Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Νέες τεχνολογίες αποκατάστασης κατασκευών,


Νέες τεχνολογίες αποκατάστασης κατασκευών,

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ,

Τεχνική εσπερίδα και πρακτικό σεμινάριο εφαρμογής, με θέμα «Τεχνολογίες Αποκατάστασης για Ανθεκτικές Κατασκευές Οπλισμένου Σκυροδέματος» διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα στο Ρέθυμνο η Ρεθυμνιακή Σιδηρουργία Α.Ε. σε συνεργασία με την Sika Hellas ABEE.
08/02/2013
Η Τεχνική εσπερίδα πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Φοιτητικού Πολιτιστικού Κέντρου «ΞΕΝΙΑ» με εισηγητή τον Γιώργο Καρύδη (διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός, MSc, MNACE, Market Field Manager Refurbishment Sika Hellas), ο οποίος αναφέρθηκε σε τεχνολογίες αντιδιαβρωτικής προστασίας χαλύβδινου οπλισμού, σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 1504, σε Παθογένειες και Βλάβες Κατασκευών Ω.Σ. - Τεχνολογίες Επισκευής και Προστασίας και σε Χημικές Αγκυρώσεις και Δομητικές Ενισχύσεις με Ινωπλισμένα Πολυμερή.
Το πρακτικό σεμινάριο εφαρμογής, το οποίο παρακολούθησαν περισσότεροι από 120 πολιτικοί μηχανικοί και συνεργεία εφαρμογών, πραγματοποιήθηκε στο πρώην κτίριο Εμπορικής Τράπεζας, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου και αναπτύχθηκε σε τρεις ενότητες:
Ενότητα 1 - Διάγνωση και Αποτίμηση Βλαβών, με εισηγητή τον κ. Ελευθέριο Τσολάκη (πολιτικός μηχανικός MSc υπ. διδάκτωρ, Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου). Έγινε αναφορά και επίδειξη των μη καταστροφικών διαγνωστικών εργασιών που απαιτούνται, προκειμένου να συλλεχτούν απαραίτητα δεδομένα για περαιτέρω σύνταξη μελέτης αποκατάστασης.
Ενότητα 2 - Επισκευή και Γαλβανική Προστασία Ω.Σ, με εισηγητή τον κ. Βασίλειο Κούτουλα, τεχνικό πωλήσεων Sika Hellas.
Ενότητα 3 - Αγκύρωση και Δομητική Ενίσχυση με εισηγητή τον κ. Καρύδη Γεώργιο, διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός, MSc, MNACE, Market Field Manager Refurbishment Sika Hellas.
Ο εισηγητής κ. Καρύδης, στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το μεγαλύτερο μέρος του δομημένου περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα κατασκευάστηκε με οπλισμένο σκυρόδεμα. Για πολλά χρόνια το κύριο μέλημα του τεχνικού κόσμου και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, αποτελούσε η συμπεριφορά των κατασκευών έναντι σεισμού, καθώς επίσης επικρατούσε και η γενική αντίληψη ότι δεν απαιτούνται ειδικές τεχνολογίες προστασίας και συντήρησης. Με το πέρασμα των ετών, παρατηρώντας τις πρώτες αυτές βλάβες και φθορές, όπως ρηγμάτωση και απολέπιση σκυροδέματος, απώλεια ενεργής διατομής χάλυβα (σκουριά), απώλεια συνάφειας και μηχανικών ιδιοτήτων χάλυβα, κ.α., οι μηχανικοί πλέον είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα ανθεκτικότητας των κατασκευών.
Επίσης οι επιστάμενες έρευνες των τελευταίων δεκαετιών έχουν πλέον προσδιορίσει τους μηχανισμούς που οδηγούν στις παθογένειες αυτές και ειδικότερα ότι αφορά τη διάβρωση του χαλύβδινου οπλισμού.
Καθώς η υποβάθμιση της δομικής ακεραιότητας των κατασκευών αποτελεί πλέον ένα μείζον τεχνικό και οικονομικό πρόβλημα, για όλες τις προηγμένες χώρες του πλανήτη, τα υλικά και οι τεχνικές αποκατάστασης βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας. Ως εκ τούτου η Ευρωπαϊκή Ένωση από τις αρχές του 2009, (η Ελλάδα το 2010), έχουν υιοθετήσει πλήρως το ΕΝ 1504, το οποίο αποτελεί ένα από τα βασικά κανονιστικά κείμενα που σχετίζονται με την ολιστική προσέγγιση αποκατάστασης των κατασκευών οπλισμένου σκυροδέματος. Δηλαδή το πρότυπο που καθορίζει την εκτίμηση και τη διαγνωστική εργασία, τα προϊόντα και συστήματα και μεθόδους εφαρμογής τους και τον έλεγχο ποιότητας των υλικών και τις επί τόπου εργασίες.
Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία Sika Hellas ABEE, συνδιοργάνωσε με την εταιρεία Ρεθυμνιακή Σιδηρουργία Α.Ε. και την υποστήριξη του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών, θεωρητικό και πρακτικό σεμινάριο, που απευθύνεται τόσο στους μηχανικούς, όσο και στους εφαρμοστές, σχετικά με τις νέες διαθέσιμες τεχνολογίες αποκατάστασης κατασκευών οπλισμένου σκυροδέματος».

Αναδημοσιευσα Από Ρεθεμνιωτικα Νεα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου