Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Νέα συσκευή, Για υγεία στην διατροφή ,


Ενα «κλιμάκιο του ΕΦΕΤ» στην τσέπη μας από τον «Δημόκριτο»,
Το Foodsniffer θα ελέγχει για βλαβερές ουσίες σε τρόφιμα μέσω smartphone,
Μια φορητή συσκευή κατασκευάζουν οι ερευνητές του «Δημόκριτου», η οποία θα μπορεί να ελέγχει με ταχύτητα και ακρίβεια τις βλαβερές ουσίες (φυτοφάρμακα, αλλεργιογόνα, τοξίνες κ.λπ.) που περιέχουν τα τρόφιμα που φτάνουν στο τραπέζι, ενώ θα μπορεί να συνδέεται με οποιοδήποτε smartphone προκειμένου να μεταδίδει άμεσα τα αποτελέσματα του έλεγχου στην αρμόδια κεντρική υπηρεσία.
Η συσκευή, που έχει την ονομασία Foodsniffer, έχει ως βασικό πλεονέκτημα το μικρό της μέγεθος, χωράει στην παλάμη ενός χεριού, και με τη χρήση της θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο οποιουδήποτε διατροφικού προϊόντος από την πρωταρχικό στάδιο της παραγωγής τους ως και τη στιγμή που αυτό φτάνει να καταναλωθεί.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του «Δημόκριτου», «ενώ η ανησυχία σχετικά με την ποιότητα και την ασφάλεια της τροφής αυξάνεται στην Ευρώπη, μόνο το 1% των τροφίμων που καταλήγουν στο τραπέζι μας ελέγχεται, μιας και μέχρι σήμερα αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα και ακριβή».
Για την κατασκευή του Foodsniffer εργάζονται από τον περασμένο Σεπτέμρβιο ερευνητές του Τομέα Μικροηλεκτρονικής του Ινστιτούτου Προηγμένων Υλικών, Φυσικοχημικών Διεργασιών, Νανοτεχνολογίας και Μικροσυστημάτων και του Ινστιτούτου Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος FOODSNIFFER.
Το έργο αυτό, στο οποίο συμμετέχουν ερευνητικοί και βιομηχανικοί φορείς από Ελλάδα, Φινλανδία, Ολλανδία, Γερμανία, Πολωνία και Ισπανία, συντονίζεται από τον «Δημόκριτο».
Πέρα από τη χρήση της από οποιονδήποτε πολίτη που θέλει να ξέρει τι βάζει στο τραπέζι του, η συσκευή αυτή μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για παραγωγούς αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, εμπόρους τροφίμων, ελεγκτικούς οργανισμούς καθώς και για ανθρώπους με διατροφικές ιδιαιτερότητες, όπως αλλεργίες ή δυσανεξίες.
Η πρώτη ουσία που οι ερευνητές κατάφεραν να ανιχνεύσουν με τη χρήση αυτής της συσκευής είναι η καζεΐνη, η βασική πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος, η οποία διαφέρει από αυτήν του κατσικίσιου. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο χρήσιμη είναι αυτή η συσκευή στην περίπτωση ανθρώπων που έχουν δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα και απαιτείται να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα εξ ολοκλήρου από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα.
Τα επόμενα βήματα της ερευνητικής ομάδας αφορούν την ανίχνευση άλλων αλλεργιογόνων ουσιών, όπως πρωτεΐνες που βρίσκονται στη σόγια και στα φιστίκια, γλουτένη, καθώς και μυκοτοξινών (ωχρατοξίνη Α, αφλατοξίνες κ.ά.) που βρίσκονται σε τρόφιμα και έχουν ισχυρή καρκινογόνο και τερατογόνο δράση.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος FOODSNIFFER www.foodsniffer.eu
Αναδημοσιευσα Από Βημα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου