσω υπολογιστή όσο και μέσω κινητών τηλεφώνων και μάλιστα με δυνατότητα φωνητικών εντολών από τον χρήστη. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Google, η υπηρεσία θα κάνει πρεμιέρα στις ΗΠΑ σε δέκα μέρες και θα ακολουθήσουν άλλες χώρες.
Αναδημοσιευσα Από Βημα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκπαιδευτικός Πίνακας.

Discussing the Divine Comedy with Dante
Από μόνος του όλος ο πίνακας είναι μοναδικός. Θα διαπιστώσετε πως πατώντας το ποντίκι σας πάνω στην φωτογραφία, σας μεταφέρει σε σχετικές πληροφοριακές σελίδες (wikipedia). Δηλαδή, επιλέγοντας μία από τις απεικονισμένες προσωπικότητες, μεταφέρεστε στην ιστορία της ζωής του. Είναι ομολογουμένως απίθανο..
sirlinuxas