Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Αγνάντι στον "παράδεισο" της Αμμουλιανής,

Το χωριό της Αμμουλιανής. Απέναντι ξεχωρίζουν οι ακτές του Αγίου Όρους,
Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης www.viewsofgreece.gr,
Αμμουλιανή: Στο νησί του Αγίου Ορους,
Κολυμπά στην αγκαλιά του Σιγγιτικού κόλπου και διαθέτει πανέμορφες ακρογιαλιές. Το λιλιπούτειο νησί της Αμμουλιανής αν και βρίσκεται απέναντι από τη μοναστική πολιτεία του Αγίου Ορους, μια ανάσα μακριά από την πολύκοσμη Ουρανούπολη και πολύ κοντά σε γνωστά θέρετρα της Χαλκιδικής, μπορεί να απολαμβάνει την πολύτιμη ηρεμία του
Η Αμμουλιανή είναι ένα μικρό άσημο νησί με έκταση που μόλις αγγίζει τα 4,5 τ.χλμ. Μπορεί να περάσει απαρατήρητη καθώς βρίσκεται κοντά στις δημοφιλείς ακτές της Χαλκιδικής και σκιάζεται από τη φήμη του Αγίου Ορους ενώ εύκολα ίσως την προσπεράσεις όταν θα αναζητάς πάνω στον χάρτη τον επόμενο προορισμό σου.
Ωστόσο οι «ψαγμένοι» Θεσσαλονικείς γνωρίζουν εδώ και χρόνια τις απίστευτες παραλίες που κρύβει στη δαντελωτή ακτογραμμή της, επιμελώς απ' τα μάτια των πολλών, η μικροσκοπική αυτή στεριά.
Οι Νοτιοελλαδίτες δεν έχουν παρά να καλύψουν οδικώς τα χιλιόμετρα έως το λιμανάκι της Τρυπητής που βρίσκεται ανάμεσα στην Ιερισσό και την Ουρανούπολη και απέχει 130 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Από εκεί και πέρα μη φανταστείτε ότι σας περιμένει κανένα υπερπόντιο ταξίδι. Ενα μικρό φέρι αναχωρεί σχεδόν κάθε μία ώρα από το λιμανάκι της Τρυπητής για την απέναντι Αμμουλιανή.
Το πλοίο καλύπτει την απόσταση των 2 ν.μ. που χωρίζουν το νησί από τη Χαλκιδική περίπου σε 15 λεπτά και δένει στην προβλήτα του ενός και μοναδικού οικισμού του νησιού. Αν θέλετε μπορείτε να πάρετε και το αυτοκίνητό σας αν και αυτό δεν είναι απαραίτητο αφού υπάρχει τοπικό λεωφορείο που εκτελεί πυκνά δρομολόγια προς όλες σχεδόν τις παραλίες. Οι πιο ρομαντικοί προτιμήστε τον «αραμπά», το ιππήλατο αμαξάκι του Δημήτρη που το σέρνει η αγέραστη φοράδα του, η Μόνικα, για να πάτε μέχρι τις Αλυκές.

Η παραλία Μουσιού στην Αμμουλιανή.
Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης www.viewsofgreece.gr
Επίσης το ταχύπλοο δημοτικό σκάφος πραγματοποιεί πολλά δρομολόγια όλη την καλοκαιρινή σεζόν ακόμη και μετά τις 8 το βράδυ όταν σταματούν τα δρομολόγια του φέρι μποτ (πληροφορίες λιμεναρχείο Ιερισσού 23770 22666).
Ανατρέχοντας στο παρελθόν, το νησί δεν είχε ποτέ μόνιμους κατοίκους. Το χρησιμοποιούσαν σαν ορμητήριο ληστές και πειρατές, αν και ιδιοκτησιακά ανήκε στην κοντινή μονή Βατοπεδίου. Το 1925 η κυβέρνηση μετέφερε εδώ για μόνιμη εγκατάσταση πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία που προέρχονταν κυρίως από περιοχές γύρω από την Κωνσταντινούπολη.

Η παραλία Καραγάτσια στην Αμμουλιανή. Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης www.viewsofgreece.gr
Σήμερα σε αυτήν την ξεχωριστή γωνιά της Μακεδονίας κατοικούν 700 μόλις άτομα που ασχολούνται κυρίως με το ψάρεμα και τον τουρισμό, ωστόσο το καλοκαίρι με τους επισκέπτες ο πληθυσμός συχνά υπερβαίνει τις 5.000. Βέβαια το μικρό παραθαλάσσιο χωριό δεν μπορεί να θεωρηθεί υπόδειγμα ανάπτυξης, αφού η οικιστική δραστηριότητα γύρω από την προβλήτα -με ελάχιστες εξαιρέσεις- αναπτύχθηκε μάλλον άκομψα. Ετσι η πρώτη επαφή πιθανόν να σας απογοητεύσει.
Στο λιμάνι της Αμμουλιανής ενδιαφέρον παρουσιάζει ο παλιός ταρσανάς όπου οι Αγιορείτες μοναχοί προστάτευαν τις βάρκες τους από την κακοκαιρία, όταν έρχονταν στο νησάκι για να μαζέψουν τις ελιές από τα μοναστηριακά κτήματα.
Πραγματοποιώντας τον γύρο της Αθωνικής χερσονήσου με το καραβάκι θα δείτε τα περισσότερα μοναστήρια. Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης www.viewsofgreece.gr
Αυτοί που ξέρουν εφοδιάζονται με τα απαραίτητα από τα καταστήματα του λιμανιού και ακολουθούν τους σύντομους δρόμους που διατρέχουν απ' άκρη σε άκρη το μικροσκοπικό νησί.
Οπως είναι φυσικό, οι αποστάσεις εδώ είναι μικρές και καλύπτονται εύκολα, ακόμη και με τα πόδια. Αν δεν σας αρέσει το περπάτημα κάτω από τον καυτό ήλιο, μπορείτε να νοικιάσετε μηχανάκι και να ξεκινήσετε ξεκούραστα την περιήγησή σας. Πάντως θα πρέπει να ξέρετε ότι συνολικά το μήκος των δρόμων του νησιού -άσφαλτος και χωματόδρομος- μόλις μετά βίας ξεπερνά τα 10 χιλιόμετρα.
Αγιορείτικη μεγαλοπρέπεια... Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης www.viewsofgreece.gr
Παραλίες για όλα τα γούστα
Γενικό χαρακτηριστικό των ακτών της Αμμουλιανής, είναι ότι δεν τις πιάνουν οι περισσότεροι άνεμοι, έχουν ρηχά νερά και οι πιο πολλές έχουν λεπτή χρυσαφένια άμμο. Κάποιες είναι εντελώς ερημικές, φυσικά ανοργάνωτες κι αυτό είναι που τους δίνει μια ξεχωριστή γοητεία.
Ενα μέρος του οδικού δικτύου είναι ασφάλτινο, ενώ υπάρχουν και αρκετοί, σχετικά βατοί χωματόδρομοι που καταλήγουν σε πραγματικά απρόσιτες ακρογιαλιές. Η επιλογή είναι δική σας.

Ο Πύργος της Ουρανούπολης, ο μεγαλύτερος και καλύτερα διατηρημένος μεσαιωνικός πύργος της Χαλκιδικής, χτίσθηκε το 1344. Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης www.viewsofgreece.gr
Ο δρόμος που φεύγει δεξιά από το λιμάνι ανηφορίζει στο μικρό ύψωμα και καταλήγει μετά 2,5 χλμ. στην αστραφτερή αμμουδερή παραλία Αλυκές που είναι μία από τις καλύτερες -κατά κοινή ομολογία- όλης της Χαλκιδικής! Η αμμουδιά είναι οργανωμένη, υπάρχουν καντίνες, camping και νοικιάζονται ομπρέλες και ξαπλώστρες.
Ενας άλλος δρόμος που ξεκινά και πάλι από το λιμάνι ακολουθεί το περίγραμμα του όρμου Γλαστρί και των ανατολικών ακτών και περνά διαδοχικά από 3-4 μικρές αμμουδερές «αγκαλιές» που ξεδιπλώνονται απάνεμες και λαμπερές απέναντι απ' την Ουρανούπολη. Εδώ υπάρχουν αρκετά μικρά συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων, όλα σε ελάχιστη απόσταση απ' τη θάλασσα.

Για να περπατήσετε στα μονοπάτια του Αγίου Ορους χρειάζεται κάποια οργάνωση, αξίζει όμως τον κόπο. Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης www.viewsofgreece.gr
Από αυτές λοιπόν τις μικροσκοπικές αμμουδιές ξεχωρίζουμε τη Μουσιού, τη Χρυσή Αμμο, την παραλία του Αγ. Γεωργίου και φυσικά την εκπληκτική Μεγάλη Αμμο που απλώνεται εντυπωσιακή στο τέλος του δρόμου (τα τελευταία 1.000 μέτρα είναι καλός χωματόδρομος). Εδώ υπάρχει και ένα ακόμη camping με άφθονη φυσική σκιά. Σε όλο το μήκος της λαμπερής αυτής ακτής θα βρείτε συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων και πολύ γραφικά ταβερνάκια, όλα πάνω στη θάλασσα. Η τοποθεσία είναι ιδανική για οικογενειακές διακοπές αν και τον Αύγουστο όπως είναι φυσικό ο στενός δρόμος παρουσιάζει αρκετή κίνηση, κυρίως από μηχανάκια.
Για τους «Ροβινσώνες» θα προτείνουμε να αναζητήσουν την απόμερη παραλία Νησάκια ή Φάκα, 3χλμ. δυτικά από το λιμάνι­ που όπως θα διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι πήρε το όνομά της από τις βραχονησίδες που βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από την ακτή.
Λίγο νοτιότερα απλώνει τη λαχταριστή αμμουδιά της η μικρή αλλά εντυπωσιακή ακτή Καραγάτσια (2 χλμ. άσφαλτος), κρυμμένη ανάμεσα σε βράχια, ελιές και πεύκα. Η παραλία Καλοπήγαδο με ψιλή σκουρόχρωμη άμμο, άφθονα κοχύλια και ρηχά ζεστά νερά θεωρείται απ' τις πιο ήσυχες του νησιού και ας απέχει μόλις λίγες δεκάδες μέτρα από το λιμάνι. Θα τη βρείτε ανάμεσα στους κολπίσκους Καραγάτσια και Αλυκές. Αν νοικιάσετε κάποιο σκάφος από την Αμμουλιανή ή την απέναντι Ουρανούπολη μπορείτε εύκολα να επισκεφθείτε τα ερημονήσια Δρένια πραγματοποιώντας μια όμορφη ημερήσια εκδρομή.
Το απαραίτητο διαμονητήριο,
Πριν ξεκινήσετε για να επισκεφθείτε το Αγιον Ορος θα πρέπει να έχετε εξασφαλίσει άδεια εισόδου και παραμονής, το λεγόμενο «διαμονητήριο».
Είναι γνωστό πως στο Αγιον Ορος υπάρχει το «Αβατον» και η επίσκεψη σύμφωνα με το τυπικό της μοναστικής πολιτείας επιτρέπεται μόνο στους άνδρες.
Θα έρθετε σε επαφή με το γραφείο προσκυνητών Αγίου Ορους στη Θεσσαλονίκη (2310-252575) όπου θα πρέπει να προσδιορίσετε την ακριβή ημερομηνία επίσκεψής σας και να δώσετε κάποια επιπλέον προσωπικά στοιχεία που θα σας ζητηθούν.
Στη συνέχεια, αφού θα έχετε εξασφαλίσει το διαμονητήριο (θα το παραλάβετε από την Ουρανούπολη), θα επικοινωνήσετε με τις Ιερές Μονές που εσείς θα επιλέξετε για να διανυκτερεύσετε (η διαμονή στα μοναστήρια είναι δωρεάν).
Πληροφορίες http://agioritikiestia.gr
Επιπλέον, θα πρέπει να έχετε εξασφαλίσει θέση στο καραβάκι -ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες- που εκτελεί τα δρομολόγια καθημερινά από Ουρανούπολη για Δάφνη, το λιμάνι του Αγίου Ορους. Να θυμίσουμε ότι ο αριθμός προσκυνητών είναι περιορισμένος και επιτρέπονται μόνο 110 επισκέπτες την ημέρα (100 Ελληνες και 10 αλλοδαποί).
Ουρανούπολη, ο προθάλαμος του Αγίου Ορους
Ακολουθώντας τη διαδρομή που συνδέει την Ιερισσό με την Ουρανούπολη, ο δρόμος μετά τη Νέα Ρόδα στρέφεται νοτιοδυτικά και ακολουθεί την ακτογραμμή. Από το λιμανάκι της Τρυπητής μέχρι την Ουρανούπολη το σύνολο σχεδόν της ακτής αποτελείται από μια υπέροχη δαντελωτή παραλία φημισμένη για τα ζεστά ρηχά νερά της και την πεντακάθαρη αμμουδερή ακροθαλασσιά της. Βέβαια, η χρήση της ομπρελοξαπλώστρας είναι κάπως υπερβολική, αλλά τουλάχιστον εδώ δεν συναντάς τα σκουπίδια που κατακλύζουν άλλες το ίδιο όμορφες παραλίες της Χαλκιδικής (π.χ. Καβουρότρυπες). Σε αυτό το αμμουδερό ακρογιάλι που διακόπτεται από σμιλεμένα βράχια έχουν κτιστεί μερικά από τα καλύτερα ξενοδοχεία της περιοχής.
Η Ουρανούπολη οικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια της ακμάζουσας αρχαίας πόλης Σάνης την οποία κατέστρεψε ο Φίλιππος Β'. Στις αρχές του 14ου αιώνα στη Ν.Δ σημερινή άκρη του χωριού χτίζεται από τη Μονή Βατοπεδίου ο βυζαντινός Πύργος, με σκοπό την προστασία του μετοχιού.
Με την Καταστροφή του 1922, Μικρασιάτες πρόσφυγες από τα νησιά του Μαρμαρά αναζητούν πρόχειρο καταφύγιο στον Πύργο, ενώ το 1926 χτίζονται τα πρώτα σπίτια που σιγά σιγά δημιούργησαν τον πυρήνα του οικισμού.
Αρχικά ονομάστηκε «Προσφόριον», ύστερα «Πύργος» και γύρω στο 1960 πήρε το οριστικό του όνομα, το σημερινό «Ουρανούπολη». Η γεωγραφική θέση της ευνόησε ώστε να χρησιμοποιηθεί ως προθάλαμος του Αγίου Ορους, μιας μορφής «καθαρτήριο» πριν από την ολική μύηση των οδοιπόρων στην καρδιά των Αθωνικών πεπραγμένων.
Ο ευκολότερος και συνάμα ο συντομότερος τρόπος για να σχηματίσετε μια αμυδρή, αλλά ενδιαφέρουσα εικόνα για τη μοναστική πολιτεία του Αγίου Ορους είναι να πάρετε κάποιο από τα πλοιάρια που κάνουν τον περίπλου της χερσονήσου και περνούν πολύ κοντά από τα σπουδαιότερα μοναστήρια.
Οσοι θέλουν να γνωρίσουν πραγματικά τον μικρόκοσμο της θρησκευτικής κοινωνίας του Αθω, θα πρέπει να οργανώσουν μια μικρή περιηγητική εξόρμηση. Το πλοιάριο φεύγει καθημερινά από την Ουρανούπολη για τη Δάφνη, το παραθαλάσσιο επίνειο των Καρυών. Από εκεί τους τουρίστες- προσκυνητές παραλαμβάνει το μικρό λεωφορείο και τους μεταφέρει στις Καρυές, την πρωτεύουσα του Αγίου Ορους. Στη συνέχεια, τον λόγο έχουν τα πόδια ή τα τετρακίνητα οχήματα που διαθέτουν οι μοναχοί για να μεταφέρουν τους επισκέπτες έναντι αμοιβής σε διάφορα σημεία, σε ασκηταριά και στα μοναστήρια της χερσονήσου.
Fast Info
Ο Πύργος της Ουρανούπολης: Κτίσθηκε το 1344 στη θέση όπου υπήρχε το μετόχι Προσφόριον της Μονής Βατοπεδίου. Το 1928 εγκαταστάθηκε εδώ το ζεύγος Lock, δημοσιογράφοι και συγγραφείς αυστραλοσκοτσέζικης καταγωγής, που ανήκαν στη θρησκευτική ομάδα των Κουάκερων. Οι Lock βοήθησαν τους Μικρασιάτες πρόσφυγες και έθεσαν τα θεμέλια της τοπικής μικροβιοτεχνίας χαλιών πάνω σε παραδοσιακά βυζαντινά σχέδια. Το συγκρότημα του πύργου που είναι ο μεγαλύτερος και καλύτερα σωζόμενος πύργος στη Χαλκιδική, ανήκει σήμερα στο υπουργείο Πολιτισμού και στους χώρους του λειτουργεί μουσείο και οργανώνονται εκθέσεις.
Η διώρυγα του Ξέρξη: Το 480 π.Χ. κατά την εισβολή των Περσών στην Ελλάδα υπό την ηγεσία του Ξέρξη και για την αποφυγή του επικίνδυνου περίπλου του ακρωτηρίου του Αθω όπου 12 χρόνια πριν είχε βουλιάξει ο στόλος του Μαρδόνιου, ο Πέρσης βασιλιάς αποφάσισε να κατασκευάσει διώρυγα. Η θέση του έργου που για πολλούς αιώνες αμφισβητούσαν ιστορικοί και αρχαιολόγοι, εντοπίστηκε πρόσφατα από τους Βρετανούς και Ελληνες αρχαιολόγους ανάμεσα στα χωριά Τρυπητή και Νέα Ρόδα. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει τη γενικότερη ανάπλαση και ανάδειξη της περιοχής.
Τα Δρένια: Πρόκειται για 10 μικρά νησιά και βραχονησίδες, γνωστά στους ψαράδες και σαν Γαϊδουρονήσια. Βρίσκονται στο νοτιανατολικό άκρο της Αμμουλιανής ενώ απέχουν μόλις 1.500 μέτρα από τις ακτές της Ουρανούπολης. Αξίζει τον κόπο μια εκδρομή έως εδώ με εκδρομικό σκάφος που ξεκινά από Ουρανούπολη. Υπάρχουν θαυμάσιες παραλίες, λειτουργούν καντίνες και ενοικιάζονται ομπρέλες.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Αμμουλιανή: «Hλίανθος» (23770 51155, www.helianthus.gr). Νεόκτιστος, αλλά με ύφος αγιορείτικης αρχιτεκτονικής ξενώνας με ιδιαίτερα προσεγμένους εσωτερικούς χώρους και φιλόξενους ιδιοκτήτες. «Sunrise» (23770 51273, www.sunrise-ammouliani.gr). Σε καταπράσινη τοποθεσία με θέα στη θάλασσα και wifi σε όλους τους χώρους. «Αgionissi Resort» (23770 51102, www.agionissiesort.com). Κτισμένο αμφιθεατρικά, λίγο ψηλότερα από τη θάλασσα προσφέρει πρόσβαση σε 3 διαφορετικές παραλίες. «Νεώριον» (23770 51234, www.neorio.gr). Πολύ κοντά στη θάλασσα με θέα στον Αθω και στην Ουρανούπολη. Διαθέτει ένα μονόχωρο και τρία δίχωρα διαμερίσματα. «Αλκυονάρι» (23770 51057, www.alkionari.gr ). Δεκατέσσερα δωμάτια με όλες τις ανέσεις και πρόσβαση στις περισσότερες παραλίες. «Αρχοντικό» (23770 51444, www.archontiko-ammouliani.gr). Παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ξενοδοχείο. «Νηρηίδες» (23770 51154, www.niriideshotel.gr). Εννέα δωμάτια με θέα. «Ισμήνη» (23770 51407, www.hotelismini.gr). Με ιδιωτικό χώρο στάθμευσης και ευχάριστο κήπο. «Αλυκές» (23770 51170, www.halkidiki.com/alikes). Συγκρότημα διαμερισμάτων με θέα στο κόλπο των Αλυκών, 50 μέτρα από την άμμο.
Ουρανούπολη: «Alexandros Palace» (23770 31402, www.alexandroshotel-halkidiki.com). Δωμάτια και σουίτες επάνω στη θάλασσα της Τρυπητής. «Eagles Palace» (23770 31101, www.eaglespalace.gr). Πολυτέλεια 5 αστέρων σε μια από τις καλύτερες παραλίες της περιοχής.
ΦΑΓΗΤΟ
Αμμουλιανή: Κοντά στο λιμάνι της Αμμουλιανής βρίσκεται η ταβέρνα «Τζανής» (23770 51322). Οι ντόπιοι λένε ότι είναι η παλιότερη ταβέρνα του νησιού που διατηρεί σταθερή ποιότητα στα μαγειρευτά ενώ τα ψάρια της είναι πάντα ολόφρεσκα. Για χειροποίητη πίτσα αλλά και φρέσκο τηγανητό καλαμάρι θα πάτε στο μαγαζί του «Γιώργου» (23770 51104), πλάι στο λούνα παρκ. Πάνω στο κύμα θα βρείτε την ψαροταβέρνα «Γλάρος» και λίγο ψηλότερα την ψαροταβέρνα «Ανεμότρατα» (23770 51340). Η «Κληματαριά» (23770 51151) επίσης, είναι φημισμένη για τα εξαιρετικά ψητά της και τις σούβλες. Στις Αλυκές δημοφιλές είναι το εστιατόριο του κάμπινγκ (23770 51379). Στον Αϊ-Γιώργη η ταβέρνα «Γρίπος» (23770 51049) για μαγειρευτά, ψάρια αλλά και κρεατικά ενώ ο «Σαράντης» (23770 51114) κυρίως για θαλασσινά.
Ουρανούπολη: Το εστιατόριο «Κρητικός» (23770 71222) σερβίρει μεσογειακή κουζίνα και δίνει έμφαση στα καλομαγειρεμένα πιάτα θαλασσινών. Ο «Ζορμπάς» είναι τυπική ελληνική ταβέρνα με θέα στη θάλασσα.
Κείμενο-Φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης
Αναδημοσιευσα Από Εθνος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου