Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016

Ταξιδεύουμε στο νομό Τρικάλων,

 
Ο νομός Τρικάλων, ένας από τους τέσσερις συνολικά της περιφέρειας Θεσσαλίας, βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας και είναι κυρίως ορεινός με πανέμορφους παραδοσιακούς οικισμούς σκαρφαλωμένους τις πλαγιές της Πίνδου.
Η περιήγηση στο νομό αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη για κάθε φυσιολάτρη καθώς αντικρίζει κανείς εκπληκτικά τοπία, φυσικά και ιστορικά αξιοθέατα μοναδικής αισθητικής και σημαντικότητας, και του δίνεται η ευκαιρία να αναπτύξει πολλές δραστηριότητες συνδυάζοντας την διασκέδαση και την ψυχαγωγία με την άθληση, την περιπέτεια και την χαλάρωση.
 
Ο νομός Τρικάλων που καταλαμβάνει το βορειοδυτικό τμήμα της Θεσσαλίας, απαρτίζεται από δύο επαρχίες. Την επαρχία Τρικάλων και την επαρχία Καλαμπάκας. Επίνειο της πρώτης είναι τα χωριά Ελάτη (πρώην Τύρνα) και Περτούλι, τα οποία είναι και τα περισσότερο ανεπτυγμένα τουριστικά. Διακρίνονται για τις φυσικές καλλονές τους, τη γραφικότητα των οικισμών τους και την διατήρηση των πατροπαράδοτων ηθών και εθίμων από τους κατοίκους τους.
Ενώ της επαρχίας Καλαμπάκας είναι τα Μετέωρα. Οι τεράστιοι επιβλητικοί όγκοι που αποτελούν ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, προκαλούν το θαυμασμό των ταξιδιωτών. Στις απόκρημνες και γυμνές κορυφές των βράχων δημιουργήθηκε η πολιτεία του Ανατολικού Ορθόδοξου Ασκητισμού τον 11ο αιώνα. Το μοναστήρια που κοσμούν τις κορυφές των ιερών βράχων, αποτελούν ένα ανθρώπινο θαύμα και αποδεικνύουν τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης.
Όλες όμως οι περιοχές του νομού διακρίνονται για την πολυτάραχη ιστορική τους διαδρομή η οποία αποτυπώνεται και στα μνημεία της περιοχής καθώς και για τις φυσικές τους καλλονές.
 
Κύριο χαρακτηριστικό της γεωμορφολογίας του νόμου, είναι η ορεινότητα του εδάφους, η έντονη κάλυψή του από παραγωγικά δάση και οι μεγάλες εκτάσεις βοσκοτόπων. Το 66% της έκτασης του είναι ορεινό, το 14% ημιορεινό και μόνο το 20% πεδινό.
 
Τα Τρίκαλα είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, καθώς και η έδρα του δήμου Τρικκαίων. Η πόλη των Τρικάλων είναι κτισμένη στους πρόποδες του τελευταίου ορεινού όγκου που κατεβαίνει από τα Χάσια προς τον Θεσσαλικό κάμπο. Διασχίζεται από τον παραπόταμο του Πηνειού, τον Ληθαίο. Ο ποταμός αυτός δίνει στη πόλη μια ξεχωριστή ομορφιά και συνδέεται με μυθολογικές αφηγήσεις.
Τα Τρίκαλα είναι μια πανέμορφη σύγχρονη πόλη η οποία προσφέρει στους επισκέπτες της πολλές επιλογές δραστηριοτήτων. Στον τομέα της διασκέδασης ικανοποιούνται όλα τα γούστα. Ιδιαίτερα έντονη νυχτερινή ζωή, παρατηρείται στον πεζόδρομο της Ασκληπιού, στο κέντρο της πόλης και στα «Μανάβικα» στα στενά της πόλης, όπου βρίσκονται τα περισσότερα μπαράκια και νυχτερινά κέντρα.
 
Κατά την παραμονή σας στα Τρίκαλα, αν είστε λάτρεις των σπορ και διακρίνεστε για το θάρρος σας, μπορείτε να δοκιμάσετε τις αντοχές σας σε κάποιο από τα αποκαλούμενα extreme σπορ. Οι επιλογές ποικίλουν καθώς η ορεινή φύση των Τρικάλων ενδείκνυται για πεζοπορία, αναρρίχηση βράχου, ορειβασία, παρά πέντε – αλεξίπτωτο πλαγιάς, ποδήλατο βουνού, και σκι. Γι’ αυτά τα σπορ ενδείκνυται κυρίως οι περιοχές των Μετεώρων, της Ελάτης και του Περτουλίου. Υπάρχει η δυνατότητα αναρρίχησης σε συγκεκριμένες διαδρομές, υπό την επίβλεψη έμπειρων εκπαιδευτών. Οι διαδρομές γίνονται σε μονοπάτια της νότιας Πίνδου, ανάμεσα σε τοπία απείρου φυσικού κάλλους. Επίσης, μπορείτε να κάνετε σκι το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου.
Αν προτιμάτε το υγρό στοιχείο, τα νερά του Ασπροπόταμου και του Αχελώου αποτελούν μια πρόκληση. Μπορείτε να κάνετε κανό, καγιάκ, ράφτινγκ ή απλώς να ψαρέψετε στις όχθες τους, απολαμβάνοντας την ομορφιά του υδροβιότοπου.
Αν σας αρέσει η ιππασία μπορείτε να γνωρίσετε τα περτουλιώτικα λιβάδια ακολουθώντας τις διαδρομές που θα σας προτείνουν οι εκπαιδευτές του κέντρου ιππασίας.
Επισκεφθείτε, τα Τρίκαλα και γνωρίστε τις απίστευτες ομορφιές της θεσσαλικής γης.
 
Συγγραφέας: Ανθή Κοντοσώρου
 
 
Αναδημοσιευσα Απο holiday.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκπαιδευτικός Πίνακας.

Discussing the Divine Comedy with Dante
Από μόνος του όλος ο πίνακας είναι μοναδικός. Θα διαπιστώσετε πως πατώντας το ποντίκι σας πάνω στην φωτογραφία, σας μεταφέρει σε σχετικές πληροφοριακές σελίδες (wikipedia). Δηλαδή, επιλέγοντας μία από τις απεικονισμένες προσωπικότητες, μεταφέρεστε στην ιστορία της ζωής του. Είναι ομολογουμένως απίθανο..
sirlinuxas