Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Πρωταγωνιστής το Άγιο Όρος,

Ζουμπουλάκης Γιάννης
Μονές από... μπάλσα
Τα μοναστήρια του Αγίου Ορους έτσι όπως τα εμπνεύστηκε για τις κατασκευές του ο καλλιτέχνης Μιχάλης Βασιλόπουλος,

Μπάλσα είναι η ονομασία του πιο ελαφριού ξύλου στο κόσμο, το οποίο όπως επισημαίνει ο μεγάλος περουβιανός συγγραφέας Μάριο Βάργκας Λιόσα στο βιβλίο του «Το πράσινο σπίτι» «χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για την κατασκευή μακετών. Το βρίσκουμε κυρίως στα δάση του Αμαζονίου».
Μπάλσα είναι και το ξύλο που χρησιμοποίησε ο καλλιτέχνης Μιχάλης Βασιλόπουλος για να «κτίσει» τις δικές του Μονές του Αγίου Όρους. Κατασκευές που απεικονίζουν με ακρίβεια τις Μονές που βρίσκονται κτισμένες πάνω στην τραχιά χερσόνησο του Άθω στη Μακεδονία. Τα φιλοτεχνήματα του Μ. Βασιλόπουλου φιλοξενούνται στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης σε μια πρωτότυπη έκθεση κατασκευών που θα διαρκέσει από την Μ. Τετάρτη ως την Τρίτη 14 Μαίου.
Οι Ιερές Μονές στο «τρίτο πόδι» της Χαλκιδικής δεν χρειάζονται συστάσεις. Ακοίμητοι φρουροί της θρησκευτικής πνευματικότητας και μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, κτίστηκαν στο απομονωμένο αλλά φιλόξενο όρος από το 963 ως και τον 14ο αιώνα. Με την έκθεση του Μ. Βασιλόπουλου παρουσιάζονται σε όλο το μεγαλείο αλλά και τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειές τους. Σαν κομμάτι από την ιστορία της ανθρώπινης περιπέτειας αλλά και ένα δείγμα από τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιχειρεί να ερμηνεύσει τον κόσμο και να καθοδηγήσει τη συνείδησή του.
Ο Μιχάλης Βασιλόπουλος γεννήθηκε στη Νέα Σμύρνη και τα μαθητικά χρόνια του ξεκίνησαν με την Ευαγγελική Σχολή. Ακολούθησε το Α' Γυμνάσιο Πλάκας, και έπειτα, στη δεκαετία του 1970, ήρθε η ώρα της Σχολής Δοξιάδη. Καθηγητές του άνθρωποι της Τέχνης, όπως ο Δημήτρης Μυταράς, ο Πέτρος Ζουμπουλάκης, η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, ο Γιώργος Γεωργιάδης και άλλοι. Σπούδασε Σχέδιο - Διακόσμηση - Μακέτα. Αργότερα, στη Σχολή Μποζάρ μετέδωσε τις γνώσεις του πάνω στο σχέδιο, δίδαξε για μερικά χρόνια και δημιούργησε στενές σχέσεις ζωής.
Παράλληλα, καθ'ολη την διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται το διάρκειας 50' ντοκιμαντέρ του Γιώργου Ζερβουλάκου «Άθως: Το Περιβόλι της Παναγιάς» που γυρίστηκε το 1973. Η προβολή θα γίνεται στο Video-Room του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννης από τις 18:00 έως τις 22:00.
Τέλος, την Πέμπτη 9 Μαΐου στις 19:00, με την ευκαιρία της Έκθεσης και των ημερών του Πάσχα διοργανώνεται ειδική εκδήλωση στην οποία θα μιλήσουν για την Έκθεση και για τις Ιερές Μονές -μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς-, ο Πρέσβης της Σερβίας κ. Ντράγκαν Ζουπάνιεβιτς και ο ποιητής Θανάσης Θ. Νιάρχος. Η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου θα διαβάσει ένα κείμενο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και τέλος ο Παν/τος Ειρηναίος Νάκος και ο Γιώργος Δεμελής με τη συνοδεία μικρού χορού Ιεροψαλτών και κυμβάλου θα ψάλλουν έναν ύμνο με τον Αθωνίτικο τρόπο.

Αναδημοσιευσα Από Βημα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου