Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Ουσία του κόκκινου κρέατος βλάπτει σοβαρά την καρδιά,


Η καρνιτίνη που περίεχεται στο κόκκινο κρέας φαίνεται ότι αποτελεί «εχθρό» της καρδιάς,
Η καρνιτίνη που περιέχεται και σε ενεργειακά ποτά και συμπληρώματα διατροφής φαίνεται ότι προκαλεί αρτηριοσκλήρυνση,
Λονδίνο
Η καρνιτίνη, ουσία που περιέχεται σε αφθονία στο κόκκινο κρέας, κάνει κακό στην καρδιά, αποφαίνεται αμερικανική έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Medicine.
Διάσπαση από τα βακτήρια του εντέρου
Η καρνιτίνη, σύμφωνα με επιστημονική ομάδα της Κλινικής Κλίβελαντ, με επικεφαλής τον δρα Στάνλεϊ Χέιζεν, προκαλεί αρτιοσκλήρυνση. Με ποιον τρόπο; Η ουσία διασπάται από βακτήρια στο έντερο και με αυτόν τον τρόπο «πυροδοτεί» μια αλυσίδα αντιδράσεων, με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση του επιπέδου της χοληστερόλης, την απόφραξη των αρτηριών και τον αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε άλλες που ήδη έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι επιβλαβής για την υγεία, αποδίδοντας το πρόβλημα στα κορεσμένα λίπη και στην επεξεργασία του κόκκινου κρέατος.
Σε συμπληρώματα διατροφής και ενεργειακά ποτά
Η καρνιτίνη, εκτός από τα κόκκινα κρέατα (μοσχάρι, ελάφι, αρνί, χοιρινό, πάπια κ.α.), αποτελεί επίσης διατροφικό συμπλήρωμα, ενώ περιέχεται και σε αρκετά ενεργειακά ποτά. Η συγκεκριμένη ουσία διευκολύνει τη μεταφορά των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια, στα «εργοστάσια» παραγωγής ενέργειας μέσα στο κύτταρο.
Σύμφωνα όμως με διατροφολόγους, η νέα έρευνα δείχνει ότι πιθανώς αντιμετωπίζουν αυξημένο καρδιακό κίνδυνο και όσοι παίρνουν συμπληρώματα καρνιτίνης ή πίνουν ενεργειακά ποτά.
Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα, διεξάγοντας πειράματα σε ποντίκια και παρακολουθώντας περίπου 2.600 ανθρώπους. Διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια του εντέρου χρησιμοποιούν την καρνιτίνη ως ενεργειακή πηγή. Η ουσία διασπάται σε αέριο, που στο ήπαρ μετατρέπεται στη χημική ουσία TΜAΟ. Η τελευταία, προτού αποβληθεί με τα ούρα, συμβάλλει στη συσσώρευση εναποθέσεων λίπους και LDL («κακής») χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία, με τελικό αποτέλεσμα την καρδιοπάθεια και πιθανώς τον πρόωρο θάνατο.
Η άγνωστη αλλά σημαντική ΤΜΑΟ
Σύμφωνα με τον δρα Χέιζεν, η TΜAO είναι μια ουσία που συνήθως αγνοείται, όμως στην πραγματικότητα επηρεάζει σημαντικά τον μεταβολισμό της χοληστερόλης, καθορίζοντας σε ποιοΝ βαθμό το επίπεδο της τελευταίας θα αυξηθεί στον οργανισμό. Το 2011, μια έρευνα είχε συνδέσει την ΤΜΑΟ με αυξημένο κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης.
Οι άνθρωποι που έχουν ταυτόχρονα τα μεγαλύτερα επίπεδα καρνιτίνης και ΤΜΑΟ στον οργανισμό τους, αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι ο συνδυασμός καρνιτίνης και συγκεκριμένων βακτηρίων είναι αυτός που δημιουργεί το πρόβλημα. Η συγκεκριμένη διαπίστωση αποτελεί άλλη μία ένδειξη σχετικά με το ότι η βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου μπορεί να επηρεάσει αφανώς, αλλά σε σημαντικό βαθμό το οτιδήποτε, από το βάρος του ανθρώπου έως τη χημεία του εγκεφάλου του.
«Τα νέα ευρήματα ενισχύουν την πεποίθηση ότι όσο λιγότερο κόκκινο κρέας καταναλώνει κάποιος, τόσο το καλύτερο», τονίζει ο δρ Χέιζεν, ο οποίος, όπως λέει, προσωπικά, το περιόρισε σε λιγότερο από μία φορά το 15νθήμερο. «Δεν προτείνω να κόψει κανείς τελείως το κόκκινο κρέας, αλλά να μειώσει τη συχνότητα κατανάλωσής του και το μέγεθος των μερίδων», εξηγεί.
«Κλειδί» η κατανάλωση προβιοτικών γιαουρτιών
Αναφέρει ακόμα ότι είναι καλή ιδέα να τρώει κανείς προβιοτικό γιαούρτι για να αλλάξει τη σύνθεση των βακτηρίων στο έντερό του, έτσι ώστε να μειωθούν αναλογικά τα βακτήρια εκείνα που τρέφονται με καρνιτίνη και τη διασπούν. Παράλληλα, όπως λέει, το ψάρι και το άσπρο κρέας (κοτόπουλο κ.λπ.) περιέχουν πολύ μικρότερα επίπεδα καρνιτίνης.
Προς νέα διαγνωστικά τεστ γιατ ην αρτηριοσκλήρυνση
Πολλοί επιστήμονες χαρακτηρίζουν τη μελέτη πολύ σημαντική (κάποιοι έκαναν λόγο για «ορόσημο»), αν και επισημαίνουν πως τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλες σχετικές έρευνες. Στο μεταξύ, ο δρ Χέιζεν ετοιμάζει ένα νέο διαγνωστικό τεστ για την ανίχνευση της ουσίας ΤΜΑΟ (ως πρόδρομου της αρτηριοσκλήρυνσης), έτσι ώστε οι γιατροί να έχουν στα χέρια τους έναν νέο δείκτη καρδιαγγειακού κινδύνου για τους ασθενείς.

Αναδημοσιευσα Από Βημα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου