Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Πόρος: Ρομαντική απόδραση,

 
Η πόλη του Πόρου όπως την αντικρίζουμε από το Γαλατά.
 
Συνδυάζει τα καταπράσινα τοπία της Αργολίδας με τη νησιώτικη ομορφιά του Σαρωνικού. Ο λόγος για τον Πόρο, ένα από τα λίγα νησιά της Ελλάδας όπου η πρόσβαση είναι δυνατή και οδικώς.
Το μικρό αυτό νησί του Σαρωνικού καταφέρνει και διατηρείται εδώ και δεκαετίες στην κορυφή των πλέον δημοφιλών προορισμών της χώρας. Η συνταγή της επιτυχίας του βασίζεται κυρίως σε τρία δεδομένα που αν συνδυαστούν δύσκολα μπορείς να αντισταθείς στο αποτέλεσμα. Το πρώτο είναι η πραγματικά εύκολη πρόσβαση τόσο από θάλασσα όσο και από στεριά (για ελάχιστα νησιά μας μπορείς να το πεις αυτό). Το δεύτερο είναι ο παραδοσιακός χαρακτήρας του οικισμού που διατηρεί στο ακέραιο τα αρχικά του χαρακτηριστικά και τέλος η καταπράσινη φύση που δημιουργεί ανυπέρβλητα τοπία, τόσο στις μεσόγειες όσο και στις παράκτιες περιοχές.
Αν δεν είσαι και πολύ της θάλασσας, στο νησί του Πόρου μπορείς να έρθεις οδικώς μέχρι το Γαλατά (190 χλμ. από Αθήνα) κι από εκεί να πάρεις το φέρι που θα σε περάσει απέναντι (10 λεπτά). Αν πάλι δεν είσαι φίλος της αυτοκίνησης το πλοίο της γραμμής από τον Πειραιά θα σε φέρει κατευθείαν στο νησί (2.5 ώρες), ενώ το ταχύπλοο σε 90 λεπτά. Αυτό που σήμερα αποκαλούμε νησί του Πόρου, στην ουσία πρόκειται για δύο διαφορετικά νησιά του Σαρωνικού Κόλπου, που συνδέονται μεταξύ τους με μια στενή λωρίδα γης. Σχηματίστηκαν το 273 π.Χ. όταν η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου των Μεθάνων απέκοψε από τη γη της Τροιζηνίας αυτό το κομμάτι.
Το πρώτο, όπου είναι κτισμένη η πόλη του Πόρου, γνωστό σαν Σφαιρία, είναι το μικρότερο. Το δεύτερο, η Καλαβρία, είναι ένας μεγάλος, τραχύς, με ορεινό ανάγλυφο τόπος, καλυμμένος από πανέμορφα πευκοδάση και κρυφά ακρογιάλια... Στην αρχαιότητα Καλαβρία ονομαζόταν όλο το νησί. Ηταν κέντρο της ομώνυμης πανίσχυρης ναυτικής αμφικτιονίας που περιλάμβανε τις αρχαίες πόλεις Επίδαυρο, Αίγινα, το λιμάνι της Ερμιόνης, την Αθήνα, το Ναύπλιο και τον Βοιωτικό Ορχομενό. Θρησκευτικό κέντρο της ήταν ο πασίγνωστος τότε ναός του Ποσειδώνα. Στα βυζαντινά χρόνια όλη η Τροιζηνία λεγόταν Δαμαλάς πιθανόν από το όνομα κάποιου ντόπιου εύπορου γεωκτήμονα. Επειτα ο Πόρος πέρασε στα χέρια των Φράγκων. Οπως όλα τα νησιά μαστιζόταν και αυτός από την πειρατεία, με αποτέλεσμα πολλές φορές να εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του. Τον 15ο αιώνα εγκαταστάθηκαν εδώ Αρβανίτες και άλλοι πρόσφυγες από τον Μοριά δημιουργώντας τους πρώτους οικιστικούς πυρήνες που αργότερα σχημάτισαν την πόλη.
Η ναυτική κλίση των κατοίκων του Πόρου αναδείχθηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Στην Επανάσταση του 1821 ο Πόρος πρωτοστάτησε στον αγώνα, ενώ τον Απρίλιο του 1827 και για 3 μήνες υπήρξε έδρα της Επαναστατικής κυβέρνησης. Μάλιστα τον Οκτώβρη του 1828 έγινε η σύσκεψη των τριών Δυνάμεων στην οποία καθορίστηκαν τα σύνορα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
 
Ο Ναός του Ποσειδώνα κτίστηκε το 520 π.Χ.
Το πολύχρωμο κυβιστικό σύμπλεγμα των σπιτιών ξεδιπλώνεται σε απόσταση αναπνοής από τα Μοραΐτικα παράλια και ποζάρει μπροστά σου σαν χαρούμενη ζωγραφιά. Στη συνέχεια επιβιβάζεσαι στο φέρι και πριν καλά καλά το καταλάβεις βρίσκεσαι να περπατάς στο λιμάνι και να περιπλανιέσαι στα γραφικά νησιώτικα καλντερίμια.
Αν και πλήρως αναπτυγμένος τουριστικά ο Πόρος, φαίνεται πως κρατά ακόμη ζωντανές τις θαλασσινές μνήμες του. Αν κάνεις μια σύντομη βόλτα στην προκυμαία, θα σκοντάψεις σε άγκυρες και δίχτυα που στεγνώνουν στον ήλιο, θα μιλήσεις με ψαράδες που ετοιμάζουν τα καΐκια τους λίγο πριν σαλπάρουν για το ψάρεμα.
 
Το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής.
Οπωσδήποτε αξίζει να ανηφορίστε από το λιμάνι έως το Ρολόι που κτισμένο καθώς είναι στην κορυφή του γρανιτένιου βράχου προσφέρει εξαιρετική θέα.
Ακόμη αναζητήστε το νεοκλασικό κτίριο που ήταν το σπίτι του πρωθυπουργού Κορυζή και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια είναι του Δεϊμέζη, το παλιό μαγαζί του Γρίβα και η περίφημη βίλα Γαλήνη -κτίσμα του 1892-, η οποία φιλοξένησε τον διάσημο Αμερικανό συγγραφέα Χένρι Μίλερ κατά την παραμονή του εδώ. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο (22980 23276), το Λαογραφικό Μουσείο (22980 23098) και την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Εκθεση Κοχυλιών (www.poro-shellmuseum.gr).
 
Στο Μικρό Νεώριο τα πεύκα φτάνουν στο κύμα.
Μία σύντομη βόλτα έως τον παλιό ναύσταθμο και τη σχολή Ναυτοπαίδων που βρίσκεται πάνω στον λαιμό που συνδέει τη Σφαιρία με την Καλαβρία θα σας ξεμουδιάσει και θα σας φέρει σε όμορφα σημεία του νησιού. Βορειοδυτικά από το λιμάνι του Πόρου θα δείτε το Προγυμναστήριο, ένα εντυπωσιακό κτίριο που ήταν η πρώτη κατοικία του Οθωνα και σήμερα ανήκει στη σχολή Ναυτοπαίδων. Δυτικά από τον Ναύσταθμο απλώνονται οι ακτές Μικρό και Μεγάλο Νεώριο με συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων και ταβέρνες πάνω στο κύμα που το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστες, αλλά θεωρούνται καθαρές και καλά οργανωμένες.
Στο ίδιο μοτίβο είναι και η πασίγνωστη παραλία «Λιμανάκι της Αγάπης» με τα πεύκα να βυθίζουν τις ρίζες τους στο κύμα.
Ο γύρος του νησιού
 
Η μικροσκοπική νησίδα Δασκαλιό, ξεχωρίζει απέναντι από το Ρωσικό Ναύσταθμο.
Μετά το «Λιμανάκι της Αγάπης» φτάνουμε στον Ρώσικο Ναύσταθμο όπου και αναπτύσσεται μια καλή αμμουδερή και πολυσύχναστη ακρογιαλιά. Ο παλιός ξύλινος μόλος το καλοκαίρι γεμίζει από ιστιοφόρα που δένουν εδώ για στάση και ξεκούραση. Απέναντι μόλις 300 μέτρα από τη στεριά βλέπουμε τη μικροσκοπική νησίδα Δασκαλιό με το γραφικό εκκλησάκι της Κοίμησης της Θεοτόκου. Πιθανόν τώρα το καλοκαίρι να δείτε εδώ να συρρέουν στολισμένες βάρκες από το λιμάνι του Πόρου, καθώς το απόμερο εκκλησάκι θεωρείται από τα πρώτους στη λίστα επιλογής προορισμούς όσων επιθυμούν ένα αλλιώτικο και ρομαντικό γάμο.
Οι περισσότεροι χάρτες δείχνουν τον δρόμο να σταματά λίγο μετά το Ρωσικό Ναύσταθμο, όμως ένας νέος ασφάλτινος άξονας συνεχίζει να διατρέχει τις παραλίες του δυτικού άκρου του νησιού και στη συνέχεια στρέφεται βορειοανατολικά. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής απολαμβάνουμε μια καταπληκτική θέα στο Στενό του Πόρου και τα υπέροχα καταπράσινα παράλια του Μοριά. Οι διάφοροι χωμάτινοι παράδρομοι που φεύγουν αριστερά δεν θα πρέπει να σας μπερδέψουν καθώς καταλήγουν στα ιχθυοτροφεία που έχουν δυστυχώς καταλάβει τους ωραιότερους ορμίσκους.
 
Βαγιονιά, ο όρμος με την καλή παραλία, ξεχωρίζει στο βόρειο άκρο του νησιού.
Σε γενικές γραμμές η διαδρομή αυτή είναι θεσπέσια και προσφέρει εξαίρετη θέα σε όλο το Σαρωνικό. Παλιότερα εδώ, στο μικρό άνοιγμα που αφήνει το πευκοδάσος, οι Ποριώτες καλλιεργούσαν στα χωράφια τους και σιτάρι. Σε αυτό το σημείο υπάρχουν ακόμα σαν μάρτυρες τα παλιά εγκαταλειμμένα αλώνια.
Ακολουθώντας τις κατατοπιστικές ταμπέλες θα βρείτε τον κατηφορικό δρόμο που θα σας φέρει γρήγορα (προσοχή στις τυφλές απότομες στροφές) στον κατάφυτο όρμο της Βαγιονιάς όπου θα συναντήσετε μια μικρή αμμουδερή παραλία, πλαισιωμένη από βράχια και πεύκα, ενώ υπάρχει και καντίνα. Από τη Βαγιονιά μπορείτε εύκολα να επιστρέψετε πίσω στην πόλη του Πόρου.
Ομως εμείς θα προτείναμε να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην Καλαβρία πατώντας πάντα άσφαλτο. Ετσι λοιπόν θα προσεγγίσετε τον Ναό του Ποσειδώνα (τηλ. 22980 22896) που κρύβεται μέσα σε πυκνό πευκοδάσος. Δωρικού ρυθμού ορθογώνιος περίπτερος, κτίστηκε το 520 π.Χ. και στηριζόταν στην μια πλευρά σε 6 και στην άλλη σε 12 κίονες. Εδώ αναζήτησε καταφύγιο κυνηγημένος από τους συμπολίτες του ο Αθηναίος ρήτορας Δημοσθένης και έδωσε τέλος στη ζωή του πίνοντας δηλητήριο!
Από τον αρχαιολογικό χώρο θα κατηφορίσετε προς το παλιό μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Στην πορεία σας θα διασχίσετε τα ομορφότερα πευκοδάση του Σαρωνικού, ενώ ακολουθώντας διάφορους δύσβατους χωματόδρομους θα καταλήξετε σε βραχώδεις ακτές, κατάλληλες για υποβρύχιο ψάρεμα.
Το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής (18ος αιώνας) βρίσκεται σε ειδυλλιακή τοποθεσία με πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Το κτίσμα είναι φρουριακής μορφής, ενώ εντυπωσιακής τεχνοτροπίας είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο του καθολικού που κατασκευάστηκε στην Καππαδοκία τον 17ο αιώνα.
Σε μικρή απόσταση από τη μονή αναπτύσσεται η μικροσκοπική μα ιδιαίτερα δημοφιλής αμμουδιά Μοναστήρι με τις ταβέρνες και το πυκνό πευκοδάσος να φτάνουν ως το κύμα. Εδώ συρρέουν συχνά οι θαλαμηγοί των διαφορών επωνύμων του διεθνούς jet-set για να γευτούν το φρέσκο ψάρι και τους θαλασσινούς μεζέδες.
Στην επιστροφή σας προς την πόλη του Πόρου θα περάσετε από τον φαρδύ, μα άκρως αξιοποιημένο όρμο Ασκέλι και την ακρογιαλιά του που θεωρείται από τις πλέον πολυσύχναστες του νησιού. Συνολικά για να πραγματοποιήσετε τον προτεινόμενο γύρο του νησιού, δεν θα χρειαστεί να διανύσετε περισσότερα από 35 χιλιόμετρα.
Ειδικές διαδρομές
Βόρεια από την πόλη του Πόρου απλώνεται ένα πυκνό και ομοιογενές πευκοδάσος που όμως τα τελευταία χρόνια έχει «μπει στο μάτι» διάφορων εμπρηστών. Η περιοχή παρ' όλη την καταστροφή που έχει δεχτεί από πυρκαγιές, είναι ακόμη πανέμορφη και αξίζει να την εξερευνήσετε.
Πηγαίνοντας για το κόλπο της Βαγιονιάς θα δείτε ένα σχετικά δύσβατο δρόμο που οδηγεί βόρεια. Θ' ακολουθήσετε πορεία σχεδόν 4 χιλιομέτρων ώσπου να βρεθείτε σ' έναν πανέμορφο κολπίσκο ο οποίος όμως έχει καταληφθεί από εγκαταστάσεις ιχθυοτροφείων.
Αν κάνετε ψαροντούφεκο -μακριά φυσικά από τους κλωβούς του ιχθυοτροφείου- θα βρείτε απότομα βράχια που κρατούν στις σχισμές τους σαργούς και πετρόψαρα. Ιδανικός ψαρότοπος είναι η βραχώδης ακτή γύρω από τον φάρο του Πόρου.
Μια ακόμη ενδιαφέρουσα για ψάρεμα και εξερευνήσεις περιοχή είναι αυτή στα νοτιοανατολικά του νησιού, απέναντι από την ακτή της Πελοποννήσου. Εδώ καλύτερα να έρθετε με δικό σας σκάφος.
Fast Info
Θαλάσσια σπορ
Ο Πόρος θεωρείται λόγω διαμελισμού των ακτών ο «παράδεισος» του Σαρωνικού για θαλάσσιο σκι, κωπηλασία, jet ski και parasailing (www.passage.gr και για καταδύσεις: www.porosdivers.gr).
Λεμόνια και ρετσίνι
Πριν από την τουριστική ανάπτυξη οι κάτοικοι τόσο του Πόρου όσο και του Γαλατά ασχολούνταν εκτός από την αλιεία με τη συγκομιδή των λεμονιών που παρήγαγε το περίφημο «Λεμονοδάσος» όσο και με τη συγκομιδή του ρετσινιού που έδινε με ειδική επεξεργασία το πλούσιο πευκοδάσος. Τα προϊόντα αφού συγκεντρώνονταν στο λιμάνι στη συνέχεια φορτώνονταν στα καΐκια και έφευγαν για Πειραιά.
Αρχαίοι οικισμοί
Σε μικρή απόσταση από τον ναό του Ποσειδώνα υπήρχε ο οικισμός της Καλαβρίας, ενώ στον όρμο της Βαγιωνιάς αναπτυσσόταν το λιμάνι όπου αποβιβάζονταν οι προσκυνητές. Το λιμάνι και το χωριό καταποντίσθηκαν στο βυθό της θάλασσας σαν αποτέλεσμα μεγάλων σεισμών που έγιναν στην περιοχή. Ακόμη και σήμερα αν πέσεις με τη μάσκα θα διακρίνεις υπολείμματα του αρχαίου οικισμού και κατοικιών.
Διαμονή
Ο ξενώνας «Στο Ρολόι» (22980 25808, www.storoloi-poros.gr) με διαμερίσματα και βίλες προσφέρει ατμοσφαιρική διαμονή καθώς στεγάζεται σε άριστα αναπαλαιωμένα παλιά ποριώτικα σπίτια, «Manessi» (22980 22273, www.manessi.com/gr). Νεοκλασικής αρχιτεκτονικής ξενοδοχείο πόλης με θέα στο λιμάνι. «Xenia Poros Image» (22980 22216-8, www.porosimage.gr) Το παλιό ξενοδοχείο Ξενία πλήρως ανακαινισμένο.
«Golden View beach hotel» στο Ασκέλι, (22980 22277, www.goldenview.gr). Εδώ γυρίστηκαν αρκετές ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Σήμερα λειτουργεί πλήρως ανακαινισμένο.
Στην περιοχή Μοναστήρι το «Sirene Βlue Resort» (22980 22741, www.sireneblueresort.gr) είναι κρυμμένο στο πευκοδάσος, έχει άμεση πρόσβαση στην παραλία και θέα στη θάλασσα.
Φαγητό
Θα πάτε στην προκυμαία του Πόρου την ταβέρνα «Καθεστώς της Γεύσης». Δεν την «πιάνει» το μάτι σου άλλα οι γεύσεις αποζημιώνουν. Για φρέσκο ψάρι από το καΐκι των ιδιοκτητών επιλέξτε το «Ποσει-δών» (22980 23419).
Στη συνοικία Αγιος Γεώργιος, στην παραδοσιακή ταβέρνα «Πλάτανος» (22980 25409) θα φάτε στη δροσιά του μεγάλου πλάτανου, ενώ για κρεατικά της ώρας προτιμήστε του Δημήτρη (22980 22761). Στην Πούντα το ουζερί «Σπηλιάδα» (22980 22350) σερβίρει μεζέδες, ενώ για αιγαιοπελαγίτικα πιάτα επιλέξτε το εστιατόριο «Prima-sera» (22980 23080).
Στο Μικρό Νεώριο θα βρείτε την ταβέρνα «Άσπρος Γάτος» (22980 24274) που λειτουργεί από τις αρχές τους 20ού αι. με παράδοση κυρίως στα θαλασσινά. Στο Νεώριο θα φάτε στην ταβέρνα του Μουρτζούκου (Βασίλης) (22980 22529) με τα τραπεζάκια στην άμμο.
Στην παραλία Μοναστήρι πάνω στο κύμα υπάρχει «ο Νικόλας» και λίγο πιο πέρα η ταβέρνα «Καλαβρία» ιδανικές για μετά τις βουτιές.
Κείμενο-φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης .viewsofgreece.gr
 
Αναδημοσιευσα Από Eθνος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου